Zou jij elke maand €1000 moeten krijgen?

Zou jij elke maand €1000 moeten krijgen?

Elke maand een klap geld krijgen zonder dat je het ooit hoeft terug te betalen. Dat is iets wat geen enkele scholier zou weigeren. Helaas zal dit niet zo snel de realiteit worden voor de meesten, maar voor een aantal jongeren die het minder heeft, is dit wel de gang van zaken. Via Stichting het Bouwdepot krijgen zij een jaar lang elke maand 1150 euro gestort.

Zouden meer jongeren hier recht op moeten krijgen?

Steuntje in de rug

Het Bouwdepot helpt jongeren die het moeilijk hebben door een jaar lang maandelijkse financiële steun te bieden. Meestal is dit in de vorm van een vast bedrag, zodat ze meer rust krijgen en aan zichzelf kunnen werken. De stichting kan dit realiseren door samenwerkingen met gemeenten. Jongeren hoeven het niet terug te betalen of er iets voor te doen.

Uit onderzoek van DRIFT, het Nederlands Onderzoeksinstituut voor Verandering, blijkt dat het aantal jongeren dat zelfstandig woont is gestegen met 21,7 procent. Ook is er een stijging in het aantal jongeren dat voltijds is gaan werken (21,7 procent) en is een stijging van 26,1 procent in het aantal jongeren dat schuldenvrij is geworden. Dit komt voornamelijk door het maandelijkse bedrag dat aan hen werd gegeven. Bovendien schat Het Bouwdepot in dat geld uitgeven voor ontwikkeling op deze manier zelfs 'winstgevend' kan zijn voor gemeenten op de langere termijn. 'Dit bedrag is regel- en controle vrij te besteden, vergelijkbaar met zakgeld. Zo leren de jongeren zelf omgaan met hun financiën. Indien nodig worden ze hierin begeleid', aldus de stichting op hun website. Het is natuurlijk erg fijn voor jongeren in een kwetsbare positie, maar hoe zit het met jongeren zoals jij en ik? Want ook als je je geen zorgen hoeft te maken over een dak boven je hoofd of wat je gaat eten, het betekent niet dat een extraatje per maand nutteloos is of geen positief resultaat op kan leveren.

Zo'n extraatje kan bijvoorbeeld een goede start zijn om geld te sparen of juist te investeren voor later. De meeste scholieren verdienen nog niet aanzienlijk veel met bijvoorbeeld hun bijbaan in de supermarkt, dus sparen is iets waar niet iedereen aan denkt. Toch is het wel iets waar jongeren zich zorgen over zouden moeten maken, de inflatie blijft maar stijgen. Maar ook zonder inflatie kan het geen kwaad om extraatjes bij elkaar te sprokkelen voor later. Zo'n maandelijkse bijdrage helpt jongeren daarmee goed op weg.

Vrijheid

Sparen is natuurlijk niet het enige waar dat extra geld goed voor is. Jongeren krijgen hierdoor ook meer verantwoordelijkheid. Zodra je het geld krijgt, is het heel verleidelijk om het gelijk uit te geven aan bijvoorbeeld een nieuw paar schoenen of nieuwe kleding. Maar je kan er ook voor kiezen om te wachten en te sparen voor iets groters. Of misschien het geld opdelen in spaargeld en geld om uit te geven.

Anderen gebruiken het weer voor een dagje uit of een weekendje weg met vrienden. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek voelden vier op de tien jongeren boven de 15 zich eenzaam in 2022 en dit is alleen maar toegenomen. Een extraatje motiveert jongeren om iets leuks te doen, alleen of met vrienden samen. Zo kan je bijvoorbeeld nieuwe mensen ontmoeten wanneer je begint met een nieuwe hobby of sport. Of misschien kan je een escape room doen of een speurtocht met wat vrienden.

Hulp

Ondersteuning is misschien wel het belangrijkste doel waar het extra geld voor kan dienen. Ten eerste kan het worden gebruikt voor educatie. Laten we eerlijk zijn: school staat niet hoog op ons lijstje van leuke dingen om mee bezig te zijn. Toch is het cruciaal voor onze toekomst. Die duizend euro kan je hierbij aardig op weg helpen door bijvoorbeeld bijlessen te nemen, extra cursussen te volgen of boeken te kopen. Kortom: dingen waarvan de kans klein is dat je ze zal kopen van je eigen hard verdiende centen, maar die wel handig zijn.

Ten tweede kan het geld worden gebruikt om dromen te realiseren. De toelage van duizend euro geeft de ruimte om te falen of om bijzondere prestaties te verrichten. Stel je wil een bedrijfje beginnen, maar je bent bang om alles te verliezen. Misschien wil je wel de wereld rondreizen, maar denk je niet dat je je dat ooit kan veroorloven. Simpelweg dingen die voor alle jongeren grote stappen zijn om te nemen en veel risico's met zich meebrengen. Duizend euro kan ervoor zorgen dat die risico's toch worden genomen. Wellicht dragen ze dan ook bij aan een betere samenleving waarin jongeren de mogelijkheid hebben om van alles te proberen en niet bang hoeven te zijn om te falen.

Basisinkomen

Al met al lijkt het geld dat sommige jongeren al maandelijks krijgen een beetje op een gegarandeerd basisinkomen, iets wat uit verschillende hoeken van de samenleving wordt aangemoedigd. Een basisinkomen is een vast bedrag dat elke inwoner krijgt van de overheid. Ook hierbij geldt dat er geen vereisten zijn voor wat je er mee doet. In dit artikel worden genoeg voorbeelden genoemd waaruit blijkt dat een basisinkomen een positieve invloed heeft op mensen. Zo waren er verschillende alcoholisten en daklozen die uit zichzelf wisten af te kicken of een thuis wisten te krijgen door het geld. En ook iemand die hard moest werken voor weinig en net kon rondkomen, zich nu een betere baan en levensstijl kan veroorloven. Elke maand 1000 euro zou een goed begin kunnen zijn om voor jongeren over heel Nederland. Ik ben voor.

Kleine kans

Ondanks het feit dat er genoeg goede argumenten zijn om de gratis 1000 euro in te voeren, is de kans dat het daadwerkelijk voor alle jongeren in Nederland wordt gerealiseerd erg klein. Het zal bakken met geld gaan kosten en het moet ergens vandaan komen. Dat betekent niet dat het idee van tafel is, integendeel zelfs. Er komen meer pilots met jongeren uit meer doelgroepen en ook binnen de politiek is het nog een topic dat op tafel ligt. Dus misschien zal in de toekomst het geld toch binnenstromen...

Gepubliceerd op 8 juli 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.