Andre boesberg - ontsnapt aan de Taliban.
De titel van het boek: ontsnapt aan de taliban
De auteur(schrijver) van het boek: Andre boesberg
Biografie auteur
Geboren: 26 december 1949 te ’s Hertogenbosch
Opleiding: Boesberg studeerde Nederlands.
Werk: Hij gaf zes jaar les aan een basisschool en heeft nu een volledige baan als leraar Nederlands op een middelbare school.
Thuis: Hij is getrouwd en heeft een zoon en twee dochters.
Eerste boek: De giftige angel (1997)
Bijzonderheden: Zijn grote hobby is, naast schrijven, voetballen!
Het genre (wat voor soort boek is het)
Reisverhaal, oorlogsverhaal
Inhoud
Sohail moet voorzichtig leven in zijn stad Herat in Afghanistan. De kleinste misstap kan al genoeg reden zijn voor de Taliban om iemand op te pakken en dan is je leven weinig meer waard. Samen met zijn vriend Obeid slaat hij de Taliban gade en walgt van hen en hun onzinnige regels. Op een dag doen de Taliban een inval in Sohails huis, maar alleen zijn zus is thuis. Zijn vader blijkt verdacht te worden van ondergrondse werkzaamheden. Het wordt het begin van een vlucht naar veiliger oorden. Maar Sohail is er niet zeker op; niemand is te vertrouwen. En net dat moet hij nu doen: vertrouwen op onbekende mensen die hen naar onbekende plaatsen brengen. Sohail wordt heen en weer geslingerd tussen angst, onzekerheid en heimwee naar vroeger.
Op erg realistische wijze beschrijft de auteur de sfeer in Afghanistan onder het Taliban regime. De lezer kijkt mee over Sohails schouder en huivert mee met de onwaarschijnlijke gebeurtenissen die hij meemaakt.
Het zijn vooral de gedachten en gevoelens van Sohail die voor een aangrijpende en beklemmende sfeer zorgen. Sohail denkt heel veel aan vroeger, toen het nog wel goed was in zijn stad. De tegenstelling met wat hij onder de Taliban meemaakt is erg groot en geeft op een schrijnende manier weer hoe het land naar deze chaos is weggegleden. Sohail is zich er op zijn vlucht ook pijnlijk van bewust dat hij alle zekerheden die hij nog wel had, nu moet achterlaten en dat maakt het nog moeilijker. Deze verscheurdheid wordt heel geloofwaardig en sterk uitgewerkt.
In een nawoord zijn we al zeven jaar verder, maar is Sohail nog steeds niet zeker over het lot van zijn vader, zijn opa, zijn land!
Een beklijvend realistisch verhaal, dat gebaseerd is op een waar gebeurd gegeven.
2. Sohail (ik-figuur) Taya (zusje),Vader, moeder, opa, Hafiza (vroegere vriendin),Obeid (vriend) moeder van Obeid (lid van de rawa)
3. het verhaal speelt zich af in Afghanistan waar de Taliban aan de macht is. De familie moet vluchten omdat de vader ervan verdacht werd zich tegen de Taliban te verzetten. Ze vluchten via Turkmenistan Rusland Polen Duitsland naar Nederland.
4. het verhaal speelde zich een paar jaar geleden af
Speelt het verhaal zich in chronologische volgorde af? Het verhaal speelt zich in chronologische volgorde af maar de hoofdpersoon denkt wel enkele keren terug vooral als ze op de vlucht zijn en ook vooruit hoe het land waar ze naar toegaan eruit ziet.
5. het boek begint met een gebeurtenis hoe de Taliban iemand executeren in een stadion waar iedereen gedwongen toekijkt. En Obeid na de executie foto’s maakt voor buitenlandse media om te laten zien hoe het er in hun land aan toe gaat.
6. het boek heeft een open einde het eindigt in Nederland maar de vader is nog in Afghanistan. En als de Taliban weg is kunnen ze nog terug naar hun land
7. de titel ontsnapt aan de Taliban is gekozen omdat de personages naar Nederland zijn gevlucht en dat ze daar veilig zijn en geen last meer hebben van de Taliban. Dit geldt niet voor iedereen in het boek de opa en vader en Obeid en nog een paar andere personages zijn nog in Afghanistan.
Beoordeling:
Dit boek deed me denken aan de twee Afghaanse jongens in de film \"In this World\". Ontsnapt aan de Taliban vertelt net als deze film hoe onbezorgde kinderen moeten vluchten naar onbekende oorden. Voordat Sohail en zijn vriendje Obeid hun vaderland ontvluchten, lees je hoe de jongens op zoek zijn naar antwoorden op ongrijpbare en onverklaarbare situaties. Een executie in het voetbalstadion van hun stad Herat, de wiskundeleraar die plotseling verdwijnt, een neef van een vriendje die wordt gemarteld door de Taliban en ouders die in het verzet zitten. Niets is meer zoals het was.
De Taliban heersen over alles, ook – vooral – over kinderlevens. Sohail en Obeid leven met de dag. Ondertussen proberen ze te dromen. Niet zozeer van meisjes, maar van samen vluchten naar een betere wereld. Dat deze dromen sneller zouden uitkomen, hadden ze nooit gedacht. Beide jongens vluchten van de ene op de andere dag, apart van elkaar, zonder afscheid te kunnen nemen. Geen minuut langer kan de familie wachten. Langer wachten zou de dood betekenen. De dood op de middenstip van het voor Sohail zo bekende stadion.
André Boesberg beschrijft de vlucht van Sohail alsof je bij hem bent. Je voelt hoe hij door het zand kruipt, het stof tot in zijn poriën doordringt, en de zweetdruppels over zijn rug glijden. Je houdt je adem in als Sohail, z’n zusje en zwangere moeder bij een met Talibs bewaakte grenspost aankomen. De familie is in een thriller terecht gekomen die levensecht en tot in detail is beschreven. Langzaam ontwaakt deze jonge Afghaan uit zijn nachtmerrie in een andere wereld, ver weg van Afghanistan.
“We passeren een meisje op een fiets, ze kijkt naar me en glimlacht.” ’t Is een meisje in Nederland, een wildvreemd land voor Sohail waar hij nu zonder zijn vader, maar met moeder, zus en broertje probeert verder te leven.
REACTIES
1 seconde geleden
G.
G.
goed verslag maar erg lange samnevatting ;)
verder goed zoals ik al zei XD
14 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Mooi verslag ik heb het boek zelf ook gelezen. goed gedaan. :D
13 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Ik heb het boek ook gelezen en dit jaar heb ik hem voor Nederlands! Leuke leraar.
13 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
mooi gedaan ik ken je niet maar ik heb het boek zelf ook gelezen
12 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
hallo dit is een waardeloze samenvatting
10 jaar geleden
Antwoorden