Het lijkt er op dat je browser advertenties blokkeert. Scholieren.com kan alleen bestaan door inkomsten van advertenties. We
zouden het lief vinden als je de blokkade voor onze site uit zet. Dankjewel!
De historische roman De lege stad van schrijfster Simone van der Vlugt is een indrukwekkend boek dat zich afspeelt in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam getroffen door het zwaarste bombardement dat Nederland heeft gekend. Voor de pasgetrouwde Katja betekent dit het einde van haar onbezorgde leven. Bijna de helft van haar familie komt om. Samen met haar man neemt ze haar overgebleven broertjes en zusjes in huis. Ze is vastbesloten hen door de oorlog heen te helpen. Maar naarmate het leven grimmiger wordt, wordt dit steeds moeilijker.
Eerste zin
Het luchtalarm loeit voor de zoveelste keer, een hoog gejank dat over de stad golft, de straten vult met lawaai en iedereen verschrikt doet opkijken. Het is niet de eerste keer en nadat men even zijn pas heeft ingehouden en gealarmeerd naar boven heeft gekeken, gaat het leven weer zijn gang.
Samenvatting
deel 1 : 1940-1941 Katja van Kesteren (21 jaar, getrouwd met de arts Daniël)) neemt haar zusje Lieke (4) mee als de bommen op Rotterdam gaan vallen. Ze bereiken met hulp van broer Thijs net een kelder. Lieke is gewond maar ze overleeft de verwonding. Katja,Thijs en Lieke vluchten door een totaal verwoeste stad. De winkel van haar ouders staat er niet meer.Wat zou er met haar ouders en andere broers en zusjes gebeurd zijn? Ze vreest het ergste. Later blijkt inderdaad dat haar beide ouders en een broer en een zus om het leven zijn gekomen. Ze zullen wel in een massagraf terecht zijn gekomen.
Het is werkelijk chaos in Rotterdam: winkels worden geplunderd. Dan trekken de Duitsers de stad binnen. In het begin zijn ze erg fatsoenlijk en de schoonouders van Katja die aangesloten zijn bij de NSB verdedigen de moraal van de bezetters. Maar als de Engelsen ook nog eens een keer de stad bombarderen om te zorgen dat de haven wordt vernietigd, wordt de situatie gespannen. De Duitsers worden strenger en er komt verzet vanuit de bevolking. Een van de eerste Nederlandse verzetsgroepen De Geuzen ontstaat in de omgeving van Rotterdam. Hein en Thijs sluiten zich aan bij het verzet. Katja wordt bang. Op de verjaardag van haar schoonmoeder ontmoet Katja een galante Duitse officier Max Rösener. Hij maakt haar het hof en ze is gecharmeerd van hem.
Met Kerst wil ze niet naar Daniëls ouders, want ze wil haar familie niet alleen laten.
Alle inwoners moeten een persoonsbewijs halen. Katja wordt daarbij geholpen door Max, die haar uit de rij weghaalt en voorrang verleent.
Katja heeft joodse vrienden (Esther en Victor) en die trouwen eind 1941 met elkaar. Die willen wel graag een kind, wat Katja niet kan overkomen. Ze kan in eerste instantie geen kinderen krijgen tot haar grote verdriet.
Deel 2 : 1942-1943
De joden worden steeds sterker de dupe van de bezetting. Ze moeten een Davidsster op hun kleding naaien. Bovendien moeten ze zich melden om te worden vervoerd naar Westerbork. Thijs raadt Esther en Victor af te gaan en ze besluiten in hun eigen huis onder te duiken. Daniël en Katja zullen hun 's avonds van eten voorzien.
