Zo maak je optimaal gebruik van een AI-robot voor je schoolwerk
De afgelopen maanden heeft AI veel in de spotlights gestaan, doordat mensen erachter kwamen wat je allemaal met AI kan doen. Toch wordt het door jongeren nog niet zoveel gebruikt, zo blijkt uit een rondgang van Scholieren.com.
Zonde, want je kan er zóveel mee doen. Ik laat je zien hoe: met de handige AI-tool ChatGPT, waar ik de tips voor dit blog op heb gebaseerd.
1. Samenvatten van teksten
Het zelf maken van samenvattingen is beter als je de stof goed wil kennen, maar als je niks kan vinden voor je toets op bijvoorbeeld Scholieren.com, kan je altijd aan AI vragen om de stof samen te vatten. Het is dan wel belangrijk om specifiek te zijn over hoe jouw ideale samenvatting eruitziet. Je kan bijvoorbeeld vragen of hij een begrippenlijst erbij maakt of misschien de stof in een mindmap zet.
2. Uitleg van de stof
Tijdens het leren kan het zijn dat je een bepaald begrip niet kent of begrijpt, en in plaats van het hele internet af te gaan om naar de beste uitleg te zoeken, kun je ook aan AI vragen om het uit te leggen. Een manier waarop je het zou kunnen vragen, is: 'leg uit hoe 'fotosynthese' werkt en probeer hierbij de uitleg simpel te houden, maar wel duidelijk en op het niveau van een middelbare scholier'.
3. Onderzoek doen naar een onderwerp
Wanneer je meer wil weten over een bepaald onderwerp, maar je wel zelf alles wil doorlezen, dan kan je aan een AI vragen om bronnen te geven over je onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan een Wikipedia-pagina of een onderzoeksrapport. De AI-chatbot ChatGPT gebruikt alleen informatie vanaf 2021 en kan daarnaast ook geen bronnen geven. Als je toch graag bronnen wil gebruiken, dan raad ik je aan om het aan een andere AI-chatbot te vragen. Aan het einde van deze blog vertel ik welke AI-chatbot ik zelf hiervoor gebruik.
4. Overhoren van de stof
Vooral bij theoretisch leerwerk is het ideaal om AI te gebruiken, aangezien het programma meerdere antwoorden goed kan rekenen, je kan vertellen in hoeverre je antwoord goed is, wat je nog mist bij je antwoord en zelfs uitleg geven bij een vraag. Belangrijk is om eerst de stof te geven die jij hebt moeten leren, anders kan het zo zijn dat hij te moeilijke of te makkelijke vragen stelt en misschien zelfs over de verkeerde stof.
Een voorbeeld van hoe je dit zou kunnen toepassen is door (een deel) van de theorie te kopiëren en te plakken in de chatbot. Vervolgens vraag je bijvoorbeeld of hij vijf meerkeuzevragen en vijf open vragen bedenkt. Het aantal vragen ligt aan de hoeveelheid stof. Je moet daarna vertellen dat je zo jouw antwoorden invoert en dat hij dan moet bepalen of het antwoord goed is of niet. Als je iets mist of je hebt het helemaal fout, dan moet hij dus ook uitleggen waarom.
5. Opfrissen van je geheugen
Als jij aan AI vraagt om een stuk tekst te schrijven, dan is de kans inmiddels heel groot dat hij wordt gedetecteerd als plagiaat of als AI-tekst. Dit komt doordat AI eigenlijk geen teksten schrijft, maar stukken tekst knipt en plakt van andere teksten en hierbij een tekst vormt die niet uniek is. Daarnaast kan je aan de manier waarop het geschreven is ook zien dat AI het heeft geschreven, want de teksten lopen vaak niet lekker.
Dit betekent echter niet dat jij het niet kan gebruiken om snel wat te weten te komen voor je schoolopdracht. Als je bijvoorbeeld een werkstuk maakt over geld en je wil even checken hoe geld wordt gemaakt, dan kan je aan AI vragen om dit uit te leggen. Zolang jij niks overschrijft en dingen letterlijk kopieert, zal niemand dit erg vinden of opmerken.
6. Tips bij het leren
Als je niet weet hoe je het beste een bepaald onderwerp in je hoofd krijgt, dan kan je vragen aan AI welke leermanieren hij aanbeveelt om te gebruiken. Hou er wel rekening mee dat dit niet ook voor jou hoeft te werken, dus probeer het en laat ook AI weten of het werkt of niet. Meestal geeft hij je dan een betere oplossing
De ultieme tip
De meeste mensen gebruiken ChatGPT als AI. Het is een beetje de moeder van alle AI's die nu opduiken, dus het is zeker een goede keuze. Maar doordat bijna iedereen het gebruikt, is de website vaak sloom of kan je er zelf helemaal niet op. Je kan geld betalen om het altijd te kunnen gebruiken, of je kan andere AI's uitproberen.
Ik zelf gebruik Merlin. Merlin draait op ChatGPT, maar werkt ook als de site eruit ligt. En wat ik zelf het fijnst vind: Ik hoef alleen ctrl + m te doen en het verschijnt op mijn beeldscherm als een klein vakje. Als ik bijvoorbeeld naar een Wikipedia-pagina ga en een samenvatting wil van deze pagina, dan hoef ik niet alles te selecteren, kopiëren en vervolgens te plakken in ChatGPT. Met Merlin hoef ik alleen ctrl + a te doen en dan ctrl + m om Merlin te openen, en dan weet hij al gelijk waar de tekst over gaat en kan ik vragen voor een samenvatting van de tekst.
Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips en dat AI je verder kan helpen om je leven net wat makkelijker te maken.
1 seconde geleden