Welke scholen overweeg jij bij je studiekeuze?

Doe mee aan dit onderzoek over jouw studiekeuze en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Gepakt door Bobje Goudsmit

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Gepakt
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1057 woorden
  • 9 februari 2009
  • 239 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
239 keer beoordeeld

Boekcover Gepakt
Shadow
Gepakt door Bobje Goudsmit
Shadow
INHOUD

Samenvatting.
Jorien en Nikki zijn beste vriendinnen. Maar na de zomervakantie wordt alles anders. Nikki heeft namelijk een jongen ontmoet op vakantie: Geert.
Nikki is verliefd op Geert, maar Jorien mag hem niet. Nikki trekt zich daar niets van aan en nodigt Geert uit bij haar thuis. Nikki haar ouders zijn dan een weekend weg en Nikkie zegt dat ze bij Jorien gaat logeren. Jorien wilt eigenlijk niet liegen, maar ze doet het toch. Het weekend nadert, en Geert komt. Opeens merkt Nikki dat ze hem eigenlijk niet meer zo leuk vindt. Ze heeft spijt dat ze hem heeft uitgenodigd. Geert daarentegen heeft daar geen last van. Hij probeert het gezellig te maken en hij probeert Nikki dronken te voeren. Daarna, als zij dronken is gaan ze naar haar kamer. Nikki beseft nog wel dat dit fout gaat, want ze wilt helemaal niks doen met Geert. Geert weet dit en wacht tot ze in slaap valt. De volgende dag is Geert opeens weg, zonder dat ze weet wat er is gebeurd. Maar ze denkt wel dat ze weet wat er is gebeurd: verkracht.

Na het weekend gaat Nikki gewoon weer naar school, Jorien weet meteen dat er iets aan de hand is en ze probeert erover te praten. Nikki wilt dit helemaal niet. Maar op een dag verteld Nikki alles aan Jorien. Nikki blijkt verkracht te zijn, terwijl zij sliep. Jorien wordt boos, maar dat is een verkeerde reactie. Nikki begint Jorien te negeren, omdat zij boos is, maar ook omdat zij zich schaamt voor wat ze gedaan heeft. Jorien probeert het weer goed te maken, maar dit werkt averechts. Hun ruzie wordt veel erger. Jorien is zelfs zó boos dat zij alles verteld over het weekend van Nikki en Geert, tegen de grootste roddelaars van de klas.

Iedereen vindt Jorien nu een verrader omdat ze dit gedaan heeft. De hele klas en uiteindelijk de hele school begint Jorien te negeren en te pesten.
Jorien gaat met dit hele verhaal naar de coördinator, mevrouw Smallenbroek. En dat is het open einde.

Hoofdpersonen.
Jorien: zij is de beste vriendin van Nikki. Ze probeert Nikki te laten beseffen dat Geert fout is. Zij is (karaktereigenschappen, blz 109): zelfverzekerd, komt voor zichzelf op, ongelukkig, zeker, doorzetter, dapper, prikkelbaar, eerlijk, behulpzaam, serieus, nuchter, slim, gevoelig.

Nikki: de beste vriendin van Jorien. Heeft een verkeerde vakantievriend: Geert. Door hem krijgt ze ruzie met Jorien. Zij is: zelfverzekerd, komt voor zichzelf op, volwassen, ongelukkig, onzeker, geeft gauw op, dapper, snel in paniek, prikkelbaar, kan gemeen zijn, vertrouwt iemand snel, egoïstisch, vrolijk, onhandig, emotioneel, gevoelig.

Probleem van de hoofdpersoon.
Het probleem is dat Geert Nikki verkracht heeft. Hierdoor krijgen Jorien en Nikki een ruzie die helemaal uit de hand loopt. Op het einde van het boek is het probleem nog steeds niet opgelost, maar Jorien neemt wel de eerste stap om het op te lossen door naar de coördinator te gaan.

Bijfiguren.
Mevrouw Smallenbroek: dit is de coördinator die naar Jorien haar verhaal luistert.

Geert: dit is het verkeerde vakantievriendje van Nikki. Hij heeft Nikki verkracht.


Perspectief.
Het verhaal wordt verteld door Nikki en Jorien. Per hoofdstuk wisselt het, het ene hoofdstuk verteld Jorien, het andere hoofdstuk Nikki. Ook komen er kleine stukjes in voor waar Jorien met de coördinator praat, dat staat altijd aan het begin van het hoofdstuk.

