• Titelbeschrijving Hella Haasse, sleuteloog, Querido, Amsterdam 2002 (2e druk).
• motivatie van je boekkeuze Ik heb dit boek gekozen omdat ik moest kiezen van een lijst van school. De lerares vertelde wat over de boeken en deze leek me nog het leukst ervan. Zo heb ik deze gekozen.
• korte samenvatting van het boek
De journalist Bart Moorland vraag de kunsthistorica Herma Warner of ze informatie kan geven over Mila Wychinska. Hij heeft haar naam in een dossier gevonden over mensen in Zuidoost-Azië. Dit dwingt haar, na te denken over haar verleden, wat ze achter haar had gelaten. Als ze een foto ziet van Mila, ziet ze in haar haar vriendinnetje van vroeger: Dee Mijers. Ze heeft een kist met foto’s en documenten uit haar jeugd, die haar goed kunnen helpen dingen van vroeger te herinneren. Maar ze kan de koffer niet openen omdat ze de sleutel al lang kwijt is. Ze probeerd ter aanleiding van de feiten die bekend zijn over Dee Mijers en Mila dingen te herinneren maar door de herinneren uit haar jeugd in Nederlands-Indië lukt dit echter niet goed. Ze herinnert de duistere kanten van haar vriendschap met Dee en haar band met Non, de tante van Dee. Ook met haar verhouding tot Taco Tadema. Er blijven wel dingen raadselachtig. Welke omstandigheden hebben haar leven met Taco beïnvloed en beschadigd? En wat zou er met dee en Non nu zijn? Waarom ze weg is gegaan van Dee? Een deel ervan heeft ze gehoord van Non, maar lang niet alles. En hoe is Non plotseling verdwenen?
Als Herma eindelijk bericht krijgt van Het Hoge bos, dat is een rustoord waar ze al lang op de wachtlijst staat, vind ze tijdens het verhuizen de sleutel. Ze krijgt het slot niet open. Ze geeft hem samen de kist aan Bart Moorman, zodat hij iemand kan vinden die het slot kan openen, maar ook goed met de inhoud kan om gaan. Bart schrijft een laatste brief aan Herma, dat er helemaal niets in de koffer zat. Maar er stond een tekst boven het sleutelgat, wat een vriend van Bart heeft kunnen vertalen: “Al wat je ooit zag of hoorde, al wat je dacht te weten, is niet meer dat, maar anders.”
• Eerste persoonlijke reactie Toen de lerares er over vertelde leek het me wel leuk. Ook toen ik de achterkant las leek het me nog wel aantrekkelijk. Maar toen ik aan het boek was begonnen, veranderde mijn mening meteen. Het was echt een tekst die me koud liet. Het was een saai boek, er gebeurde weinig in. Er staat alleen maar hoe die vrouw haar herinneringen ophaalt. Ik vond het een lastig boek omdat er allemaal rare woorden instonden, waarschijnlijke Indisch en het was niet aantrekkelijk, ik moest me echt door het boek heen slepen, ik snapte er weinig van.
• romananalyse 1. noteer de belangrijkste open pekken. De belangrijkste open plekken zijn natuurlijk wat er in de kist zou zitten, en of ze de sleutel terug vind. Wat is er gebeurd met Dee en de andere mensen uit Herma’s verleden.
2. bepreek de personages De hoofdpersoon is Herma Warner. Dat is de ik-persoon van het boek. Zij wordt gevraagd om iets op te zoeken over Mila. Herma was een vriendin van Dee.
Bart Moorland: Je komt hem niet vaak tegen in het verhaal, hij is de man die de brief schrijft naar Herma over Mila. Hij is de aanleiding tot Herma’s gedachtes over vroeger.
De mensen uit haar jeugd:
Adèle Meijers (Dee/Mila Wychinska) – Om haar gaat het allemaal. Bart zoekt contract met Herma om meer informatie over haar te vinden. Ze is een jeugdvriendin van Herma.
Aimée (Non) – Dit is de tante van Dee. Ze had een sterke band met Herma, ze hadden beide liefde voor bloemen. Non kon dingen zien die andere mensen niet konden zien.
Louis Lamornie de Pourthié – Hij is de vader van Dee, maar is echter bijna nooit thuis.
Adèle Lamornie de Pourthié (Mevrouw Meijers) – Zij is de oma van Dee, de moeder van Louis en Non.
Taco Tadema – De echtgenoot van Herma en in hun jeugd hadden ze verkering dit is uitgelopen op een huwelijk. Hij is intussen overleden.
Er zijn niet echt helpers of tegenstanders in het verhaal. Er is niemand die haar helpt of juist niet met het zoeken in haar verleden.
3. bepreek de verhouding fabel en sujet, de functie ervan en het effect op mij als lezer. Het verhaal wordt verteld in het heden. Daar denkt de vrouw na over haar verleden en gaat erin terug. Daar worden ook weer verhalen verteld. Die verhalen in het verleden worden wel fabel verteld, in chronologische volgorde. Maar vervolgens gaan we ook weer terug naar het heden.
4. Bespreek het perspectief en de (on)betrouwbaarheid. Het is geschreven in de ik-vorm, Herma Warner. Zij schrijft haar herinneringen op voor Bart. Het is wel onbetrouwbaar, omdat ze niet alles meer weet van haar verleden.
5. Bespreek de thematiek De thema’s zijn vriendschap en Herinneringen. Vriendschap omdat alles gaat over Dee, de jeugdvriendin van Herma. En over vriendschap met Non.
Herinneringen omdat Herma allemaal herinneringen ophaalt uit haar verleden. Een ander thema in dit boek is herinneringen. Herma haalt allerlei herinneringen uit haar verleden op omdat Bart Moorland hier om gevraagd heeft. Daar gaat om, en over de dichte ebbenhouten kist. Daar zitten spullen in die haar geheugen kunnen opfrissen.
Motief Dat is duidelijk. De ebbenhouten kist. Daar in zit alles wat haar verleden te maken heeft. Hij kon niet open, de sleutel was kwijt. Later blijkt dat er niets in zat.
Mijn beargumenteerde eindoordeel over de roman. Ik vond dit boek lastig om te lezen, er werd niet in chronologische volgorde verteld en dat maakte het boek ingewikkeld. Ook hoe de familie in elkaar zat vond ik lastig, maar dat kwam waarschijnlijk ook door de moeilijke lange namen, en het feit dat er meerdere namen voor een persoon bestonden.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden