Zo kies je 't allerbeste PWS-onderwerp

Zo kies je 't allerbeste PWS-onderwerp

Profielwerkstukken zijn serieuze shit: leraren willen dat je er minimaal 80 uur aan besteedt. TACHTIG UUR!

Die 288.000 seconden zijn natuurlijk niet niks, maar een masterlijk goed onderwerp kan de pijn een hoop verlichten.  Maar hoe vind je die? 

Hieronder acht tips om 't (voor jou) perfecte onderwerp te kiezen, zodat je straks fluitend je gewerkte uren opschrijft.

1: kies een leuke leraar

Dat klinkt misschien raar, maar een leuke begeleider is essentieel. Kies daarom eerst een aantal docenten uit waar je 't goed mee kunt vinden, en filter daar degenen uit die ook nog eens een leuk vak geven.

Het kan namelijk best dat jij heel graag je profielwerkstuk over de Franse keuken wilt gaan doen. Tof onderwerp, maar als jouw lerares Frans jou wel kan schieten, raad ik dat toch sterk af.

2: struin eens door onze werkstukkendatabase

Zelf werd ik een stuk wijzer van de werkstukkendatabase van Scholieren.com. De werkstukken staan hier gesorteerd per vak. Vink bijvoorbeeld bij de geschiedeniswerkstukken de filter-optie profielwerkstuk aan, et voila: de profielwerkstukken vliegen je om de oren!

Superhandig om daarna er zelf mee aan de slag te gaan, natuurlijk. Hoewel het altijd fijn is om te weten dat er iemand is die al een compleet profielwerkstuk geschreven heeft en dat online heeft gezet. Gewoon, voor de zekerheid.

En als je PWS af is, lever je 'm natuurlijk bij ons in om de volgende generaties scholieren te helpen toch?

3: vergeet die vakken

Vergeet even welke vakken je allemaal hebt. Denk niet in termen als aardrijkskunde, geschiedenis en maatschappijleer, maar in termen die je écht interesseren. Met een beetje creativiteit kun je namelijk altijd wel een vak aan je onderwerp koppelen. Op deze pagina kun je een leuk onderwerp zoeken en 'm daarna pas koppelen aan 'n vak.

Houd jij bijvoorbeeld van mode? Misschien is het dan leuk om je PWS over de ontwikkeling van de mode in de 20e eeuw te doen, of voor aardrijkskunde de verschillende kledingstijlen in verschillende culturen te bestuderen. Ben jij een fervent Facebookgebruiker? Misschien is het dan wel leuk om de invloeden van social media op de maatschappij te onderzoeken.

4: hogescholen en stichtingen bieden hulp

Soms zijn er hogescholen en uni's die wat onderwerpen voor je bedacht hebben, een werkstukkenpakket voor je klaar hebben liggen én waar je eindresultaat ook nog van pas komt bij je toekomstige studie. Dat heeft de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen bijvoorbeeld. Onder het kopje 'Hulp bij jouw profielwerkstuk' links kun je jouw profiel aanklikken. Ook de Hartstichting biedt werkstukpakketten aan.

5: werk alleen

Als je je onderwerp kiest, is het belangrijk om te beslissen of je alleen of samen werkt. Beide manieren van werken hebben voordelen.

Als je alleen werkt, hoef je geen rekening met een ander te houden en krijg je een cijfer waar jíj voor gewerkt hebt. Wanneer je met iemand werkt die geen flikker uitvoert, kan dat immers ten koste van je cijfer (en vriendschap) gaan. Ook kun je later niet zeggen dat het je partners schuld is dat jullie een onvoldoende hebben, wat ook weer een hoop irritaties kan schelen.

Zelf heb ik ook in mijn eentje aan mijn profielwerkstuk gewerkt, en ik moet zeggen: het beviel goed. Ik had mijn eigen planning, al vergde die in m'n eentje wel veel discipline.

6: werk samen

Samen werken staat gelijk aan minder werk. Wel moet ieder tachtig uur vullen, maar ach, die uurtjes in je logboek kun je ruim nemen. En als je samenwerkt, kun je veel overleggen.

