Het lijkt er op dat je browser advertenties blokkeert. Scholieren.com kan alleen bestaan door inkomsten van advertenties. We
zouden het lief vinden als je de blokkade voor onze site uit zet. Dankjewel!
Je kent Tim Hofman waarschijnlijk als presentator van programma’s als Je Zal Het Maar Hebben of #BOOS, de documentaires van Spuiten & Slikken op Reis of anders als winnaar van Wie Is De Mol? 2016. Maar, zoals hij zelf zegt, televisie overkwam hem gewoon, zijn eigenlijke passie is altijd de rijmkunst geweest: het lezen, maar vooral toch het schrijven ervan. En dat blijkt, want sinds zijn veertiende schrijft Tim al gedichten.
Nu, veertien jaar later, is daar eindelijk een gebonden werk. Variërend van rijmpjes geschreven op de grap, tot heel technische stukken – maar gerust ook bijna lyrische gedichten die strak op rijm over liefde, de maatschappij of de dood gaan – neemt hij je aan de hand mee zijn hoofd in. Soms light verse, soms klassiek. Soms makkelijk, soms een puzzel. Soms zwaar, soms licht. Maar elke keer raakt het iets. Een beetje om te lachen, een beetje om te huilen.
Eerste zin
n.v.t
Samenvatting
Er zijn tien gedichten onder de quotes opgenomen. Zij geven een indruk van de samenstelling van de bundel. Lees die eerst nog eens goed door.
Een paar opvallende gedichten uit de bundel:
- het eerste gedicht over de anorexia van de ex-vriendin: in het vrij klassieke gedicht wordt aangegeven dat het moeilijk omgaan met een anorexia-meisje is (zie onder quote 9 voor de tekst). Het is één van de drie gedichten waarin de titel staat "en ik had daar last van".
- Een tweede gedicht in de serie "en ik had daar last van" gaat over de moeder die een hypochonder is. Zijn moeder was een goede moeder maar ze had last van hypochondrie (de ingebeelde ziekte) ze vreest altijd dat ze kanker heeft en doodgaat. Hofman eindigt met :
"paniek was haar ziekte
schrik was haar ik
en ik was haar kind "
- Aardig is ook het gedicht "Dement to be" dat gaat over een man die voorwendt dat hij Alzheimer heeft en in zijn auto zijn eigen vrouw dood rijdt. Hij ontloopt in stilte zijn straf en leeft daarna gewoon weer verder. Het gedicht is onderverdeeld in kwatrijnen die ook nog een klassiek gepaard rijm hebben.
- in het typografische gedicht in de vorm van een kruis "Marketing van een timmerman" (poëzie parlante') relativeert de dichter spottend de onbevlekte bevruchting van timmerman Jozef die zijn vrouw Maria een zoon laat baren. Hij wordt commercieel beroemd, vergeet zijn zoon, totdat Pilatus drie kruizen bestelt en Jozef wil kijken naar het eindresultaat. Zijn zoon wordt aan een van de kruizen genageld en erkent dat hij zijn zoon heeft laten bungelen voor zijn eigen zucht naar overvloed. [Hofman laat in dit gedicht zien dat hij zijn aanvankelijke Godsbesef is kwijt geraakt en dat het verhaal van godenzoon Jezus maar een verhaaltje is]
- een gedicht waarin de dichter nadenkt over het al of niet kinderen krijgen; [Hoe ik altijd lieg dat ik geen kinderen wil] Het gedicht gaat over het ontlopen van je verantwoordelijkheden in het leven.
- Het triest humoristische "Komt een clown bij de dokter" over een clown die het wel gehad heeft in het leven. Met één been in het graf kijkt hij nog eens in de spiegel.
- Er is nog een gedicht over een clown die nogal wat seksuele afwijkingen heeft en uiteindelijk merkt dat hij geen lach meer op de lippen van mensen kan krijgen (zie quote 7)
- het gedicht Vulvaveelvoudig is een voorbeeld van poëzie parlante waarbij de ik-figuur stelt dat hij sletjes (soms ook domme) spaart die hij na de daad wegstuurt met een mond vol zaad. Maar de dichter voelt daarna de leegte in hem zelf dubbel en dwars terugkomen.
