Feitelijke gegevens
- 2e druk, 1960
- 189 pagina's
- Uitgeverij: Em. Quierido's Uitgeverij N.V.
Flaptekst
Valentijn is geen diep, geen hoog, geen zwaar boek. Het is een licht boek. Een spel met de personen, de taal, het verhaal zélf. Het verhaal van een niet zeer serieuze jongeman, die te maken krijgt met de hoorspelafdeling van de radio en met een groepje progressieve literatoren, dit alles echter minder belangwekkend vindt dan het lichtere spel van een – toch wel serieuze – liefde. Maar wat er in het boek gebeurt, had evengoed anders kunnen gebeuren. Het noodlot is hier niet onafwendbaar: de sport is hier zelfs niet dodelijk. Want het boek ‘wil’ niets behalve de lezer amuseren.
Eerste zin
Valentijn was een jongeman van twintig jaar toen zijn moeder stierf en kort daarop zijn vader stierf en zo stond hij ouderloos op de wereld.Samenvatting
Valentijn is nog een jongen van twintig die op zoek is naar werk. Zijn hele leven is anders gelopen dan dat hij verwacht had, omdat zijn ouders op jonge leeftijd gestorven zijn. Hierdoor staat Valentijn er vrijwel helemaal alleen voor en moet hij zelf voor brood op de plank zorgen. Een baantje heeft hij niet, dus hij kan niet voor geld zorgen. Daarnaast heeft hij alleen een HBS-studie afgerond, maar hier kon hij verder geen werk in vinden. Valentijn is dus haastig op zoek naar een baan en uiteindelijk komt er toch iets op zijn pad.
Op de radio hoort hij een oproep dat De Nederlandse Radio Unie op zoek is naar iemand met een goed stemgeluid. Ze hebben iemand met een goed stemgeluid nodig en Valentijn is uitgenodigd voor een sollicitatie en auditie. Uiteindelijk komt hij op de auditie en wordt hij afgekraakt. Zijn stem zal niet goed genoeg zijn voor de radio, maar zou wel genoeg zijn voor kleine dingen waar niemand voor gevraagd wil worden. Uiteindelijk besluit Valentijn het toch maar te doen omdat hij geld nodig heeft.
De volgende dag besluit Valentijn een stukje te gaan lopen om zijn hoofd leeg te maken. Hier ontmoet hij Joost, de hoofdredacteur van een krant. Hij schrijft zelf allemaal gedichtjes en stukjes die in een krant horen. Joost heeft echter geen zin meer om te werken en wil ermee ophouden, waardoor hij aan Valentijn vraagt of hij soms gedichten schrijft. Valentijn antwoordt hierop dat hij wel eens gedichten heeft geschreven, maar dat deze gedichten niet van een hoog niveau waren. Uiteindelijk besluit Valentijn om toch maar een klein gedicht voor Joost te schrijven. Gewoon om te kijken wat hij ervan vindt.
Uiteindelijk vindt de hele redactie Valentijn goed genoeg om hem aan te nemen. Vanaf nu schrijft Valentijn alleen nog maar gedichten voor de krant.
Om even later zijn hoofd weer leeg te maken besluit Valentijn een wandeling te maken op het strand. In de duinen leert hij hier een meisje, Carmen, kennen. Hun kennismakingsgesprek is wat ongemakkelijk maar omdat ze elkaar zo leuk vinden besluiten ze om toch vaker af te spreken. Uiteindelijk gaan ze elkaar erg leuk vinden en ontstaat er een relatie tussen hen.
Carmen werkt bij de radio en lijdt een erg druk leven. Valentijn krijgt het daarentegen ook steeds drukker, maar veel minder druk dan Valentijn. Uiteindelijk is er weer een welbekende 'plakdag' van de krant de Valreep waar alle redacteuren samen komen om de krant samen te stellen met artikelen. Carmen is hier ook bij aanwezig omdat ze dat erg leuk vindt.
Na die plakdag besluiten de redacteuren nog ergens naartoe te gaan. Onderweg krijgen ze echter te maken met een auto-ongeluk. Willem, één van de redacteuren, zit achter het stuur en rijdt per ongeluk tegen een boom aan. Gelijk kunnen ze met z'n allen naar het ziekenhuis. Een paar van de redacteuren worden opgenomen en een paar mogen er al naar huis.
