Zo werkt aanmelden voor een numerus fixus opleiding

Zo werkt aanmelden voor een numerus fixus opleiding

Eindelijk heb je het: je weet wat je wil studeren! Hartstikke leuk voor je, maar in sommige gevallen is het helemaal geen uitgemaakte zaak dat je daadwerkelijk aan je droomstudie mag beginnen. Sommige opleidingen in het hoger onderwijs hebben namelijk een beperkt aantal plaatsen; een numerus fixus. 

Hoe werkt zo'n selectieprocedure voor een numerus fixus? Bekijk hier een duidelijk stappenplan.

Het instellen van een numerus fixus kan verschillende redenen hebben. Sommige opleidingen willen niet teveel afgestudeerden opleveren, omdat er niet voldoende werk is. Soms wordt er ook gekeken naar het aantal beschikbare stageplekken. Maar goed, de belangrijkste reden van de selectieprocedure, is de kans vergroten dat de juiste student op de juiste plek terecht komt.

Selectiecriteria 

Je moet de numerus fixus zien als een soort Expeditie Robinson. Jij en de andere gegadigden zijn de deelnemers; de verschillende afvalrondes kun je vergelijking met de bloedstollende eilandraden. Natuurlijk ga je voor de winst: een plekje bij jouw droomstudie. Daarom moet je je van je beste kant laten zien.

Wat opleidingen belangrijk vinden, verschilt. De selectiecriteria kunnen variëren per opleiding en universiteit. Naast eerdere schoolprestaties wordt er vaak gekeken naar motivatie en persoonlijkheid, of wordt er getest op studievaardigheden. Hoeveel deze factoren meewegen, is een van de mogelijke verschillen.

Spelregels

Je kunt nog zo slim zijn, of geschikt voor de opleiding. Als je de spelregels niet machtig bent, zul je het spel nooit winnen, of überhaupt deelnemen. Prent onderstaande informatie daarom goed in. 

1. Aanmelden voor maximaal twee opleidingen met numerus fixus
Per studiejaar mag je je voor maximaal twee opleidingen met numerus fixus aanmelden. Voorbeeld: je eerste keus is geneeskunde in Maastricht en je tweede keus tandheelkunde in Nijmegen. Je mag je voor deze twee opleidingen aanmelden, maar niet voor een eventuele derde keus met numerus fixus.

De instelling bepaalt hoe vaak je aan de selectie van een bepaalde opleiding mag meedoen; één, twee of maximaal drie keer. Ben je dus drie jaar achtereen afgewezen, dan ben je in de toekomst niet meer welkom bij deze selectieprocedure. Je bent natuurlijk vrij om het bij een andere instelling te proberen. 

Uitzonderingen
Je bent slim, dus we maken het nog wat moeilijker. Voor de opleidingen geneeskunde, mondzorgkunde, fysiotherapie en tandheelkunde kun je je maar bij één hogeschool of universiteit per studiejaar aanmelden. Studenten mogen zich dus niet voor twee geneeskunde-opleidingen aanmelden. Maar wel voor geneeskunde en bijvoorbeeld mondzorgkunde of een andere opleiding met een numerus fixus.

2. Aanmelden uiterlijk 15 januari
Belangrijk. Je kunt in februari enorm gemotiveerd zijn om tandheelkunde te studeren, maar dan ben je (voor dit jaar) te laat. Aanstormende studenten moeten zich uiterlijk op 15 januari via Studielink aanmelden voor een opleiding met een numerus fixus.

3. Selectie op basis van rangnummer
Zijn er meer aanmeldingen voor een opleiding dan plaatsen? Dan vindt er een selectie plaats van de aangemelde studenten bij de hogeschool of universiteit. Deze selectie vindt plaats tussen 15 januari en 15 april.

De hogeschool of universiteit bepaalt zelf hoe de selectie er uit ziet. De hogeschool of universiteit maakt dit tijdig bekend op haar website. Op basis van de selectie, maakt de hogeschool of universiteit een ranglijst van alle deelnemers. De student met het beste resultaat krijgt het beste rangnummer en komt bovenaan de ranglijst.

4. Uitslag op 15 april
Op 15 april krijgen de studenten die hebben meegedaan aan de selectieprocedure via Studielink hun rangnummer te horen en, indien dit rangnummer binnen de capaciteit van de opleiding valt, ook een plaats aangeboden. Je moet de aangeboden plaats binnen twee weken nadat je het bericht hebt ontvangen accepteren via Studielink. Anders komt de plaats te vervallen. Spoiler: dat is zonde.

5. Alsnog een plaats
Net als Expeditie Robinson, kent ook de numerus fixus een soort verliezerseiland. Wanneer er onverwachts een plaats vrijkomt, bijvoorbeeld door een aangenomen student die de studie toch niet ziet zitten, maak je opeens weer kans om de samensmelting te halen.

De mogelijkheid bestaat dus dat je alsnog wordt geplaatst omdat er een plek voor jou is vrijgekomen. Via Studielink krijg je bericht zodra je een plaats aangeboden hebt gekregen. Hou daarom steeds je mail en je Studielink-account in de gaten. Denk aan spelregel 4: je moet binnen twee weken je plek accepteren.

6. Wanneer geen selectie nodig is
Melden minder studenten zich aan dan het maximaal aantal plaatsen? Dan is geen selectie nodig. Alle toelaatbare studenten krijgen dan op 15 april via Studielink een plaats aangeboden. Nogmaals: je moet de aangeboden plaats wel binnen twee weken accepteren.

Niet zeker of de door jou beoogde opleiding een beperkt aantal plaatsen heeft? Check hier de lijst van opleidingen met een numerus fixus

Studiekeuze123 heeft Oscar gevraagd een artikel te schrijven over numerus fixus. Alle informatie in dit artikel komt van Studiekeuze123.nl. 

Gepubliceerd op 12 december 2017

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.