- Vreemdgaan"is intussen al een bekend gedicht geworden. Een man komt na een nachtje vreemdgaan thuis. Zijn partner vraagt iets en aait hem terwijl hij met de tandenborstel van zijn vrouw de buurvrouw uit zijn mond poetst. (zie quote 1)
Zo maken leven, liefdes, seks, dood, ziektes en menselijke tekortkomingen deel uit van de thematiek van de bundel. Sommige gedichten zijn echt de moeite waard.
Maar het lijkt er aan de andere kant op alsof er voor het maken van de bundel veel (oud en bewaard?) werk bij elkaar geharkt moest worden.
Zo staan er maar liefst 34 kleine versjes in de bundel, waarvan er enkele best geslaagd zijn. Er staan ook echter een paar gedichtjes met hele flauwe woordspelingen in de bundel.
Oordeel zelf wat je geslaagd of minder geslaagd vindt: Zijzoenen Ze is de lente in m'n slenter
't is de frisse wind in winter
nimmer is zij zomaar zomer
en het aller herfst, ik vind'r
Whine Ik liet me lekken in het glas
wat water bij de wijn,mag ik?
en hoewel het tranen zijn, zag ik
dat het toch halfvoller was
ExPlane what's up
waarom afwezig
is air iets
vroeg ze luchtledig
high zei
I FLY
I Fucking Love You
that's why
Sterf iets bekopen
met de dood
kost een R.I.P.
uit je life
"Vreemdgaan
"Goeiemorgen,
je was laat",
zeg je als
je naast
me staat
en je aait
over m'n rug
een tikje op
m'n kont
ik draai
me om
glimlach terug
en poets met jouw borstel
de buurvrouw
uit m'n mond"
Bladzijde 33
"(Fransjes misvatting omtrent het fenomeen) groepsverkrachting
Van een afstand
nam Fransje
alle dames
nog maar eens
stuk voor stuk
onder de loep
en dacht
weet je wat?
ik doe gewoon
de hele groep."
Bladzijde 85
"Suïzijderups
Zij zeiden dat zij aan beide zijden van zijde zou zijn. Ben gaan kijken en zonder het besef dat het te laat zou blijken, bleek het al nacht, keek zonder dat ik iets zag en overdacht overdag: ik heb het verdiend. Al had ik beter gekeken, had ik misschien bij het kijken naar haar zijden de zijde nog gezien. "Zij had haar zijden zijden al veranderd in kanten van kant", zeiden zij, want wat bleek... Op de dag dat ik na afgelopen nacht overdacht naar wat ik keek stond in de krant:
"Koningin der zijden zijden maakt zichzelf van kant."
"
Bladzijde 84
"Doordeweeks dronken fiets zoeken op het station
de enige die z'n fiets niet vindt
ruimschoots half acht
waar de rest nu met de dag begint
eindig ik de nacht"
Bladzijde 80
"Egocentrie
j i j
i k i
j i j"
Bladzijde 60
"Der Lachgaskrieg
alles opgeblazen, allemaal
lichten flitsen aan het plafond
omgelazerd vol kabaal
slaan patronen op beton
hoe iedereen in rubber zucht
de felgekleurde maskers
hoe iedereen naar binnen vlucht
zichzelf helpt aan het gas, er
wordt gelachen, kippenvel
adem in en adem uit
onveilig niemand waant zich, hei-
lig is de slagroomspuit"
Bladzijde 54
"Het dieptreurige verhaal over de incontinente clown die ook nog eens een necrofiele pedozoöfiel was en wiens carrière in het slop aan het raken was (dus daarom zo veel dronk)
En toen
alles
weer
(per ongeluk)
onder
de poep
zat
en hij
dronken
een dode
puppy
verkrachtte
merkte
hij
dat eigenlijk
niemand
in de zaal
nog
echt
om
hem
lachte"
Bladzijde 51
"Blauwtje walken
Smurfin,
my gevoel
says I want verkering
"cause you' re bluetiful.
Well darling
you 're really durfin",
but by mij comes
there
al eenother smurf in"
Bladzijde 41
"Mijn ex-vriendin had anorexia en ik had daar last van (fictie)
Terwijl jij calorieën telt
en weer prevelt van te veel
raakt je geest verder bekneld
in wat je lichaam niet meer wil
Werpt een holle blik naar mij,
voelt voor beiden veel te vol
van honger of verdriet, gezicht
uit zicht, zo eist de tol
Ik heb mijn heil in jou geteld
het was niet meer genoeg
en heb je het gebrek verteld,
waarop je mij toen vroeg:
"Ga je bij me weg?"Ik zei:
"Ik kan niet meer, ben leeg.