In juli krijgen ze een kindje Samuel, wat het onderduiken niet vergemakkelijkt. De ouders van Esther zijn al opgepakt: het verzet begint zich meer en meer te roeren, waardoor de Duitsers weer strengere represaillemaatregelen nemen. Hein, Katja's jongere broertje (16) wordt van school weggehaald en ze roept voor de eerste keer echt de hulp van Max Rösener in om haar broertje vrij te krijgen. Dat lukt. Minder goed vergaat het Esther en Victor: ze zijn verraden en worden weggevoerd. Samuel hebben ze echter achtergelaten en Katja neemt het kind mee naar huis. Ze zal hem als haar eigen kind opvoeden tot zijn ouders terugkomen. Omdat Lieke nog zo klein is, vertellen ze haar niets. Samuel wordt in het gezin Bas genoemd.
Katja's zus Jet krijgt verkering met Chiel , een jongen van NSB-ouders. Hij heeft echter afstand gedaan van de ideeën en dan vindt Katja de relatie goed.
De situatie wordt voor Katja nog erger, wanneer arts Daniël wordt opgepakt vanwege een opruiende actie met artsen in het ziekenhuis. Weer hoopt ze op steun van Max. Die vertelt haar dat hij ook een vrouw en een kind heeft verloren door een bombardement van de Britten. Later beweert ze zijn secretaresse dat hij dat gelogen heeft
Het kon niet uitblijven. Max en Katja hebben seks. Ze is bovendien nog echt verliefd op hem. Hij vermoedt wel dat Bas een joods jongetje is, maar doet er niets aan.
Deel 3: 1944-1945
Het verzet wordt harder, de Duitsers treden daardoor weer strenger op: het is het teken van de geweldspiraal. Nadat ze seks hebben gehad vertelt Max aan Katja dat de SD graag inlichtingen wil over het verzet waarvan Hein en Thijs deel uitmaken. Omdat hij haar liefheeft, zal hij dat niet van haar vragen.
Jet en Chiel zijn wat onzorgvuldig geweest en zij wordt zwanger. Weer een mond extra om te voeden en met de voedselvoorziening is het toch al zo slecht gesteld. Alles is op de bon. Maar de bevrijding komt er aan: in juni is het D-Day en in september denken ze in Rotterdam dat de Amerikanen voor de deur : het feest wordt al gevoerd, naar later blijkt te vroeg. De Duitsers reageren fel en alle jonge mannen tussen 17 en 40 moeten zich melden om naar werkkampen te worden afgevoerd. Rotterdam wordt door de megarazzia een lege stad. Hein en Thijs zijn ook opgepakt.
Ook het eten raakt op en de winter van 1944-45 is koud. Katja gaat met zwager Chiel op hongerstrooptocht. Onderweg worden ze overvallen maar Chiel gaat voor niemand op zij.
Max Rösener zorgt voor extra voedsel voor Katja en haar familie. Maar in de stad vallen er veel doden door de honger. Het valt niet meer vol te houden. Toch komen de bevrijders steeds dichterbij. In mei 1945 is het zover. de Canadezen trekken de stad binnen: ze worden met gejuich onthaald, maar tegelijkertijd worden er NSB'ers opgehaald en moffenmeiden kaalgeschoren. Katja ontsnapt net aan die schande, omdat er mensen in de omgeving zeggen dat ze haar relatie met de Duitse officier heeft opgezet om het verzet te helpen. Ook Chiel staat weer zijn mannetje. Na enkele weken komen ook Hein en Thijs terug: vermagerd maar levend. Eer komen ook mensen niet terug: Victor en Esther. Katja blijft voor Bas zorgen. Daniël is ook nog niet terug. Max is weg.
De moeder van Esther, Sonia, komt wel terug uit het kamp: ze vertelt over haar verschrikkingen. Ze ziet Bas en denkt er het hare van. Na weer een bezoek geeft Katja toe dat Bas haar verloren gewaande kleinzoon Samuel is. Sonia vindt het echter beter dat Bas bij Katja blijft, als ze hem maar mag blijven bezoeken.
Max is een charmante Duitser in de sociale omgang met vrouwen, maar blijkbaar een keiharde ondervrager bij de SD. Hij helpt Katja bij diverse problemen maar of dat uit eigen belang is wordt niet helemaal duidelijk. Hij zou gelogen kunnen hebben over de dood van zijn vrouw en kind (volgens zijn secretaresse) en dat maakt hem heel wat minder sympathiek.