Weet je van jezelf dat je niet zo gedisciplineerd bent om in je vrije uurtjes aan je profielwerkstuk te werken? Dan is het niet zo slim om met iemand samen te gaan werken met hetzelfde gebrek. Maar samen kun je elkaar ook juist aanmoedigen om aan de slag te gaan, wat volgens mij erg fijn is.

7: confronteer je leraar

''Meneer, ik heb net besloten dat u mijn profielwerkstukbegeleider wordt. Weet u toevallig een leuk onderwerp voor mij?''

8: kies geen onderwerp omdat er veel over te vinden is

De grootste fout die je kunt maken, is een bepaald profielwerkstukonderwerp kiezen ''omdat daar veel over te vinden is.'' Want laten we reëel blijven: uiteindelijk ga je je onderwerp toch wel haten, hoe interessant het eigenlijk ook is. Je vrije uurtjes opofferen is namelijk nooit leuk.

Maar veel scholieren schrijven hun profielwerkstuk over de Tweede Wereldoorlog omdat die zo makkelijk te googelen valt, het hen eigenlijk niet echt boeit. Hoe kun je dan ooit de moed verzamelen om aan een werkstuk te beginnen waarvan je zelfs het vak al kut vindt?

Heb jij nog goeie tips voor je medescholieren bij het maken van het profielwerkstuk? Deel het hieronder in de reacties!

Update 25/11/2012: sinds kort hebben we een speciale overzichtspagina voor ieder verslagtype op Scholieren.com. Klik hier voor alles over Profielwerkstukken op Scholieren.com.

Gepubliceerd op 29 februari 2012

REACTIES

R.

R.

Ligt het aan mij dat ik het nog steeds best wel leuk vind? oké mijn gemiddelde van 5 uur per dag na schooltijd pws'en in dit laatste weekje zuigt, maar het blijft leuk :P.

12 jaar geleden

S.

S.

Nog een tip: kijk op LinkedIn wat voor werk je familie en de vrienden van je ouders doen. Kijk wat ze gestudeerd hebben. Zit er iets tussen wat je boeit? Bel die persoon op om een inspirerend/origineel onderwerp te verzinnen.

Het is best moeilijk om iets interessants te bedenken als je een bepaald vakgebied totaal niet kent. Dus laat je door een ander ergens op wijzen.

En ik moet huilen van het verhaal van Jorieke dat er heel veel scholieren over de economische crisis schrijven omdat daar nou eenmaal veel over te vinden is. Echt, de tranen vallen op mijn toetsenbord nu. Via Google is overal veel over te vinden.

12 jaar geleden

I.

I.

Leuk idee

7 jaar geleden

A.

A.

@Simon,
als er echt veel over te vinden is, dan is het ook niet leuk meer.
ik heb een gewoon werktstuk gemaakt over de tweede wereldoorlog, omdat me dat wel interessant leek en er was zogenaamd ook veel over te vinden.
Maar er bleek zo veel informatie over te zijn dat het alleen maar moeilijker werd te bepalen wat ik wel en niet zou gebruiken.
Dus mensen, dat is nog een rede om een iets minder populair onderwerp te zoeken!
En idd, alle onderwerpen zijn aan een vak te koppelen.

12 jaar geleden

S.

S.



@anoniem: de Tweede Wereldoorlog daar zijn letterlijk hele bibliotheken over vol geschreven. Dan kan je beter inzoomen. In drie fases. Fase 1: de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Fase 2: de jodenvervolging in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Fase 3: de medewerking van Nederlandse ambtenaren aan de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

Vaak is het zo dat als je wat meer inzoomt een onderwerp meer tot leven komt. Want ja: de jodenvervolging in Nederland was heel "effectief" en dat kwam mede doordat de ambtenarij alles zo netjes op een rijtje had en overdroeg aan de Nazis.

12 jaar geleden

B.

B.

Ik Heb gister mijn profielwerkstuk ingeleverd! En moet zeggen dat ik er enorm trots op ben!!!

