Plichten islam en christendom

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 2027 woorden
  • 24 januari 2005
  • 144 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
144 keer beoordeeld

De plichten van islam en christendom.

In de islam zijn er 5 plichten ook wel de 5 zuilen genoemd. De plichten in de islam zijn heel anders dan de plichten in bijvoorbeeld het christendom. Nu gaan wij vergelijken welke verschillen er zijn in deze 2 godsdiensten. En hoe groot de verschillen dan zijn en hoe streng ze worden nageleefd.

De 5 zuilen in de islam:

1. De geloofsbelijdenis
Er is geen god dan God en Mohammed is zijn profeet. Deze woorden worden tijdens de dagelijkse gebeden herhaald en staan op islamitische gebouwen geschreven. Dit is de kern van de Islam, zoals de profeet hem zelf definieerde in de Hadith: Soefiejan ibn Abdoellah zei: “ik vroeg de boodschapper van Allah: 'vertel mij iets over de islam dat ik alleen aan u kan vragen.” Hij zei: “zeg: ik geloof in Allah - en wees vervolgens oprecht.”

2. Gebed (salaat)
Vijf dagelijkse gebeden zijn voorgeschreven: voor zonsopgang, na het middaguur, in de namiddag, bij zonsondergang en in de avond of nacht. Dit is verplicht voor alle moslims, tenzij ze ziek of op reis zijn, maar gebeden op andere tijdstippen zijn ook zeer gebruikelijk. Op vrijdag dienen moslims het middaggebed gezamenlijk in de moskee te zeggen.

3. Vasten (saum)
In de negende moslim-maand, ramadan, moeten de gelovigen vasten: volwassenenmoeten zich onthouden van eten, drinken, roken en geslachtsverkeer tussen zonsopgang en zonsondergang. De bedoeling hiervan is het lichaam te zuiveren, zodat het vervuld kan raken van vroomheid en gerechtigheid. De vastenmaand is een periode van zelfonderzoek en inkeer. De koran zegt erover (soera 2:183): Jullie die geloven! Aan jullie is voorgeschreven te vasten, zoals het was voorgeschreven aan hen die er voor jullie waren - en misschien zullen jullie Godvrezend zijn.

4. Geloofbelasting (zakaat)
De zakaat is het recht dat een moslimgemeenschap heeft op de overtollige rijkdom van een individu. Hij wordt geregeld vastgesteld volgens een jaarlijks tarief van 2,5%. De opbrengst wordt meestal verdeeld onder de armen. De zakaat is een minimumbedrag: mening moslim geeft in privé-schenkingen veel meer. In de woorden van de koran (soera 3:92): Jullie zullen de vroomheid niet bereiken totdat jullie van wat jullie liefhebben bijdragen geven.

5. Bedevaart (Hadj)
Van alle moslims wordt, mits ze het zich kunnen veroorloven, verwacht dat ze minstens één maal in hun leven de bedevaart naar Mekka maken in de bedevaartsmaand dhoe al-hadja. De bedevaart is een periode van kameraadschap en solidariteit, waarin men bevrijd wordt van zorgen en vrede vind met zichzelf, God en de schepping. De bedevaart is echter niet verplicht: de koran zegt duidelijk dat men alleen moet gaan als met gezond genoeg is voor de reis, het zich financieel kan veroorloven en niet het welzijn van zijn familie in de weegschaal stelt.

De sacramenten van het Christendom:

1. Het sacrament van het doopsel
Door de doop wordt iemand opgenomen in de kerk, de gemeenschap van mensen die geïnspireerd door Jezus Christus hun leven willen afstemmen op diens evangelie. In deze tijd worden kinderen vaak gedoopt in hun eerste levensjaar, maar het kan ook op laterer leeftijd. Er worden vaak meerdere kinderen tegelijk gedoopt. Op deze manier wordt het opnemen in de geloofsgemeenschap goed zichtbaar.

