Het boek is geschreven door Dirk Bracke. Hij is geboren op 4 juni 1953 in Sint-Gilles-Waas, dat ligt in België.
Biografie: Dirk Bracke volgde een opleiding handel. In 1987 deed hij mee aan de John Flanderswedstrijd (Vlaamse filmpjes). Hij won niet, maar werd wel gevraagd om Vlaamse filmpjes te schrijven. Hij debuteerde in 1988 met zijn eerste gedrukte werkjes. Nadat hij er een stuk of 7 had geschreven, wilde hij een boek proberen.
In 1993 werd zijn eerste boek ‘Steen’ (een verhaal over Neanderthalers) gepubliceerd. Maar de echte doorbraak kwam met zijn tweede boek ‘Blauw is bitter’. Dat werd dan ook door de Amsterdamse jeugdjury verkozen tot het beste jeugdboek van 1994. Sindsdien is er elk jaar wel een nieuw boek van hem verschenen.
Hij schrijft meestal ’s ochtends, ’s middags werkt hij als postbode. Hij woont met zijn vrouw en twee zonen in Stekene. Zijn hobby’s zijn volleybal spelen en (rock)muziek beluisteren.
Profiel: De boeken van Dirk Bracke zijn hard en realistisch. Ze beschrijven het leven van hedendaagse jongeren en de problemen die ze hebben. Soms wonen zijn hoofdpersonen in andere werelddelen (kindprostituees op de Filippijnen, straatkinderen in Brazilië), soms ook dichter bij huis (seropositieve jongeren in Vlaanderen).
Ook schreef hij twee boeken over gehandicapte jongeren (over een autistisch en over een hardhorend meisje), een boek dat zich afspeelt in de prehistorie en een ridderverhaal. Samen met leerlingen van een basisschool schreef hij een sciencefictionverhaal.
Zijn boeken lezen vlot en de achtergronden kloppen. De beschrijvingen van seks en geweld zijn niet minder schokkend beschreven. Ondanks de hardheid is het einde van zijn boeken toch positief.
Boeken: Deze boeken zijn onder zijn naam verschenen: 1993: Steen (Davidsfonds/Infodok). 1994: Blauw is bitter (Davidsfonds/Infodok), Leeftijd: 14+. 1995: Een vlieg op de muur (Davidsfonds/Infodok), Bekroond door de Kinder- en Jeugdjury van Vlaanderen én van Limburg. 1996: Het uur nul (Davidsfonds/Infodok), Leeftijd: 14+, Bekroond door de Kinder- en Jeugdjury van Vlaanderen. 1997: Groene mist (Abimo). 1997: Een lege brug (Davidsfonds/Infodok), Leeftijd: 14+. 1998: De sjoekel (Abimo). 1999: Stille lippen (Davidsfonds/Infodok), Leeftijd: 13+. 2001: Straks doet het geen pijn meer (Davidsfonds/Infodok), Leeftijd: 15+, Bekroond door de Kinder- en Jeugdjury van Vlaanderen én van Limburg. 2002: Als de olifanten vechten (Davidsfonds/Infodok), Leeftijd: 15+. 2003: Het engelenhuis (Davidsfonds/Infodok), Leeftijd: 15+.
Als de olifanten vechten
De omslagillustratie van dit boek is gemaakt door: Jan de Maesschalck.
Peer de Maeyer was verantwoordelijk voor de vormgeving.
Genres: Het is een oorlogsverhaal: omdat het gaat over kindsoldaten in Oeganda, zij heten dan ook het ‘LRA’ (Lord Resistance Army*). *Army=leger, dat heeft dus zeker wel met oorlog te maken. Het is een liefdesverhaal: omdat twee personen in het verhaal (Isaac en Monica) ondanks de omstandigheden, toch verliefd op elkaar worden. Maar het is eigenlijk meer een oorlogsverhaal.