Hein en Thijs
Beiden zijn het broers van Katja die zich vanaf het begin hebben gemeld bij het verzet. Ze zijn niet bang, worden desondanks opgepakt, maar keren terug.
Chiel
Chiel is de verkering van jet. Zijn ouders zijn bij de NSB, maar hij heeft zich van hen afgekeerd. Na zijn huwelijk met Jet toont hij zich dapper: hij beschermt Katja als ze beschuldigd wordt van seks met Max, hij verdedigt zijn eten op de hongerstrooptocht en staat steeds zijn mannetje. Hij heeft dus een eigen mening en hij komt er pook voor uit.
Daniël
Daniël krijgt niet veel tekening in de roman. Hij komt als een gedreven arts voor die het niet eens is met de ideeën van zijn ouders. Hij komt in verzet en moet dat bekopen met een transport naar Duitsland. Hij keert niet terug.
Katja
Katja van Kesteren is een aardige jonge vrouw. Ze is getrouwd met Daniël die arts is. Zijn ouders zijn bij de NSB en dat keurt ze sterk af. Toch merkt dat ze niet alle Duitsers onaardig zijn,. Vanaf het begin is ze gecharmeerd van Max en als ze zijn hulp nodig heeft, schroomt ze niet haar lijf aan te bieden. Ze krijgt een seksuele relatie met hem. Je zou het als een teken van verraad kunnen beschouwen en haar een moffenhoer kunnen noemen, maar blijkbaar mag het van de schrijfster als je echt verliefd bent. Toch is het een vorm van overspel. Katja doet ook werk voor het verzet. Ze is dapper en regelt toch het gezin. Ze aarzelt niet om Samuel mee te nemen: ze wilde immers graag zelf kinderen maar kan die niet krijgen. Als Sonia terugkeert, wil ze eerst niets over Bas zeggen, maar ze moet toch voor de waarheid uitkomen.
Ze heeft veel geleden in de oorlog (familie kwijt, man kwijt, vrienden kwijt)
Quotes
"Dat leek mij ook. En daarom vroeg ik me af of u iets voor mijn broertje kunt doen.’ Er valt een lange stilte die ze niet durft te verbreken. Ten slotte zegt Rösener: ‘U vraagt me nogal wat.’ ‘Dat weet ik, maar ik ben ten einde raad.’ Zijn blik blijft een tijdje op haar rusten. ‘Misschien. Ik kan niets beloven, maar ik ga het proberen.’ ‘Dank u, o, dank u!’ Katja’s ogen schieten vol tranen. Rösener staat op en ze volgt zijn voorbeeld. Opnieuw neemt hij haar hand in de zijne, buigt zich eroverheen en kijkt haar diep in de ogen. ‘
‘Als het lukt, Frau Van Kesteren,’ zegt hij zacht, ‘dan bent u mij heel wat verschuldigd."
Bladzijde 85
"De ster is de nieuwste verordening. Elke Jood is verplicht vier stuks aan te schaffen en op hun meest gebruikte kledingstukken te naaien. Sowieso op hun jas, duidelijk zichtbaar op de borst. Voortaan is het voor Joden verboden om zich zonder ster op straat te vertonen. Katja pakt de stof op. De sterren zijn geel en in het midden staat in grote zwarte letters JOOD."
Bladzijde 63
"Uiteindelijk is het onvoorstelbare dus toch gebeurd. Ondanks alle signalen die wezen op een naderende oorlog, had Katja niet gedacht dat die daadwerkelijk zou uitbreken. De onheilsberichten uit het buitenland, de distributiestamkaarten die werden ingevoerd en de schuilkelders die in grote haast in de hele stad werden gebouwd wezen erop, maar net als iedereen kon ze zich niet voorstellen dat de Duitsers hen zouden aanvallen. Nederland was immers neutraal. Hoe naïef zijn ze geweest, hoe ongelooflijk naïef."
