Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Afgewezen of twijfels over je studiekeuze? Neem een tussenjaar!

in opdracht van EF Taalreizen

Je hebt half april gehoord dat je niet bent toegelaten tot je droomstudie. Of je hebt je ingeschreven voor een studie, maar blijft twijfelen of dit wel echt is wat je wil. In plaats van beginnen met de studie van je tweede keus, of een studie waar bij je 'm niet echt voelt, kun je ook een tussenjaar nemen. Tijd om te studeren heb je nog je hele leven. Hier vijf redenen waarom een tussenjaar in het buitenland een goed idee is. 

1. Cultuur

Het is makkelijk om te lezen over andere culturen: op Wikipedia kun je vinden wat mensen in Zuid-Amerika eten of welke muziek Zuid-Koreanen luisteren. Maar zonder in het land geweest te zijn, zul je nooit precies weten hoe mensen met elkaar omgaan. En dat is belangrijker dan je denkt! Onze Nederlandse normen en waarden verschillen heel erg met die van andere landen, maar dat betekent niet dat die van ons superieur zijn. Als je leert omgaan met mensen die anders denken, leven en met elkaar omgaan, krijg je zelf ook een andere kijk op jezelf en de wereld om je heen. 

2. Persoonlijke ontwikkeling

Alleen je weg vinden in een nieuwe stad, nieuwe mensen leren kennen, zelf boodschappen doen, koken, wassen en je shit op orde hebben. De kans is groot dat je veel zelfstandiger terugkomt na een jaar, aangezien je helemaal op jezelf bent aangewezen. Ook stap je uit je comfortzone en ga je nieuwe uitdagingen aan. Dat is heel goed voor je zelfvertrouwen. Wetenschappers kwamen er achter dat studenten die een tussenjaar hebben genomen, voelden dat ze meer controle over hun leven hebben.

3. Een taal leren

Veel scholieren gaan een taal leren in hun tussenjaar in het buitenland. Als je een extra taal vloeiend spreekt, maak je niet alleen indruk op de locals, maar het staat ook lekker op je CV. Het laat zien dat je geïnteresseerd bent in de wereld om je heen, en dat je ervoor openstaat om nieuwe dingen te leren. Natuurlijk kan je je specialiseren in foutloos Engels, maar het kan ook spannender. Chinees zal bijvoorbeeld veel gesproken worden in de toekomst en ook Spaans wordt steeds belangrijker. Of misschien vind je het wel interessanter om Duits of Italiaans te leren; het kan allemaal.

4. Meer tijd om na te denken over je studie

Uit onderzoek onder zo’n 15.000 Britse en Amerikaanse jongeren is gebleken dat studenten die een tussenjaar genomen hebben, hogere cijfers haalden vanwege intrinsieke motivatie: zij wisten écht wat ze wilden studeren. Verder bleek ook dat studenten die een tussenjaar genomen hebben, hun studie sneller en beter afmaken.

Bovendien, als jij dit jaar bent afgewezen voor de studie die je het allerliefst wilt doen, kun je volgend jaar opnieuw meedoen aan de selectie. Je hoeft niet voor je tweede keus te gaan. En met buitenlandervaring in je achterzak heb je bewijs dat je aan je persoonlijke ontwikkeling gewerkt hebt. Zo maak je misschien wel meer kans bij de selectie. 

5. Levenservaring

Dat jaar dat jij je helemaal alleen in een vreemd land gered hebt, ga je nooit meer vergeten. Je maakt er herinneringen voor het leven en ondertussen doe je een jaar lang alleen maar wat jij wilt. Terwijl je door de drukke straten van New York loopt op weg naar je taalles of koffie drinkt met je nieuwe vrienden in Lissabon, leer je stiekem veel over wie je bent en wat je wilt. Je ontmoet mensen met wie je interesses deelt, of juist mensen die totaal niet op jou lijken. Dat gaat je straks thuis helpen om betere keuzes te maken.

Ook werkgevers weten dit: ze vinden het positief als iemand een buitenlandervaring op heeft gedaan, omdat dat getuigt van zelfstandigheid en lef. 88 procent van de studenten die een tussenjaar genomen heeft, zegt dat het goed was voor hun positie op de arbeidsmarkt. 

Knoop doorgehakt? Als je alles wilt weten over een reis naar het buitenland en de mogelijkheden om daar een taal te leren, bestel dan de gratis brochure van EF Education First

Gepubliceerd op 1 mei 2019


Alles over de examens in je timeline?