Zo schrijf je een goed opiniestuk

Zo schrijf je een goed opiniestuk

In samenwerking met Nieuws in de klas

Met een zelfgeschreven stuk in de krant komen en mooie prijzen winnen, dat kan als je meedoet aan de schrijfwedstrijd van Nieuws in de klas. De opdracht: schrijf een origineel artikel waarin jij je mening geeft over een actueel onderwerp. Als nummer twee van vorig jaar kan ik jou als geen ander vertellen hoe je dit doet!

1. Bedenk een goed onderwerp
Dit kan best lastig zijn, want je hebt vast over een heleboel onderwerpen een mening, maar vaak is het niet genoeg om er een heel A4’tje mee vol te schrijven. Bedenk daarom welke onderwerpen jou echt raken. Waar kan je urenlang over discussiëren, waar ben je laatst boos over geworden of waar ging de laatste ruzie met je ouders over?

Kijk ook eens op websites van kranten. Zie je daar onderwerpen waar jij een mening over hebt? Lukt het nog steeds niet om een goed onderwerp te bedenken? Dan kan je altijd nog ChatGPT of onze huiswerkbot om wat suggesties vragen!

Over de schrijfwedstrijd

Nieuws in de klas is op zoek naar middelbare scholieren met een mening, die een opiniestuk kunnen schrijven over een actueel maatschappelijk probleem. De beste stukken worden gepubliceerd in de krant én je kunt mooie prijzen winnen:

  • De deadline is 25 september 2023
  • De beste stukken worden gepubliceerd in de krant
  • De nummers 1, 2 en 3 winnen gave prijzen
  • Enthousiast? Motiveer jouw docent om met de hele klas mee te doen!

2. Argumenten bedenken
Je zou natuurlijk meteen kunnen beginnen met schrijven als je een goed onderwerp te pakken hebt, maar bij een opiniestuk is het van groot belang om eerst te bepalen welke boodschap je de lezer wilt meegeven. Tijdens het schrijven is het behoorlijk lastig om hier nog over na te denken, aangezien je je tegelijkertijd ook moet focussen op het schrijven van een goede tekst. Maak daarom een lijstje met argumenten en een korte beschrijving hoe je deze gaat uitwerken.

Vind je het lastig om argumenten te bedenken, vraag je dan af waarom je het onderwerp hebt gekozen. Waarom maakt dit mij boos, verdrietig, geïrriteerd? Heb je het onderwerp met behulp van AI gekozen, is dit natuurlijk een stuk lastiger. Uiteraard is koning chatbot ook een ster in het verzinnen van argumenten, maar ik raad je aan eerst zelf argumenten te verzinnen, dan staat het uiteindelijke stuk ook dichter bij jezelf.

3. Schrijven
Nu is het tijd om te gaan schrijven, maar hoe voorkom je dat je urenlang achter je laptop zit zonder verder te komen? Mijn tip, begin je stuk met een persoonlijk verhaaltje. Bedenk welke situatie jou bij dit onderwerp heeft getriggerd. In mijn stuk over politici die te weinig doen tegen klimaatverandering, waar ik vorig jaar tweede mee werd, leidde ik het artikel in met een verhaaltje hoe ik de sneeuw in mijn achtertuin zag wegsmelten en me besefte dat het wel eens de laatste keer zou kunnen zijn dat ik zoveel sneeuw zie. Houd je voor de rest van het stuk aan het schema met argumenten dat je voor het schrijven hebt gemaakt en dan volgen de sprankelende zinnen en alinea’s vanzelf.

4. Na het schrijven
Klaar, insturen maar! Wacht hier nog heel even mee. Tijdens het typen zit je zo 'in' je stuk, dat je misschien wat dingen niet hebt opgemerkt. Denk hierbij aan spelfouten, zinnen die niet lekker lopen of argumenten die je te zwak of juist te sterk hebt aangezet. Laat je tekst even liggen en lees er een paar uur of een dag later nog eens doorheen. Dan haal je die foutjes er wel uit en lever je jouw beste werk in. 

Ik deed dus vorig jaar zelf mee aan de schrijfwedstrijd van Nieuws in de klas. Ik was enorm verrast toen ik te horen krijg dat mijn stuk over klimaatverandering de tweede prijs heeft gewonnen en in het Nederlands Dagblad wordt gepubliceerd. Ik ben dan al blogger bij Scholieren.com, maar je artikel terugzien in een krant is toch wel een hele bijzondere ervaring (Tobias).

Gepubliceerd op 7 september 2023

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.