't Is niet zozeer jouw gewicht
maar wat je ziekte weegt"."
Bladzijde 7
"Haramadam
Islam,
dat je 't weet:
er zit ham
in je profeet."
Bladzijde 87
"Tijdelijk
Gelukkig stierf hij
op de laatste dag
van zijn leven.
Elk ietsje eerder
was zonde geweest,
al was het maar
heel even.
"
Bladzijde 7-8
Een terugkerend thema is de zin van het bestaan en de moeilijkheden van het leven overwinnen. In een aantal serieus lijkende gedichten over de anorexia van zijn ex-vriendin, de hypochondrie van zijn moeder en de burn-out van zijn vader komt levensproblematiek aan de orde.
Tim Hofman heeft in zijn puberteit ook problemen gekend: hij zat door allerlei omstandigheden niet goed in zijn vel, op school ging het niet goed. In die tijd begon hij ook al gedichten te schrijven. Dat is een bekend puberfenomeen: schrijf het maar van je af. Op een zeker moment kwam hij uit zijn problemen, kwam bij de televisie en vanaf die tijd lijkt alles crescendo te gaan. In die periode zullen ongetwijfeld de light verse zijn ontstaan. Een aantal is grappig ("Vreemdgaan" bijvoorbeeld) maar in sommige van deze lichtvoetige verzen is de gebruikte woordspeling (te) flauw. Het is een leuke bundel gedichten die wellicht poëzie weer wat dichter bij scholieren brengt, zeker ook omdat er veel herkenbaars in de gedichten te zien valt en Hofman voor de jeugd een voorbeeldfunctie vervult.
Enkele gedichten zijn gewoon goed of knap.
Hofman heeft zijn bekendheid mee. Die staat garant voor goede verkoopcijfers in januari 2017. Daarmee is het natuurlijk nog geen groot dichter. De elitaire poëzielezer van bijv. Agterberg of Nijhoff zal zijn neus ophalen. De jeugd kan er van smullen.
Motieven
Liefde
Liefde in diverse vormen komt in een aantal gedichten terug.
Ziekte
Ernstige ziektes als anorexia, hypochondrie, kanker komen in enkele gedichten voor.
Seksualiteit
Er komen nogal wat seksueel getinte verwijzingen in de gedichten voor. Naast "vreemdgaan" komt het voor in "Aftrekkelijk" (masturbatie) en "Vulvaveelvuldig"waarin de ik-figuur een reeks sletjes aan zich voorbij laat gaan. En ook in "Hoermoordenaar" waarin een prostituee haar klanten vermoordt. Er is een uitegespeelde clown die necrofiel is en ook nog een pedozoöfiel. Hofman bekend ook van "Spuiten en Slikken"van BNN windt er niet altijd doekjes om.
Dood
De dood is een veel voorkomend motief in de gedichten.
Overspel
Het inmiddels al bekende gedicht "Vreemdgaan" gaat over dit verschijnsel. de ik-figuur is vreemd gegaan met de buurvrouw.
Drugswereld
Bijv. in het gedicht : "Der Lachgaskrieg" over het moderne gebruik van lachgaspatronen om high te worden.Een soort partydrug.
Depressief gedrag
Hofman heeft zelf een moeilijke periode achter de rug in zijn puberteit. Depressief gedrag is terug in het gedicht over zijn moeder die een hypochonder was en in het gedicht "Dag depressie." Het geldt ook voor de twee gedichten waarin uitgespeelde clowns het niet meer zien zitten.
Motto
Zo
Opdracht
Geen
Trivia
Tim Hofman is de bekende presentator van BNN van o.a. het programma Spuiten en Slikken. Ook won hij de aflevering van "Wie is de mol? (2016)
Hij is een sidekick van Mathijs van Nieuwkerk in DWDD.
Tim Hofman schrijft al vanaf zijn jeugd gedichten. Als bekende Nederlander krijgt hij nu zijn gedichten uitgegeven. De verkoopcijfers voor zijn gedichten zijn enorm. ( 5 drukken binnen een maand)
Titelverklaring
De zus van Tim Hofman heet Roos Hofman. Onder dat twitteraccount schreef Tim Hofman zijn gedichten. De verklaring is dus erg eenvoudig.
