Zo leer je met flashcards

Zo leer je met flashcards

In opdracht van Oxford

School is weer begonnen en de eerste toetsweek staat alweer gepland. We moeten dus weer aan de bak. Je kunt gewoon gaan lezen, een samenvatting maken of een mindmap tekenen. Werkt allemaal, maar ik ben de laatste tijd fan van flashcards. In dit blog leg ik uit waarom. 

Mocht je nog niet bekend zijn met het begrip: flashcards zijn aan de voor- en achterkant onbeschreven kaartjes, waarmee je jezelf kan overhoren. Met dit stappenplan weet jij straks hoe je het meest uit leren met flashcards kunt halen. 

Stap 1: kaartjes maken

Het leren begint met het maken van de cards. Ik gebruik de FLASH 2.0 kaartjes van Oxford. Je kunt bijvoorbeeld aan de ene kant van het kaartje een begrip zetten en aan de andere kant de toelichting ervan. Op deze manier kun je jezelf testen zonder direct te spieken. Superhandig als je bijvoorbeeld moeilijke economie begrippen moet leren of alle kenmerkende aspecten van geschiedenis uit je hoofd moet kennen.

Uit onderzoeken blijkt trouwens dat het leren met handgeschreven flashcards effectief is en zorgt voor een betere verwerking van de stof. Ook tijdens het maken van de kaartjes leer je al!

Stap 2: overhoor jezelf

Als de kaartjes klaar zijn voor gebruik, kun je er een soort quiz van maken en door de kaartjes te verdelen in 'ken ik goed', 'ken ik niet' en 'ken ik matig'. Zo kun je de grootste lastpakken het vaakst oefenen! 

Ik oefen dan op mijn kamer, of op de wc, maar omdat het allemaal losse kaartjes zijn, is het helaas wel minder praktisch om ze ergens mee naartoe te nemen. Ik heb al meerdere keren mijn tas op zijn kop moeten kieperen om alle kaartjes terug te vinden. Bij stap 3 geef ik een oplossing hiervoor. 

Stap 3: digitaliseer je flashcards 

Met deze app kun je namelijk niet alleen je handgeschreven notities digitaal opslaan, maar ook je flashcards inscannen. Je hebt hiervoor wel de speciale Oxford FLASH 2.0 kaartjes met scanhoekjes nodig.  Wat ook handig is: er zijn kaartjes met verschillende kleuren. De app herkent de kleur en deelt jouw kaartjes zelf in bij het juiste mapje. Ik gebruik dan steeds dezelfde kleur voor hetzelfde vak. Vervolgens heb je je kaartjes altijd bij je. Waar jij bent, is je mobiel, en waar je mobiel is zijn je digitale flashcards. 

Stap 4: tinderen met begrippen

Ok, nu heb je alles gedaan om optimaal te gaan oefenen. Kaartjes gemaakt, kaartjes geoefend, kaartjes gedigitaliseerd. En wat chill is, in de app kun je ook digitaal oefenen met je kaartjes. Het lijkt een beetje op tinderen met je leerstof: de kaartjes die je al goed in je hoofd hebt swipe je naar rechts en de de kaartjes die je niet kent gaan de linkerkant op. De app helpt je met leren door kaartjes die jij moeilijk vindt vaker te laten terugkomen dan kaartjes die je steeds goed hebt.

Aan de slag

Voor mij werkt de combinatie van zelf de kaartjes schrijven en vervolgens jezelf digitaal overhoren heel goed. Je bent op meerdere manieren met de stof bezig, waardoor je de stof extra goed opslaat. Dus ga aan de slag en swipe jezelf naar het einde van die toetsweek!

Wil jij leren met flashcards?

De Oxford FLASH 2.0 kaartjes kun je nu bestellen met 20 procent korting. Gebruik de code FLASH20, deze is geldig t/m 30 september 2020.

 

De GRATIS Scribzee-app download je hier:
Gepubliceerd op 15 juni 2020

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.