Het ziekenhuis is de plek om na te denken over het verdere leven. De redacteuren besluiten om niet meer verder te gaan met de krant en wat anders te gaan doen met hun leven. Valentijn wil ook wat anders met zijn leven. Samen met Carmen besluit hij uiteindelijk om naar Finland toe te gaan om te reizen. Valentijn zegt zijn huis op, brengt zijn spullen ergens onder en gaat met het beetje geld dat ze hebben een grote reis naar Finland maken. Hij heeft nog geen concrete plannen, maar ziet wel waar hij samen met Carmen strandt.
Personages
Valentijn
Valentijn is een jongen van twintig die op jonge leeftijd zijn ouders is verloren. Hij leert al van jongs af aan voor zichzelf te zorgen en te werken voor zijn geld. Valentijn is een erg onzekere jongen. Hij denkt bijvoorbeeld dat hij veel minder kan dan dat hij werkelijk kan. Daarnaast is Valentijn erg rustig van aard.
Carmen
Carmen is een heel creatief meisje. Ze speelt toneel en heeft een relatie met Valentijn. Ook Carmen is erg rustig, en daarom verloopt de relatie tussen Valentijn en Carmen perfect.
Willem
Willem is één van de redacteuren van de krant en daarmee ook één van de collega’s van Valentijn. Willem is wat drukker en meestal erg vaak aanwezig in de groep.
Joost
Joost is hoofdredacteur bij de krant. Hij wil er alleen mee stoppen omdat hij het werk zat is en hij eigenlijk te oud wordt. Uiteindelijk zorgt Joost ervoor dat Valentijn bij de krant aan het werk kan gaan.
Onno
Onno werkt ook bij de krant en is één van de collega’s van Valentijn.
Egbert
Egbert werkt ook bij de krant en is één van de collega’s van Valentijn.
John
John werkt ook bij de krant en is één van de collega’s van Valentijn.
Quotes
"‘U heeft gelijk mevrouw,’ zei de dikke regisseur, ‘ik bedoel wat de stem betreft, maar voor de microfoon is het een geluid dat zó uit iemands graf komt. Het is tragisch. Maar daarom hebben we hem ook voor speciale rollen en daar is hij fantastisch geschikt voor. Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Gelukkig maar. Maar waar blijven ze, Freek en Mia?’" Bladzijde 122
"Carmen en Valentijn sliepen die nacht apart: Carmen wilde haar ouders de gêne besparen waarmee zij getoond zouden hebben dat het leven van hun dochter haar eigen zeer particuliere aangelegenheid was. De volgende morgen namen Carmen en Valentijn afscheid; de zwerflust kriebelde hun benen. " Bladzijde 187
Thematiek
SchrijverschapSchrijverschap is het thema van dit verhaal. Valentijn heeft een baantje bij een krant waar hij gedichten en verhalen moet schrijven. Deze gedichten en verhalen worden vervolgens in de krant gepubliceerd. Het hele verhaal draait om het schrijverschap van Valentijn, want zonder schrijven heeft hij geen geld en kan hij niet voor zichzelf zorgen. Daarnaast leeft hij op een gegeven moment echt voor het schrijverschap en is hij hier dag en nacht mee bezig.
Motieven
Beroepsproblemen
Het begin van het verhaal draait heel erg om de beroepsproblemen van Valentijn. Hij heeft wel een HBS studie afgerond, maar hij kan hier vervolgens geen werk in vinden. Verder zoekt hij overal naar baantjes maar wordt hij nergens aangenomen. Uiteindelijk komt hij bij de krant terecht waar hij het heel erg naar zijn zin krijgt.
Liefdesrelatie: happy end
Carmen en Valentijn zijn ontzettend verliefd. Ze lijden allebei een erg druk leven, maar doen er wel alles aan om zoveel mogelijk bij elkaar te zijn. Omdat ze allebei hetzelfde karakter hebben loopt hun relatie ook ontzettend goed. Uiteindelijk besluiten ze om in het buitenland een nieuw bestaan op te bouwen. Samen vertrekken ze naar Finland waar ze voor het eerst samen gaan wonen.