Bladzijde 27
"Een jongeman wordt naar buiten gesleept, hangend tussen twee Duitsers in. Bloed stroomt uit zijn mond, zijn ogen zitten dicht en zijn been sleept in een vreemde hoek achter hem aan.
Achter hem loopt Max, zijn groene uniform bespat met bloedvlekken. Katja’s ademt stokt. Het is alsof iemand haar een harde klap in het gezicht heeft gegeven, ze is er duizelig van. Over het hoofd van de gevangene ontmoeten haar ogen die van Max, registreren zijn harde uitdrukking en de schrik als hij haar ziet. Dan draait ze zich om en rent naar buiten."
Bladzijde 116
"Haar dromen zijn gevuld met beelden van haar vriendin, waarin ze opeens voor haar neus staat, lachend en vol levenslust, zoals ze haar heeft gekend. Het ontwaken is elke keer ontnuchterend.
Ze vraagt het Rode Kruis om inlichtingen en krijgt de bevestiging dat zowel Esther als Victor is omgekomen in Auschwitz. Op haar verzoek om informatie over Daniel komt geen antwoord."
Bladzijde 146
In het gehele boek draait de handeling om de gevolgen van een oorlog. In het bijzonder gaat het om Rotterdam en zijn inwoners in de Tweede Wereldoorlog.
Van der Vlugt heeft zich gedocumenteerd met bronnen over de geschiedenis van de havenstad en beschrijft precies de periode van mei 1040 tot einde 1945. Vrijwel alle motieven houden hiermee verband.
Motieven
Jodenvervolging
In dit oorlogsboek hoeft het motief geen nadere uitleg. De joden worden opgepakt en de meesten keren niet meer terug. Bas(= Samuel) wordt opgevoed als een Nederlands jongetje . Zijn grootmoeder Sonia herkent zijn joodse trekken, maar vindt het goed dat hij bij Katja blijft wonen. Zijn eigen ouders komen om in een concentratiekamp.
Seksualiteit
Katja gaat met de Duitse SD-officier Max Rösener naar bed om er beter van ten worden: het jodenjongetje Bas beschermen, extra eten versieren in de hongerwinter, haar broers uit handen houden van de Duitsers, haar man zien vrij te krijgen. De prijs is seks met de Duitser. daarom wordt ze na de Bevrijding eerst als moffenhoer gezien. Gelukkig weten mensen te melden dat ze het allemaal gedaan heeft om inlichtingen voor het verzet te verkrijgen. Dat bespaart haar een kale kop.
Judasmotief
Het Judasmotief komt in oorlogsboeken natuurlijk veel voor. Joden moesten onderduiken en werden verraden. Ook de toetreding van mensen tot de NSB kun je als een vorm van verraad zien. de ouders van Daniël treden toe tot de beweging waardoor de relatie met Katja bekoelt. Ze begrijpt niet dat deze mensen de vreemde ideeën van Hitler aanhangen.
Maar is haar relatie met de Duitse SD-man Max toch eigenlijk ook niet een daad van verraad.
Relatie tussen broer en zus
Katja kan tijdens de oorlog steeds beter opschieten met haar beide broers Thijs en Hein. Die gaan in het verzet en tonen moed.
Ouder-kindrelatie
Katja moet op haar 21e al haar ouders verliezen in het bombardement. Ze had een goede relatie met haar ouders. Op de laatste dag steekt ze nog even flink de handen uit de mouwen. Daarna komen haar ouders om. Door haar schoonouders wordt ze veel minder geaccepteerd. Ze is van een lagere komaf dan haar man die voor arts heeft gestudeerd. Zeker als ze bij de NSB gaan, moet ze weinig van hen hebben. Daniël keert zich ook tegen zijn ouders.
Overspel
In feite pleegt Katja overspel, want ze is getrouwd met Daniël en ze gaat vreemd met de Duitse officier Max Rösener.
