Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

7 dingen die je moet weten voordat je gaat studeren

Na een jaar studeren weet ik: het studentenleven is niet te vergelijken met het leven op de middelbare school. Maar geen zorgen, het is allemaal minder spannend dan het lijkt. Vooral als je de middelbare school verlaat met de volgende kennis in je achterhoofd.

1. Studieboeken

In tegenstelling tot de middelbare school kan je niet gratis je boeken lenen. Er wordt van je verwacht dat je ze zelf aanschaft. Voordeel: je hoeft nooit meer te kaften. Nadeel: studieboeken zijn ontzettend duur.

Koop ze daarom ook alsjeblieft niet allemaal. Boeken die je veel gebruikt zijn het zeker waard om aan te schaffen, maar soms heb je slechts een paar hoofdstukken nodig. Dan kan je het boek beter lenen in de bibliotheek of scans maken van de benodigde pagina’s uit het boek van je docent of studiegenoot. Wil je ze toch kopen? Kijk dan eerst of je ze tweedehands kan krijgen, bijvoorbeeld via Bookmatch of Marktplaats. Dit heeft mij al meer dan honderd euro bespaard.

2. Het verenigingsleven

Bij het studentenleven denk je misschien ook meteen aan het verenigingsleven. Studentenverenigingen associeer je misschien met dodelijke ontgroeningen, en studieverenigingen met een agenda vol lezingen en debatten. Beide hoeven echter niet waar te zijn. Er zijn genoeg studentenverenigingen waarbij je geen ontgroening hoeft te doorgaan, en ook een hoop die zich richten op bepaalde thema’s, zoals sport, theater of LHBTQ. En wat betreft studieverenigingen: die organiseren naast educatieve dingen vaak ook gezelligheidsactiviteiten en borrels.

3. VVV’tjes (Vrienden Van Vroeger)

Iets anders wat spannend kan zijn aan de overstap naar het studentenleven, is het feit dat de wegen van jou en je middelbare schoolvrienden scheiden. Ik kan je echter vertellen dat dat lang niet altijd het einde betekent. Als enige van mijn klas ging ik op kamers en studeren in Amsterdam, en nog steeds heb ik contact met wat goede vrienden van de middelbare school. Het is bovendien erg leuk om elkaars studentenstad te ontdekken!

4. Verkeerde studiekeuze

Bang dat je de verkeerde studiekeuze hebt gemaakt? Begrijpelijk. Het is ook niet zomaar iets. Maar weet dat het niet erg is als dit het geval blijkt te zijn. Uiteindelijk is het ook heel belangrijk om te weten wat je niet wil, en doe je toch ervaringen en kennis op. Ik ken genoeg mensen die voor hun afstuderen zijn geswitcht van studie, soms zelfs meerdere keren. En dat is niet erg, want als je net begint met studeren ben je hoogstwaarschijnlijk nog jong en heb je nog een heel leven voor je.

5. Wonen

Of je nog geniet van het eten dat voor je gekookt wordt, of dat je nog twijfelt of je op kamers wil: ik raad sterk aan om je sowieso in te schrijven bij websites die studentenhuizen in jouw studentenstad bieden. De woningcrisis is ook in studentenland aanwezig, wat maakt dat het tegenwoordig erg lastig is om een (betaalbare) woning te krijgen als je op kamers wil. Maar hoe langer je inschrijftijd bij dit soort websites, hoe eerder je kans maakt op een woning.

6. Dag supermarktbaantje

Als je gaat studeren, krijg je misschien ook de behoefte om werk te gaan doen dat bijdraagt aan je loopbaan. Het is daarom goed om te weten dat veel onderwijsinstellingen vacaturebanken hebben. Deze staan vol met vacatures die relevant zijn voor studenten, die ook goed te combineren zijn met een studie en waar je niet al te veel ervaring voor nodig hebt. Verder zijn er ook studentenuitzendbureaus voor als je op zoek bent naar veel variatie of graag flexibel wil zijn. Goed om onderzoek naar te doen dus!

7. Studentenvakbonden

Als student heb je rechten; meer dan je denkt. Studentenvakbonden komen op voor jouw rechten en belangen als student. Dit doen ze bijvoorbeeld door je rechtshulp te bieden als je een conflict hebt met je onderwijsinstelling of huisbaas, je via hun socials op de hoogte te houden van wat er in studentenland speelt, en activiteiten zoals debatten te organiseren. De meeste studentensteden hebben een studentenvakbond, en allemaal hebben ze andere dingen in petto. Wat precies, is handig om te weten. Check dus even wat de vakbond in jouw stad voor je kan betekenen!

Ook handig om te weten: studentenvakbonden richten zich doorgaans op studenten die aan de hogeschool of de universiteit studeren. De organisatie die zich bezighoudt met de belangen van specifiek mbo-studenten is JOB MBO.

Hopelijk voel je je al iets beter voorbereid op het studentenleven dat je te wachten staat. Zo niet, dan kan je een kijkje nemen op Studenten.com of onze podcast Studententijd beluisteren!

Gepubliceerd op 13 juni 2024


Alles over de examens in je timeline?