Hoofd)personen: Isaac: is een jongen met een donkere huid en kort kroezelig haar. Hij moet heel hard werken, maar heeft wel voldoende om van te leven. Aan het begin van het verhaal is hij 15 jaar en hij heeft een opgewekt karakter. Hij houdt helemaal niet van moorden en het doet hem pijn om iemand anders pijn te doen. Aan het einde van het verhaal is hij (bijna) 16 jaar oud en is er niks meer te zien van zijn eens zo vrolijke karakter. Nu wordt hij achtervolgd door nachtmerries en als hij wakker is, is hij aan het huilen of aan het jammeren, of hij tekent over zijn nachtmerries. Hij is de hoofdpersoon van dit verhaal, zijn gevoelens worden het meeste omschreven.
Richard: is ook een jongen met een donkere huid en kroeshaar. Er wordt beschreven dat hij alleen maar een vormeloze lap stof heeft om zijn lichaam te bedekken. Zo arm is hij dus. Aan het begin van het verhaal is hij een beetje een goedmoedig sulletje, dat over zich heen laat lopen. Maar ik vind het alleen heel moedig dat hij van het vluchtelingenkamp is weggelopen, zodat zijn zusje en zijn moeder meer te eten hadden. Aan het einde van het verhaal is dat langzamerhand veranderd: Hij heeft eindelijk iets gevonden waar hij in uitblinkt en wordt dan ook één van de beste kindsoldaten. Hij geniet ervan als anderen hem moeten gehoorzamen en is veranderd in een bijna emotieloze moordmachine (hij had wel genoeg gevoel over om een vriend te hebben (Isaac), hij hielp Isaac en Monica om te ontsnappen, maar dit werd zijn dood).
Monica: is een keurig meisje, wiens ouders hard hebben moeten sparen om haar naar een kostschool voor meisjes te sturen. Zij heeft ook een donkere huid en kroeshaar. Zij is heel moedig en komt op voor anderen. Zelfs in hopeloze situaties, blijft zij hoop houden. Aan het einde van het verhaal heeft zij niet al haar glans verloren. Ze lijkt als één van de weinigen niet ernstig getraumatiseerd te zijn.
Scar: hij is een volwassen man en heeft, net als de meeste anderen in dit verhaal, een donkere huid en zwart kroeshaar. Hij werkt voor Kony, die het LRA (Lord Resistance Army) leidt. Terwijl Kony zich met andere dingen bezighoudt, leidt Scar een van de kindsoldatenlegers van LRA (het LRA was namelijk verspreid te vinden in een bepaald gebied). Zijn doel is om ontvoerde kinderen op te leiden tot bestuurbare emotieloze moordmachines, die de idealen volgen van Kony (die werkelijk bestaat als een dictator in Oeganda). Aan het einde van het verhaal is Scar nog niet veranderd en heeft nog steeds dezelfde ideeën.
Gebeurtenissen: Isaac wordt, net als vele anderen, uit zijn vertrouwde omgeving meegenomen door het LRA. De jongens worden daar ingezet als goedkope kindsoldaten. De meisjes worden gebruikt als prostituees en dienen als beloning voor de soldaten die een hogere rang hebben. Zij worden systematisch verkracht, zodat ze zwanger worden en kinderen baren, die als ze 5 jaar oud zijn ook weer ingezet worden als soldaat.
Er worden zware straffen uitgedeeld bij het tonen van emotie, of als ze zich niet aan de regels houden. Zo komt het vaak voor dat kindsoldaten hun eigen familieleden of medesoldaten moeten verwonden of zelfs vermoorden. Het doel van het LRA is dan ook het creëren van een massaleger van bestuurbare emotieloze kindsoldaten, die helpen om de regering omver te werpen en de dictator Kony aan de macht te brengen.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
E.
E.
ik vind dit een leuk boekverslag :)
Grts
13 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Mooi gemaakt
7 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
goed gedaan en danku u heeft me geholpen
6 jaar geleden
Antwoorden