Structuur & perspectief
Voor een gedichtenbundel telt de bundel relatief veel gedichten.
Er is door de dichter geen onderverdeling gemaakt en de samenstelling lijkt enigszins lukraak te zijn gemaakt.
Je kunt de 71 gedichten zelf onderverdelen in:
- 34 kleine gedichten met vaak een humoristische ondertoon en een woordspeling
- 24 iets grotere gedichten met diverse toonzettingen: blijdschap, verdriet
- 5 typografische gedichten : de presentatievorm bepaalt de inhoud en andersom
- 5 gedichten die je zou kunnen kenmerken als poëzie parlante (gepresenteerd als proza)
- 3 gedichten over meegemaakte ellende in de reeks "en ik had daar last van": anorexia vriendin, moeder die hypochonder is en vader die ingestort is.
Decor
Dit element is voor een gedichtenbundel niet relevant.
Stijl
Een belangrijke stijlfiguur die Hofman voor zijn humoristische gedichten gebruikt, is de woordspeling. Vaak doet hij dat in een soort half Engelse en half Nederlandse tekstversie die we al kennen van o.a. John O" Mill of Kees Stip. Soms doen de gedichtjes ook denken aan de grappige verzen van Levi Weemoedt: niet toevallig een plaatsgenoot van Tim Hofman (Vlaardingen?). Hij knutselt er vrolijk op,los in zijn typografische gedichten die soms grappige vondsten inhouden: "Egocentrie" bijvoorbeeld.
Gedichten met die Engels/Nederlandse woordspelingen: Eidentity crisis
"I am
a duck
eend I "
Glimlove
"You make
me smile
I laugh
you."
Hippiehop: Mic
love
not
war
We 'll zee : Zijn er
walvissen
of niet?
Geen idee,
whale
see"
Afreud of my feelings :
I want my mum:
have sex, lick that oedipus cum-
plex"
Blauwtje walken : zie onder quote 8
Eggte liefde: Ei
l'oeuf
y0u
Maar het risico van dit soort woordspelingen is dat ze wat flauw zijn of gezocht worden en dat het tot een maniertje, een trucje is verworden. Dan kan de inhoud soms leuk zijn, maar is het geen poëzie meer.
Niet in alle gedichten gebruikt Hofman een rijmschema. Hij doet dat wel in de wat grotere gedichten die meestal uit kwatrijnen zijn samengesteld. Hij gebruikt daarbij afwisselend gepaard, gekruist of omarmend rijm.
Heel moeilijk is zijn woordgebruik niet. Middelbare scholieren kunnen de bundel zonder woordenboek te gebruiken lezen.
Slotzin
n.v.t.
Beoordeling
Tim Hofman is er in de week van de poëzie 2017 in geslaagd om poëzie op de kaart (lees: de bestsellerslijst ) te plaatsen. Dat is een verdienste. Het helpt natuurlijk enorm als je populair bent op de televisie en via social media. Het is hoe dan ook knap dat er in de maand januari al vijf herdrukken van een gedichtenbundel zijn verkocht. Dat lukt maar weinig dichters, ook de gerenommeerde niet. Vaak worden er van een dichtbundel maar 100 exemplaren verkocht voordat ze in de ramsjverkoop (voorheen De Slegte) liggen.
Je zou dus ook kunnen stellen dat Tim Hofman de poëzie wat dichter bij de scholier heeft gebracht. Docenten Nederlands zouden daar handig op moeten inspelen en hun leerlingen laten kennis nemen van deze niet al te moeilijke gedichten. Het kan zelfs een aanzet zijn voor scholieren om het ook eens te proberen. De thematiek zal aanspreken: liefde, seks, dood, depressiviteit, anorexia. Ze liggen alle voor het oprapen in het middelbaar onderwijs.
