Zo win je een discussie
In discussie gaan met een docent, iedereen doet 't weleens. Het kan over van alles gaan, of je nou vindt dat er minder huiswerk opgegeven moet worden of dat je onterecht gestraft bent. Docenten hebben daar vaak voorraden argumenten voor klaarstaan. En dan sta je met je mond vol tanden. Hoe kun jij de volgende keer de klas verlaten als winnaar?
Volgens Beate en Madelief, die lid zijn van het debatteam van mijn school, zijn dit de allerbeste tips die jou de overwinning zullen brengen.
1. Niet denken, doen!
Één van de belangrijkste dingen tijdens een discussie is argumentatie. Jij en je tegenstander moeten dan snel en verstandig veel argumenten bedenken. Het kunnen erg onverwachte opmerkingen zijn waar jij dus goed op moet kunnen reageren. Maar hoe doe je dat? Denk snel even na over wat er door je tegenstander is gezegd en reageer daar dan snel op. Noem het eerste wat in je opkomt. Het belangrijkste is dat je, ondanks het gebrek aan tijd, toch iets verstandigs zegt. Ja, makkelijker gezegd dan gedaan, dat weten we. Maar het wordt gaandeweg steeds makkelijker. Denk niet té veel na, het belangrijkste: doen!
2. Zeg nooit het verboden woord
Volwassenen gebruiken de volgende zin (helaas) best vaak: 'Maar... Nee.' Irritant hè? Dit is hét verboden woord tijdens een discussie: maar. Als je het zegt, kom je over als een echte noob. Probeer het dus zoveel mogelijk te vermijden, ook al kun je misschien niet zonder.
In sommige gevallen hoort het wel bij de zin, dan kun je het simpelweg niet weglaten. Dus let vooral op wanneer je het tijdens een discussie gebruikt - het liefst nooit.
3. Stemgebruik
Je stem is tijdens een discussie een wapen. Het helpt jou om de strijd te winnen. Als je heel zacht praat en haast onverstaanbaar bent, kom je niet dapper over. Praat luid en hardop zodat je goed te verstaan bent. Praat ook met intonatie, dat houdt in dat je varieert met je stemgebruik. Zorg ervoor dat je woorden dus niet alleen strijdbaar zijn, maar ook zo klinken. Dat kun je bijvoorbeeld doen door nadruk op belangrijke woorden te leggen. Zo voorkom je dat je tegenstander in slaap valt, in plaats daarvan bezorg je het gevoel van spanning en strijd.
4. Zelfverzekerd
Het zwaktepunt van een mens: onzeker zijn. Je tegenstander zal je snel kunnen uitschakelen. Oplossing? Zelfverzekerd zijn! Wederom makkelijker gezegd dan gedaan? Nee joh, want jij kan dat. Ik bedoel, je tegenstander is ook een mens, toch? Heb vertrouwen in jezelf.
Of je nou een discussie hebt met een docent, klasgenoot, je ouders, je broer, je zus, je neef, je nicht, je buurman, je buurvrouw: ik heb er veel vertrouwen in dat jij nu wel gaat winnen.
1 seconde geleden