Titelverklaring
Naarmate de oorlog vordert, verdwijnen er steeds meer inwoners uit Rotterdam. Op een bepaald moment wordt er een grote razzia door de Duitsers gehouden en moeten alle mannen zich melden voor de Arbeitseinsatz. Rotterdam wordt dan een lege stad. Deze term is ook letterlijk in de tekst te vinden. "Maar er is nauwelijks gezocht naar onderduikers en er zijn geen huizen in brand gestoken, ook niet als er mannen uit verstopplaatsen gesleept moesten worden. Dan komt het berouw over het verraden van buren, en over de angstige bereidwilligheid waarmee men aan de bevelen in het pamflet heeft gehoorzaamd. Wat overblijft is een lege stad."
Structuur & perspectief
Het historische verhaal wordt opgebouwd in een aantal vrijwel even grote delen die met jaartallen worden aangegeven. Deze delen worden onderverdeeld in genummerde hoofdstukken. 1940-1941 Hoofdstuk 1- 16
1942- 1943 Hoofdstuk 17-30
1944-1945 Hoofdstuk 31-45
Simone van der Vlugt geeft een chronologisch overzicht, zoals dat bij een historische roman past,
Er is sprake van een personale vertelster, de 21 -jarige (1940) Katja van Kesteren. Zij vertelt in de o.t.t. wat beter is voor de spanning dan een achterafvertellend personage . Maar er staan hele stukken tekst die over de mega oorlogshandelingen in en buiten Europa gaan, dan lijkt er toch meer sprake te zijn van een alwetende verteller, die een helikopterview over de Europese geschiedenis heeft. Hier komt de historische roman in botsing met de psychologische roman.
Dat komt m.i. de spanning in de roman niet ten goede. Beter zou het geweest zijn alle handelingen alleen vanuit de (beperktere maar persoonlijker) wetenschap en de beleving van Katja te beschrijven.
De karaktertekening blijft erg oppervlakkig en ik ben van mening dat identificatie (van belang voor de leesbelevenis) ver achter blijft.
Decor
De hele handeling in de roman gaat over de stad Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.Katja begint te vertellen over de meidagen in 1940 als de Duitsers de havenstad bombarderen om Nederland tot capitulatie te dwingen. Dat lukt. De stad Rotterdam is heel herkenbaar in alle passages die daarna volgen. Van der Vlugt beschrijft de verschillende perioden in de oorlog: een rustig begin, het opkomend verzet, de jodenvervolging, de razzia's en de hongerwinter van 1944-45.Ook wordt de bevrijding beschreven en de terugkeer van haar broers maar niet de terugkeer van iedereen zoals Esther en Victor. Het verhaal eindigt enkele maanden na de bevrijding in 1945.
Stijl
Simone van der Vlugt is niet moeilijk te lezen. Op een enkele seksverwijzing na zou 'De lege stad"zelfs een jeugdboek kunnen zijn.
Maar het geheel doet allemaal wat simpel en soms zelfs lelijk aan. Door in sommige passages te kiezen voor een alwetende verteller ontstaat er m.i. veel te veel afstand tussen lezer en verteller en kun je je als lezer veel minder goed identificeren met de personages. Maar ook als Katja de verteller is, blijft dat euvel bestaan. Er wordt toch niet goed verklaard waarom ze seks heeft met Max. Er zou veel meer sprake moeten zijn van een schuldgevoel.
De stijl zeker wat beeldspraak betreft is hier en daar zelfs gebrekkig en clichématig:
(blz. 14) Als een zwerm vogels komen ze aanvliegen, met een zacht, eentonig gebrom dat snel aanzwelt. Niet in de richting van de haven maar naar de binnenstad.
(maar direct daarna op blz. 14 :) Het gedreun komt angstaanjagend snel dichterbij, als een reus wiens voetstappen de aarde doen beven.
(blz. 15) De eerste voltreffer in haar directe omgeving blaast haar van haar voeten. Door de hevige luchtdruk worden Lieke en zij opgetild en neergesmeten als balen meel.