2. Het sacrament van de eucharistie
Naar het voorbeeld van Jezus zelf komt de vierende geloofsgemeenschap niet alleen samen om Gods woord te horen. Ook brood en wijn delen wij tot de zijn gedachtenis. In de eucharistieviering worden de gaven, brood en wijn, gewijd tot Lichaam en Bloed van Christus. Op 8 jarige leeftijd worden kinderen uitgenodigd voor de eerste keer hieraan deel te nemen. Deze voor bereiding wordt begeleid en gecoördineerd door de werkgroep Eerste Communie.

3. Het sacrament van het vormsel
Het sacrament van het vormsel is een bevestiging van het doopsel. Het geldt als een afronding van de ingeslagen weg. Ook hier gaat een goede voorbereiding aan vooraf. Als dit alles is gebeurd, komt de bisschop, of een van zijn assistenten, om het sacrament van het vormsel toe te dienen. Dit geberut met pinksterren, omdat het vormsel alles met de heilige Geest te maken heeft en Pinksterren het van de heilige Geest is.

4. Het sacrament van de boete en verzoening
Vroeger heette dit het sacrament van de biecht tegenwoordig spreken we meer van het sacrament van de verzoening en vergeving. Voor een individueel biechtgesprek kan een afspraak worden gemaakt met de priester/pastoor.

5. Het sacrament van de ziekenzalving
Dit sacrament heette vroeger heilig Oliesel ofwel het laatste sacrament. Het werd dan ook toegediend vlak voordat iemand ging sterven. Tegenwoordig doen ze dat veel eerder, als iemand het nog bewust kan meemaken. Dit is gebruikelijk op Ziekenzondag (beging september), dit sacrament toe te dienen aan allen die er gezien hun gebrekkige gezondheid of hoge leeftijd kracht aan kunnen ontlenen.

6. Het sacrament van de wijding
Elke plaatselijke geloofsgemeenschap heeft voorgangers nodig, mannen en vrouwen die “de kar trekken”. Iedere gelovige is geroepen door het evangelie tot het algemeen priesterschap. Dit wordt kerkelijk erkend en bekrachtigd door doopsel en vormsel.

7. Het sacrament van het huwelijk
Mensen die trouwen voor de burgerlijke overheid willen hun liefde en trouw vaak ook bevestigen en vieren in de kerk. Er zal worden toegewerkt naar een viering, waarin ruimte is voor de eigenheid van het bruidspaar.

Moslims mogen geen varkensvlees eten en alcoholhoudende drank drinken:
Dit is verboden omdat, het aanraken van varkensvlees en gegiste dranken een mens onrein maakt. Wanneer men onrein is, kan men niet bidden of de koran aanraken. Dit staat in de islamitische voorschiften.

Voorschiften waar moslims vuil van worden en die mensen dus niet moeten aanraken:
1. Geen wijn en andere alcoholhoudende dranken drinken.
2. Een hond. Men mag een hond alleen houden om het huis of de kudden te bewaken of voor de jacht.
3. Varkensvlees. Het is niet alleen verboden om dat te eten maar ook om het aan te raken.
4. Het kadaver van enig dood dier, dat niet op rituele wijze de hals afgesneden is.
5. Bloed.
6. Uitwerpselen, dat is alles wat uit het lichaam van mensen en dieren afgescheiden wordt behalve spuug, zweet, tranen en slijm.
7. In sommige gebieden horen hier ook nog bij: het lijk van een mens en het levende lichaam van een niet- moslim.

