Welke scholen overweeg jij bij je studiekeuze?

Doe mee aan dit onderzoek over jouw studiekeuze en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Voorbij door Bobje Goudsmit

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Voorbij
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 401 woorden
  • 5 oktober 2010
  • 153 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
153 keer beoordeeld

Boekcover Voorbij
Shadow
Voorbij door Bobje Goudsmit
Shadow

×Algemene gegevens van het boek
Titel: Voorbij
Auteur: Bobje Goudsmit
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Jaar van uitgave: 2009


×Inhoud
Het boek gaat over Linde en haar vriendje Ruben. Als Ruben het uitmaakt met Linde, is Linde heel verdrietig. Wanneer ze bijna met haar vriendinnen op vakantie gaat, komt het nieuws dat Ruben zich heeft doodgeschoten en een lerares. Linde snapt er niks van, ze is erg verdrietig, maar opeens denkt ze aan zijn laatste woorden. \"Ze zal altijd mijn sushi blijven, dat moet je tegen haar zeggen. Ik wil dat ze iets van mij heeft, zodat ze aan mij zal denken.\" Misschien kon ze hem stoppen, hem tegen houden en helpen? Zodat deze nare gebeurtenis niet plaatsvond?


×Hoofdpersonen
Linde is 14 jaar en zit in het vierde van havo, ze kan niet wachten tot ze in het examenjaar zit. Alles veranderd als ze verliefd word op Ruben. Ruben is een ruige jongen. Zijn vader zit bij de politie en ze snappen niet dat hij zo ruig is. Hij heeft niet veel vrienden en iedereen vind hem eng, als Linde iets met hem krijgt en hij het later uitmaakte, was Linde verdrietig, ze kon het niet geloven. Paar dagen later toen hij het uitmaakte met Linde, gebeurde er iets verschrikkelijks. Ruben had een lerares vermoord en zichzelf ook doodgeschoten met de revolver van zijn vader. Linde wist dat hij thuis problemen had en dat hij een bloedhekel had aan die lerares, maar ze wist niet dat het zo diep zat, dat hij zelfmoord pleegde.


×Tijd
Het speelt zich af in dezelfde tijd waarin wij nu leven. Er verstrijkt er in het boek ongeveer 3 tot 5 maanden.


×Mening
Ik vond het een zielig boek, omdat Ruben zelfmoord pleegde. Het is eigenlijk heel triest, want Ruben werd vroeger gepest door kinderen uit zijn klas, maar zijn vader hielp hem ook niet echt. Zijn vader zei dat hij een softie was of dat hij slap was, als hij het zoveelste keer huilend naar huis ging. Daarom kocht hij een vlindermes en nam die altijd met zich mee. Je ziet hoe mensen kunnen veranderen door het pesten. Als hij niet werd gepest, zou hij misschien ook geen zelfmoord plegen.


×Over Bobje Goudsmit
Bobje Goudsmit is geboren in 27 oktober 1951, Leiden. Ze is een Nederlandse kinderboekenschrijfster en ze was een Nederlands lerares. Haar eerste boek kwam uit in 1991. Haar twee boeken Afscheidsbrief en Waanzinnig verliefd werden genomineerd door de Jonge jury. Ze schrijft allerlij boeken voor 12 jaar en ouder.

REACTIES

M.

M.

Linde is 16 jaar hoor.

13 jaar geleden

A.

A.

is niet echt n goed boekverslag ofso?

13 jaar geleden

M.

M.

Eeh als je het boek goed heb gelezen pleegt hij geen zelfmoord omdat hij gepest is maar om zijn lerares nederlands! Ik zeg niet waarom voor de gene die hem nog willen lezen. Maarja zo zie je maar weer dat sommige mensen niet goed lezen.

13 jaar geleden

M.

M.

Hallooooooooooooo,
ik geloof dat dit MENS zijn best heeft gedaan op dit verslag!
Knap hoor! (ondanks een paar foutjes)

Mvr. boekenjurie

13 jaar geleden

A.

A.

Ik heb hier best veel aan gehad hoor! (ondanks de fouten..)

13 jaar geleden

I.

I.

dit gaat wel erg snel.....

13 jaar geleden

1.

1.

dit persoon heeft er tenminste aandacht aan besteed om jullie te helpen en dan kraken jullie diegene zo af, ga anders lekker zelf iets op scholieren.com zetten!

13 jaar geleden

1.

1.

dit bericht was bedoeld voor ME uit 3 VWO!

13 jaar geleden

O.

O.

super mooi boek!!!!!

13 jaar geleden

L.

L.

ik vind het een super leuk boek maar de samenvatting vindt ik niet goed kloppen want dat verteld eigenlijk al veels te veel over het boek
gr laura

12 jaar geleden

N.

N.

eh.. Linde is 14 jaar zit in vierde van havo en examen jaar. klopt dat wel? 1. een 14 jarige zit in 2e of 3e. 2. 4e van havo is niet het examenjaar..

12 jaar geleden

J.

J.

Ik vond het een prachtig boek. Dat Ruben het zo opneemt voor zijn familie vind ik fantastisch!
Jammer voor Linde en hem

12 jaar geleden

O.

O.

ik vind dat iedereen idd maar blij moet zijn dat er iemand is die de tijd en moeite heeft genomen. Iedereen die hier is is eigenlijk ook gwn dom want als je gaat zeuren over iets wat iemand heeft geschreven waarmee andere mensen geholpen worden ben je gwn een zeikerd. Lees het, wees blij met de hulp, en als het je niet bevalt ga je naar een andere site of schrijf je het zelf als je denkt dat je het beter kan.

.

12 jaar geleden

L.

L.

die linde is niet 14 ze is 16 rare hendi girl xx

12 jaar geleden

Z.

Z.

linda is helemaal geen 14 jaar er staat letterlijk in het boek 16 dus je hebt het fout dat ik bijna verkeerd in me verslag gedaan dus voor iedereen eerst lezen en dan gebruiken!!!!!!!!!!

12 jaar geleden

D.

D.

dankjee je hebt me echt geholpen zodat ik niet een samenvatting voor mn boekverslag hoef te makenx

10 jaar geleden

M.

M.

ik vind het een goede boekverslag,mijn cijfer voor dit is een :8

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Voorbij door Bobje Goudsmit"