Ronduit stilistisch fout en/of lelijk zijn zinnen als: Een nieuwe serie bommen komt naar beneden, aangekondigd door een schril gefluit. Enorme explosies volgen. Overal storten huizen in, vliegen mensen door de lucht, om in stukken gereten op straat neer te komen. (om geeft een doel aan n.b.) Onderweg worden leegstaande winkels geplunderd met het excuus ‘straks brandt toch alles af’. (blz. 20)
Een rookzuil zo groot als een gigantische paddenstoel klimt naar de hemel, donker en dreigend. Met open mond kijken ze toe, elkaar stevig vasthoudend. (een zuil als een paddenstoel ? Rotterdam ook nog getroffen door een atoombom?)
Simone had een betere redacteur voor het boek moeten krijgen. Wat meer tijd voor correctie had misschien kunnen helpen of moest het boek voor 5 mei in de winkels liggen?
Slotzin
Boven horen ze een stemmetje ongeduldig roepen.
‘Katja, ik ben wakker. Ik wil naar beneden!’
Ik kom,’ roept Katja terug. Ze loopt naar de keukendeur en draait zich halverwege naar Sonia om. ‘
Ga je mee?’ zegt ze. ‘Jullie hebben een hoop in te halen.’
Beoordeling
"De lege stad" is een oorlogsroman over Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog, maar het verhaal voegt werkelijk niets toe aan de geschiedenissen die andere oorlogsboeken al hebben beschreven.
Om een paar klassiekers te noemen: "De donkere kamer van Damocles"(Willem F. Herman) (over fictie en werkelijkheid)
"Kort Amerikaans" (Jan Wolkers) (met een intense vader-zoonrelatie) , "De Aanslag", (Harry Mulisch) (met het thema wie heeft schuld waaraan?)
"Wierook en tranen",(Ward Ruyslinck) ( hoe beleeft een kind de eerste oorlogsdagen?)
"Het bittere kruid" (Marga Minco) (toch het standaardwerk over de jodenververvolging),
"De Vijand", (Jos Vandeloo) (wie is in de oorlog je vriend of je vijand?)
Deze mooie romans hebben alle aspecten van de roman van Van der Vlugt al eerder (en in alle gevallen beter) behandeld.
Recent voegde Jessica Durlacher daar "De held" aan toe. Dat boek kan zich schaamteloos meten.
Blijkbaar is de keuze die Van der Vlugt moest maken- historische of psychologische roman- en als gevolg daarvan de minder fascinerende (want afstandelijke) verteltrant te moeilijk geweest. Te weinig historisch voor een goede oorlogsdocumentaire (zoals enkele jaren geleden Jan Brokken met "De vergelding.") , te weinig emoties en identificatiemogelijkheden voor een psychologische roman.
Natuurlijk, het boek leest snel en gemakkelijk weg, als ware het een literaire thriller uit de bekende reeks van de schrijfster, maar het heeft geen toegevoegde waarde in de reeks oorlogsboeken erboven.
Ook een fan die eerlijk is, zal moeten toegeven dat "De lege stad" geen meesterwerk is.
Niettemin zal het boek zijn weg vinden naar de vrouwelijke lezersschare. Ik denk echter niet dat het op de literatuurlijsten een lang leven beschoren zal zijn.
Recensies
"Maar dat is het dan ook wel, want de roman is toch met een zeker gemak te lezen. De karakters zijn oppervlakkig. Er zijn scenes die een zekere spanning hebben, maar van een gewaardeerd thrillerschrijfster had ik toch een sterkere spanningsboog voor de hele roman verwacht. Nu zijn vooral de historische feiten verwerkt in het boek, hoe goed en nauwkeurig ook het is wat mij betreft niet voldoende voor een goede historische roman. Hoewel ik moet nageven dat Simone van der Vlugt op een laagdrempelige manier kan vertellen over de geschiedenis van Rotterdam. De lege stad verwijst veel meer naar wie er zijn verdwenen in de loop van de oorlogsjaren, dan na de kaalslag van het bombardement en dat blijft toch aangrijpend."