Beperkingen voor vrouwen onder fundamentalisme:

Hieronder volgen een aantal draconische verplichtingen of beperkingen die de fundamentalisten vrouwen opleggen. Meestal worden die door fundamentalistische leiders samengevat in « fatwa's » of wetten.
Niet al deze verplichtingen gelden in alle islamitisch-fundamentalistische landen en niet in alle landen wordt er zo streng op toegezien. Het is een algemene opsomming.
De meest opvallende wet is waarschijnlijk deze die vrouwen en meisjes verplicht tot het dragen van een lang gewaad dat vrouwen van top tot teen bedekken en hun hele gezicht aan het oog onttrekt door het netvormig oogscherm. Deze burqa of hidjaab of (naargelang het land) kost een bedrag van 3 tot 5 maandsalarissen en dit heeft tot gevolg dat vrouwen soms één burqa delen met de hele buurt en dat sommige vrouwen het huis nooit kunnen verlaten, door het gebrek aan geld.
De vrouwen hebben geleerd hun vriendinnen op straat te herkennen onder hun burqa's en hebben hun eigen lichaamstaal ontwikkeld. Meestal herkennen ze elkaar aan de kleur van de burqa, of aan hun schoenen, het enige publieke modestatement dat nog is toegestaan, maar ook aan hun manier van lopen. In het begin vouwden ze de burqa omdat ze niet konden zien waar ze liepen, maar dat leerden de fundamentalisten hun af door tegen de enkels te slaan met een kabel of hen op te sluiten in de gevangenis. (in bepaalde landen moet het gezicht niet bedekt zijn)
Elke vorm van onderwijs voor vrouwen en meisjes is verboden. Toch bestaan er « ondergrondse » schooltjes in een leegstaande kamer, huis, hal of ruïne, waar illegaal onderwijs aan meisjes wordt gegeven. De fundamentalisten weten weliswaar dat deze schooltjes bestaan, sommige leden sturen er zelfs stiekem hun eigen dochters naartoe. Maar ze kunnen elk moment binnenvallen met alle risico's van dien.
Buitenshuis werken is uitgesloten, met uitzondering van enkele onmisbare functies vb. in de schaarse ziekenhuizen die nog voor vrouwen toegankelijk zijn. Op één na heeft de Taliban alle ziekenhuizen gesloten voor vrouwen in Kaboel. Alleen de Centrale Polikliniek neemt nog vrouwelijke patiënten op en dat heeft geen stromend water, elektriciteit of andere voorzieningen.
Doordat ze niet meer mogen werken, raken de vrouwen snel door hun geld heen en als er geen financiële steun komt van de man, zien ze zich genoodzaakt alles wat ze hebben te verkopen, te bedelen of zelfs zich te prostitueren. Ze verkopen zichzelf om hun gezinnen te kunnen voeden en riskeren hiermee extreem zware straffen.
In landen waar het bepaalde vrouwen wel toegestaan is te werken, mogen de vrouwen niet met mannelijke collega's omgaan. Een vrouwelijk directielid moet met haar mannelijke collega's vergaderingen houden per telefoon.
Een vrouw mag alleen met mannen praten als het naaste familieleden zijn en enkel de echtgenoot mag haar aanraken. Een vrouw mag nooit een moslimman aanraken, aanstoten om zijn aandacht te trekken of in een gebaar van medeleven zijn hand grijpen. Ze mag zich tevens op straat niet hoogmoedig gedragen of op het midden van de stoep lopen. Wanneer ze eenmaal getrouwd is, mag de vrouw haar eigen familie alleen nog maar zien met toestemming van haar echtgenoot en ze moet wachten tot hij die geeft.
Sociale evenementen mogen vrouwen niet bijwonen, met uitzondering van bruiloften en begrafenissen, waar mannen en vrouwen gescheiden zijn. Jonge ongetrouwde vrouwen die op een feestje worden aangetroffen, geeft men automatisch een maagdelijkheidstest. Indien ze geen maagd meer zijn, worden ze voor de keuze gesteld: 100 zweepslagen of trouwen met de man met wie ze op het feest waren.
Alle westerse kleding, panty's, make-up, nagellak, parfum en sieraden zijn verboden, ook al zijn ze verstopt onder een burqa. Er zijn vrouwen van wie de lippen door de religieuze politie werden afgesneden omdat ze lippenstift op hadden. Vrouwen mogen hun haar niet kort knippen of hun wenkbrauwen epileren.
Hoge hakken en sandalen zonder sokken zijn verboden, omdat die mannen « gek » zouden maken.
Lachen in het openbaar is ook taboe, evenals hard praten of op klepperende schoenen lopen. De regering heeft liever dat vrouwen het huis helemaal niet verlaten.
Publieke toiletten en badhuizen voor vrouwen zijn gesloten. Vrouwen mogen niet zwemmen in openbare zwembaden en in zwembaden van hotels. Als ze al bij de rand mogen zitten terwijl de mannelijke huisgenoten zwemmen, moeten ze zich houden aan de verplichte klederdracht.
Dokters constateerden een stijging in oogaandoeningen en auto-ongevallen omdat het zicht van de vrouwen belemmerd is, maar ook beenverweking komt meer voor omdat vrouwen niet voldoende bewegen.
Vrouwen die een stijl van kleden hebben die als 'onislamitisch' wordt beschouwd door de fundamentalisten, kunnen op straat worden gearresteerd. Onder dit soort modevergrijpen vallen knopen op het gewaad van goud of zilver of extra grote knopen en splitten aan de achterkant, om het lopen te vergemakkelijken, waardoor een te groot deel van de goed bedekte benen zichtbaar wordt.
Een man kan legaal scheiden van zijn vrouw zonder haar toestemming te vragen of haar van tevoren op de hoogte te brengen. Voor vrouwen werd het echter vrijwel onmogelijk gemaakt om van hun man te scheiden, ook omdat soms geëist wordt dat de volledige bruidsschat wordt terugbetaald aan de echtgenoot. De voogdij over kinderen ouder dan twee wordt toegewezen aan de man. Bovendien was het mannen vroeger bij wet toegestaan hun vrouw te vermoorden als zij ontrouw was. Dit leidde tot gevallen waarbij vrouwen vermoord werden uitsluitend op grond van vermoedens van de man.
Polygamie wordt sterk aangemoedigd door de fundamentalistische groeperingen. Meestal moet(en) de eerste vrouw(en) maar aanvaarden dat de man er nog een vrouw bijneemt. In sommige landen worden zelfs uitkeringen gegeven als een man zes of meer vrouwen heeft.
Vrouwen mogen de gebedsdiensten in de moskee niet bijwonen, behalve tijdens de ramadan, dan mogen ze achteraan zitten.
Zelfs sport is heel moeilijk te beoefenen voor vrouwen, als het al toegelaten wordt. In open lucht moeten ze namelijk een lange broek, een hoofddoek en een lange regenjas dragen, zelfs al is het broeierig heet. Natuurlijk worden zo de mogelijke sportprestaties en overwinningen drastisch beperkt. In sportstadia waar mannen o.a. voetballen worden ze niet toegelaten.