Toekomstdroom
Toekomstdroom is een motief van dit verhaal. Valentijn en Carmen hebben altijd een droom gehad en dat is in het buitenland een nieuw bestaan opbouwen. Uiteindelijk gaan ze samen naar Finland toe om daar een nieuw bestaan om te bouwen. Niemand weet hoe het daar gaat lopen, maar toch gaan ze voor hun droom.
Opdracht
Dit boek is voor Ina.
Hans Andreus is vroeger getrouwd geweest met Ina Bouman. Inmiddels is Ina overleden. Dit boek is dus opgedragen aan zijn overleden vrouw.
Trivia
Hans Andreus is een dichter en schrijver. Voor vele werken heeft hij prijzen gewonnen, maar voor dit boek \'Valentijn\' heeft hij helaas nooit een prijs in ontvangst mogen nemen.
Titelverklaring
De titel 'Valentijn' is eenvoudig uit te leggen. In het hele verhaal wordt er over de hoofdpersoon Valentijn verteld en het hele boek gaat dan ook over Valentijn.
Structuur & perspectief
Voor het verhaal is een auctoriaal perspectief gebruikt. Het auctoriale perspectief wordt ook wel de alwetende verteller genoemd. Er is niet één specifiek persoon die het verhaal vertelt. Het lijkt juist alsof iemand van bovenaf het verhaal vertelt waardoor de gevoelens en gebeurtenissen van alle personages aan bod komen.
Het verhaal begint met een informatieve opening. Als eerste werd het hele leven van Valentijn beschreven, zodat de lezer meer over het leven van de hoofdpersoon te weten kwam.
Het verhaal heeft een open einde. Valentijn gaat samen met zijn vriendin Carmen een reis maken naar Finland. Samen verwachten ze hier zelfs te gaan wonen. Niemand weet of het gaat lukken, dus de lezer weet niet hoe het verhaal uiteindelijk af gaat lopen.
Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken. Deze hoofdstukken zijn te herkennen aan een cursief zinnetje boven aan de bladzijde. Deze zin geeft aan wat je in het komende hoofdstuk kan verwachten.
Decor
Het verhaal speelt zich af in Nederland en dan voornamelijk in Amsterdam.
Er is in dit verhaal geen gebruik gemaakt van een belangenruimte.
De vertelde tijd van dit verhaal is ongeveer een paar maanden. Daarnaast speelt het verhaal zich midden 1900 af. Er worden bijvoorbeeld geen elektronische apparaten gebruikt en de krant wordt ook nog helemaal met de hand gemaakt.
Stijl
De schrijfstijl van Hans Andreus is niet ingewikkeld. Hij gebruikt geen moeilijke woorden en zinsconstructies, waardoor het verhaal heel makkelijk leesbaar is. Daarnaast is er geen gebruik gemaakt van een grote hoeveelheid details waardoor je als lezer geen leesvertraging oploopt.
Wat wel opvalt aan de schrijfstijl van Hans Andreus is de manier van dingen omschrijven en de manier van gevoelens op papier zetten. Het verhaal is niet in een rijm geschreven, maar het is wel op een hele creatieve en artistieke manier geschreven. In plaats van het gebruiken van een woord wordt bijvoorbeeld een hele uitleg gegeven. Dit maakt het verhaal ontzettend leuk en interessant.
Slotzin
Visa en vergunningen en al die toestanden. Maar het is licht te proberen.Beoordeling
Ik kan niet echt omschrijven waarom, maar aan het begin zag ik een beetje op tegen dit boek. Ik wist niet wat ik kon verwachten en het leek me een verschrikkelijk saai en langdradig boek. Toch ben ik tijdens het lezen achter het tegenovergestelde gekomen: wat is dit een leuk boek!
Het verhaal is op een hele artistieke manier geschreven. Er zit veel creativiteit in het verhaal wat het verhaal erg leuk maakt. Daarnaast is de verhaallijn ook nog eens leuk en interessant om te lezen. Het verhaal gaat over liefde en is met zoveel details geschreven dat je echt een goed en verliefd gevoel bij dit boek krijgt.
Al met al vind ik het een aanrader! Het verhaal is niet moeilijk om te lezen, maar als je een creatief boek zoekt moet je zeker dit boek lezen.
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
Super verslag!
5 jaar geleden
Antwoorden