Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

De drie beste examentips uit De Handleiding tot Slagen

De Centrale Examens komen er al weer bijna aan, en voor sommigen zal het er nu op aankomen. Hoe zorg je dat je er helemaal klaar voor bent? Devon Diercks, schrijver van het boek De Handleiding tot Slagen, helpt jou op weg met zijn drie beste examentips.

1. Test jezelf 

Mijn eerste en allerbelangrijkste tip is: test jezelf. Uit veel onderzoeken blijkt dat het testen/overhoren van jezelf een hele goede manier is voor het onthouden van informatie. Je maakt de kans dat je iets op een later moment herinnert groter als je jezelf er vooraf op hebt getest. Dit heet het testing effect. Dit kun je doen door opgaven te maken, flashcards te gebruiken, of een examenbundel erbij te pakken en jezelf te overhoren.

Flashcards zijn kleine kaartjes waarbij je op de ene kant een vraag of vakterm schrijft, en op de andere kant het antwoord. Deze manier van leren blijkt het beste te werken, volgens de onderzoeken, omdat dit het snelst gaat. Met een examenbundel kun je een compleet oefenexamen maken ter voorbereiding op de Centrale Examens, en hierna je punten optellen om je cijfer te berekenen. Dit geeft je dus een goed beeld van hoe examens eruit zien en hoe je cijfer tot stand komt. Er zijn ook nog andere boeken die specifiek gericht zijn op de examens zoals Samengevat en Examenidioom.

Voor de schoolexamens kun je zelf een proef-SE in elkaar zetten. Als je weet waar je oude examens kunt vinden en wat knowhow hebt van pdf’s, kun je dit zelf uitvogelen. In mijn boek De Handleiding tot Slagen leg ik uit hoe je een proef-SE het gemakkelijkst in elkaar kan zetten en nakijken.

2. Een doel stellen 

Mijn tweede tip is het stellen van een doel. Deze tip gaat hand in hand met de eerste tip ‘test jezelf’. Wat is je doel? Wil je gewoon je diploma behalen, of zijn er nog specifieke cijfers die je wilt behalen? Mijn ervaring is dat je meestal net onder je doel presteert, dus leg de lat iets hoger dan nodig voor jezelf. Schrijf voor ieder vak op welk cijfer je wilt behalen, en pas je planning en manier van leren erop aan.

3. Wees nieuwsgierig 

Het examenjaar is een jaar waarin je jezelf enorm tegenkomt. Waarschijnlijk meer dan in andere jaren, omdat er nu eenmaal veel op het spel staat. Je zal veel stof moeten leren en dat kan zorgen voor stress. In plaats van je handen in de lucht te gooien en te zeggen 'hoe dan?', raad ik je aan nieuwsgierig te blijven. Nieuwsgierig naar manieren van leren die je nog niet eerder hebt uitgeprobeerd.

Het is niet erg om ineens het roer om te gooien en een andere aanpak aan te grijpen. Als wat je tot nu toe gedaan hebt je goede resultaten heeft opgeleverd, blijf dat dan vooral doen. Zo niet, verander je aanpak. Zo doen atleten, muzikanten en artiesten het ook. Maak een wetenschap van jouw leerproces. Werkt het wat ik doe? Je hoeft nog niet eens zo zeer te begrijpen waarom het werkt, of waarom niet. Vind een formule die voor jou werkt, en gooi direct alles het raam uit wat niet werkt.

Meer leren over leren?

Als je nog meer manieren van leren wilt ontdekken die je misschien nog niet hebt uitgeprobeerd, maar die voor mij en veel andere leerlingen fantastische resultaten hebben opgeleverd, kun je deze lezen in De Handleiding tot Slagen Havo/Vwo. In dit boek heb ik een compleet stappenplan neergelegd voor hoe je het examenjaar het gemakkelijkst doorkomt, met leertechnieken die zelfs bij je studie goed van pas zullen komen. 


 

Gepubliceerd op 12 maart 2019


Alles over de examens in je timeline?