REACTIES

F.

F.

de vrouwenrechten in de islam die door deze onwetende scholier is geschreven kloppen niet. Er zitten ongelofelijk veel fouten in. De meeste wetten hebben helemaal niks met de Islam te maken en gewoon verzonnen door de Taliban,

15 jaar geleden

K.

K.

Ik ben het helemaal eens met Furkan. Er staan veeel fouten in groote en zowel kleine bijv.:Er is geen god dan god en mohammed is zijn profeet *fout*
Er is geen andere god dan Allah (asl) en Mohammed is zijn boodschapper *goed*

Door deze kleine en groote fouten, word islam door de ongelovige anders gezien, en verkeerd begrepen

Ik als moslim moes hier toch even een reactie neer zetten

11 jaar geleden

A.

A.

Wat een slecht werkstuk. Ik hoop dan ook dat je een dikke onvoldoende hebt gehad voor deze stuk vol met leugens en onwaarheden over de Islam en haar rechten.

11 jaar geleden

A.

A.

Wat ben jij een leugenaar zeg! Dit werkstuk zit vol met leugens hoe kom je erbij zoveel onzin neer te zetten over de rechten van de vrouw? 1 burqa 3-5 maandsalarisen? en die delen vrouwen met de hele buurt? hoe kom je bij die onzin ik hoop echt dat je een zware onvoldoende hebt gehaald!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.