Plaatsen waar het verhaal zich afspeelt.
Op school, bij Nikki thuis, bij Jorien thuis.

Tijdzone.
Het verhaal speelt zich af in de 21e eeuw.

Titel.
De titel heet ‘’Gepakt’’ omdat Jorien Nikkie heeft ‘gepakt’ door haar te verraden.

Thema.
De thema’s van dit boek zijn: vriendschap, verraad, ongewenste intimiteiten een eenzaamheid.

MENING
Ik vind het onderwerp van dit boek interessant omdat het realistisch is. Het spreekt me ook aan omdat het me naar lijkt om dit zelf mee te maken.
Ik ben door dit verhaal niet anders over het onderwerp gaan denken, ik snap dat dit de gevolgen kunnen zijn van een ruzie.

Zelf zou ik niet zo gereageerd hebben als ik Jorien was, zij was namelijk boos geworden nadat Nikki het verhaal over Geert had verteld. Dat is een verkeerde reactie.
De spanning in dit boek bevalt mij, omdat je het boek in één keer uit wilt lezen. Het is spannend verteld. Het taalgebruik vind ik minder leuk, want het is onrealistisch dat een kind zo ouderwets praat.
De humor die in dit boek gebruikt is vind ik niet zo leuk, het is niet echt mijn soort humor.
Ik vond het wel een leuk boek, erg realistisch en spannend verteld.

De hoofdpersonen zijn geen personages waar ik op zou willen lijken omdat ik vind dat ze allebei te snel boos worden.

Twee mooie zinnen:

‘Pas in moeilijke situaties weet je wat iemands vriendschap waard is.’
Dit vind ik een mooie zin omdat je erover na moet denken en omdat het waar is.

‘Nou, nu weet je het, zusje. Trek het je maar niet te veel aan. School sucks. Dat heb je jammer genoeg nu ook moeten ontdekken.’
Over deze zin moest ik nadenken omdat Jorien haar broer dit zegt alsof het normaal is dat school stom is. Want dat hoeft helemaal niet zo te zijn.

Een mooi stukje uit het boek:
Zaterdagavond ontplofte Jorien van kwaadheid. Zij kon zich niet herinneren dat ze ooit zo boos geweest was. Ze had besloten om vroeg naar bed te gaan en zat op haar kamer nog wat te rommelen, toen ze rond half tien een sms’je van Nikki op haar mobiel binnenkreeg. Enigszins schuldbewust opende ze het bericht en las: Je wordt hartstikke bedankt. Wat een fantastische vriendin ben jij! Jou vertel ik nog eens wat, onbetrouwbaar kreng! Je hebt me verraden, Jorien. Iedereen weet het nu van Geert en mij. Dankzij Marjolein. Val dood!

Val zelf dood, sms’te ze terug. Ik heb alleen maar de waarheid gezegd. Trouwens, ik heb niets verkeerds gedaan. Alles wat er de laatste tijd gebeurd is, heb je aan jezelf te danken. Jíj bent raar bezig geweest. Niet ik.
Nikki’s reactie kwam razendsnel achter elkaar in een paar sms’jes binnen: Ach joh, verdrink toch in je eigen schijnheiligheid! Ik weet nu pas hoe je in elkaar zit.

Ik vind dit een goed stukje uit het boek omdat ze zo erg met elkaar ruzie aan het maken zijn, door hun eigen dommigheid.

REACTIES

P.

P.

Super! Ik heb het goed kunnen gebruiken voor mijn eigen boekverslag, want ik had het boek al een tijdje niet meer gelezen. Hiermee ben ik weer helemaal opgefrist! Het is ook wel van niveau, want ik zit zelf ook in 3vwo en vind het super goed! xx

13 jaar geleden

M.

M.

is het einde van het boek dat jorien naar de coordinator gaat?

12 jaar geleden

D.

D.

Ik vind het een super leuk boek, het is ook leerzaam.
Ik heb het gebruikt voor mijn eigen boekverslag :)

10 jaar geleden

J.

J.

weet iemand 10 voorwerpenn die veel voorkomen in het boek+ welke bladzijde

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gepakt door Bobje Goudsmit"