De eerlijkheid gebiedt me ook te zeggen dat Tim Hofman het in deze poëzieweek ook duidelijk wint van Jules Deelder die het boekenweekgeschenk 2017 voor poëzie schreef: "Rotterdamse kost." Dat bundeltje stelt inderdaad weinig voor en Deelder is toch ook niet onbekend (zeker niet na zijn optreden in de talkshow van Eva Jinek)
Er staan in de bundel van Hofman ook een paar vernuftige gedichten bijv. die met de typografische varianten erin: het kruis van Jozef, egocentrie, de twee gedichten over de eenzame man en het leuk in elkaar geknutselde gedicht (vind ik althans) "Mick Jagger zingt Angie "
drummer tikt af, o verdriet ellen zal de band versnellen
en met zijn z angst em zal hij ons uitgebreid vertellen
"ik he bang ie ooit verloren"en hoe het hem kan kwellen
hoe hij met haar vrees liep en zij samen konden rellen
hoe haar ko pijn iets waard is, evenals al die modellen
hoe- ie wegg leeg elijk weer probeerde te herstellen
tussen al zijn poe haat titude tracht hij haar weer voor te stellen
en in dat gev alleen t het applaus zich om hem niet te laten vellen
In bepaalde gedichten kun je wel zien dat Tim Hofman van taal houdt er er mee wil spelen.
Een goede eindredacteur had bij de samenstelling van de bundel echter het advies moeten geven een aantal onrijpe of overrijpe vruchten niet te oogsten.
Niettemin, een aanrader voor scholieren.
En "laatstbutnotliest" (ik kan het ook, merk ik nu):
Meulenhoff heeft de bundel fraai uitgegeven en betaalbaar gehouden.
Recensies
"Hofman houdt van korte, droge humor. Hij houdt van Opperlands. Hij houdt, dus, ook van woordspelingen. ‘Zijzoenen’ en ‘suïzijderups’. Geboorte is ‘feuthanasie’. En als je gaat slapen beland je in een ‘Klaasvacuüm’. Maar tussen alle flauwiteiten bevindt zich ook een aantal volledig ernstige gedichten over onderwerpen als depressie, ziektevrees en anorexia – steeds in korte regels en strakke rijmen. Dat maakt het vaak extra wrang."
https://www.nrc.nl/nieuws...3-a1543261
"Tim Hofman heeft een hoog flauwiteitengehalte in elkaar geknutseld c.q. gekunsteld tot een boekwerkje dat je in een kwartier uit hebt. Niets is de moeite waard om bij stil te staan, te herlezen of te overpeinzen. Het werk van Hofman is niet bijzonder grappig, het is vooral vergezocht en levert hooguit een glimlach op. Na één keer lezen heb je wel genoeg van de veelal met Engels doorspekte taal'vondsten'. "
https://www.hebban.nl/rec...r-van-roos
""Een dichtbundel is iets heel anders. Het televisiewerk dat ik doe, gaat vrijwel altijd over iemand anders. Dat is in zekere zin veilig. Ik probeer het zo onveilig mogelijk te maken met Spuiten en Slikken op reis enzo, maar deze bundel voelt heel bloot. Er staan technische stukken in, taalgrapjes, maar ook stukken over depressie en dood. Dat heeft ook in mij gezeten.""
http://www.parool.nl/kuns...4c357a996a
"BEETJE LACHEN, BEETJE HUILEN
We kennen Tim zowel van de grappen als de serieuzere onderwerpen. En dat is dan ook precies wat we van het boek kunnen verwachten. Er staan verschillende luchtige en grappige stukken in, maar ook zwaardere onderwerpen komen aan bod. “Ik schrijf bijvoorbeeld over de liefde en ex-vriendinnen, maar ook over de dood en depressie. Een beetje om te lachen en een beetje om te huilen, dus.""
http://www.lindanieuws.nl...-ga-baren/
Je hebt nog
2 Zeker weten goed
verslagen over.
Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.
28.054 scholieren gingen je al voor!
Geschreven door Cees
Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen.
Ik vond het destijds mijn 'missie' om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je als docent voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze leuk gevonden hebben. Ik heb tot nu ( 1 januari 2025) 1500 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan bovendien vragen over de inhoud aan het einde van het verslag, zodat je kunt controleren of je je het boek begrepen hebt.
Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht willen brengen. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers op de leeslijst te accepteren.
Lezen is leuk, maar bokverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook alle uittrekselboeken die te koop waren. (Bijvoorbeeld Literama (Ne) Apercu (Da), Survey (En), Der Rote Faden(du) ) Nu maak ik zelf boekverslagen voor scholieren.com.
Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn. En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.
REACTIES
1 seconde geleden