http://antoinettesboekenc...-vd-vlugt/
"Vanaf de eerste zin van De lege stad wordt je in het verhaal gezogen en zelfs nu, dagen nadat ik het boek – in bijna één ruk, ik kon niet anders dan doorlezen – uit heb, heeft het verhaal van Katja en haar familie me nog in zijn greep. De angst van Katja toen de bommen neerkwamen, het onmetelijke verdriet na het verlies van de helft van haar familie, de spanning van het moeten doorleven in een stad die beheerst wordt door de vijand, de verwarring over haar gevoelens voor een Duitse officier, het was allemaal zo tastbaar, zo levensecht…[...]
Als ik dit boek in één woord moet beschrijven dan is het: WOW! Ik kan iedereen deze prachtige historische roman aanraden. Lees dit boek!"
http://biebmiepje.nl/2015...der-vlugt/
"Diverse recensies zijn op deze site te lezen, maar ze zijn allemaal van fans van Simone van der Vlugt, die net doen alsof de schrijfster 'het boek'over WO II heeft geschreven. Maar ja vijf sterren geven is wel erg overdreven."
http://www.hebban.nl/boek...-der-vlugt
Je hebt nog
2 Zeker weten goed
verslagen over.
Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.
28.054 scholieren gingen je al voor!
Geschreven door Cees
Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen.
Ik vond het destijds mijn 'missie' om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je als docent voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze leuk gevonden hebben. Ik heb tot nu ( 1 januari 2025) 1500 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan bovendien vragen over de inhoud aan het einde van het verslag, zodat je kunt controleren of je je het boek begrepen hebt.
Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht willen brengen. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers op de leeslijst te accepteren.
Lezen is leuk, maar bokverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook alle uittrekselboeken die te koop waren. (Bijvoorbeeld Literama (Ne) Apercu (Da), Survey (En), Der Rote Faden(du) ) Nu maak ik zelf boekverslagen voor scholieren.com.
Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn. En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.
Ik las De lege stad afgelopen weekend met veel plezier. Inderdaad had de eindredactie beter gekund, maar desalniettemin vind ik het een bijzonder boeiend verhaal en ondanks dat ik al tientallen boeken over WW2 las ook nog leerzaam.
Het klopt dat een atoombom een wolk in de vorm van een paddenstoel veroorzaakt, maar dat kan ook optreden bij andere explosies, ook bij explosies in ww2. Op askscience wordt goed uitgelegd hoe die paddenstoelvorm ontstaat. Ik kwam dit fenomeen ook tegen in getuigenverslagen uit ww2...dus Simone van der Vlugt maakte hier beslist geen fout, al had ze beter het woord zuil kunnen vermijden, ook al bestaan er types zuilen die van boven wijder worden...
Het is o zo makkelijk om kritiek te uiten, maar slechts weinig mensen zijn in staat een boek als De lege stad te schrijven
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
Ik las De lege stad afgelopen weekend met veel plezier. Inderdaad had de eindredactie beter gekund, maar desalniettemin vind ik het een bijzonder boeiend verhaal en ondanks dat ik al tientallen boeken over WW2 las ook nog leerzaam.
Het klopt dat een atoombom een wolk in de vorm van een paddenstoel veroorzaakt, maar dat kan ook optreden bij andere explosies, ook bij explosies in ww2. Op askscience wordt goed uitgelegd hoe die paddenstoelvorm ontstaat. Ik kwam dit fenomeen ook tegen in getuigenverslagen uit ww2...dus Simone van der Vlugt maakte hier beslist geen fout, al had ze beter het woord zuil kunnen vermijden, ook al bestaan er types zuilen die van boven wijder worden...
Het is o zo makkelijk om kritiek te uiten, maar slechts weinig mensen zijn in staat een boek als De lege stad te schrijven
9 jaar geleden
Antwoorden