Paar tips:
- Kies een leuke partner, waar je goed mee kan samenwerken en mee kan lachen!
- Zorg dat je een vakgebied hebt, wat je allebei leuk vind.
- Een leraar die je niet mag hoeft nog niet de reden te zijn om daar geen pws bij te maken. Zo'n leraar kan je helpen! En als dat onderwerp je echt boeit, zal de leraar niet meer uitmaken...
- Ga bij iemand op bezoek die veel van het onderwerp weet te vertellen! Zoals iemand interviewen van een universiteit ofzo?! Hierdoor wordt je interessegebied vergroot, krijg je meer interesse in het onderwerp en vaak ook nuttige info!
Als het kan maak dan ook een leuk uitstapje! Ik deed het over Toerisme in Slovenië en heb toen samen met me partner de Vakantiebeurs bezocht! We hebben veel lol gehad, maar er ook echt wat aan gehad...

Oftewel kies een leuk onderwerp en doe er alles aan om het nog leuker te maken!!!

Veel succes!

12 jaar geleden

J.

J.

@ Rutger II
OH GOD WHY.
Wat is jouw onderwerp dan?

12 jaar geleden

S.

S.

die 80 uur moet je wel met een vork schrijven hoor ;p

12 jaar geleden

N.

N.

Ik kreeg van de TU delft een briefje voor scholierenlab.nl die willen je ook helpen met je pws.
Ze zeggen:"Bezoek de ScholierenLAB website voor ideeën, hulp bij vraagstukken of experimenteel onderzoek voor je Profielwerstuk"

12 jaar geleden

L.

L.

concentreer je, laat je niet afleiden. het scheelt heel veel tijd

12 jaar geleden

R.

R.

@jorieke,
ik heb de hele geschiedenis van de fotografie uitgeplozen en gekeken naar technische en maatschappelijke invloeden op de ontwikkelingen binnen die geschiedenis.
tja, ik vind dat leuk :P

12 jaar geleden

O.

O.

Werk juist met z'n tweeën (wel met iemand die ongeveer net zo hard werkt als jij). Zo kun je elkaar motiveren en is de tijd die je aan je PWS moet besteden veel gezelliger. Met 2 kom je ook veel beter op ideeën. En je moet nu ook een maal met iedereen samen kunnen werken.

12 jaar geleden

S.

S.

Ben je al begonnen maar blijkt het onderwerp je totaal niet te boeien. Stap gewoon meteen naar je leraar en zeg dat je het wilt veranderen.
Het is echt *** om lang met een onderwerp te lopen dat je niks boeit. Heb zelf heel lang met een onderwerp gelopen waar ik totaal niks mee kon, pas heel laat geprobeerd of ik het nog kon veranderen. Toen werd het wel hard werken (maar heb er geen spijt van)

12 jaar geleden

L.

L.

ik ben het er wel mee eens dat je een leuke begeleider moet uitzoeken! dit scheelt enrorm en zelf heb ik er ervaring mee gehad! kies natuurlijk ook een leraar die je wil helpen en niet iemand die alleen maar op zn gat zit, maar dit spreekt vanzelf!
succes voor iedereen next yearrr!

x

12 jaar geleden

T.

T.

Hoeveel beperkingen mag een school je eigenlijk opleggen?
Bijvoorbeeld dat het alleen over een actueel onderwerp mag gaan, over je eigen regio (Limburg) en dat je met een ander moet samenwerken?

12 jaar geleden

J.

J.

ik maak samen met mijn twee vriendinnen van een gewoon boek, een stripverhaal. ik houd van tekenen dus we doen alles lekker met de hand. we hebben de taken goed verdeeld. ik teken, mijn vriendin kleurt in en mijn derde vriendin maakt de samenvatting. het is super leuk en gezellig. als praktische opdracht zijn we in Brussel naar het stripmuseum geweest. het was super leuk en interessant. een echte aanrader!

12 jaar geleden

N.

N.

Ten eerste: "meneer, ik heb besloten om mijn profielwerkstukbij u te houden, weet u nog een leuk onderwerp voor me?" gaat echt niet werken. De leraar voelt zich niet serieus genomen; zo makkelijk gaat dat niet, voor jou vele andere leerlingen die wel eerst met eigen initiatief komen voordat ze rond beginnen te schreeuwen voor een onderwerp. Ten tweede: "uiteindelijk ga je het onderwerp toch wel haten" slaat echt nergens op. Het is juiat de bedoeling dat leerlingen zich verdiepen in onderwerpen zodat ze door doe berdieping meer te weten komen over.dat.onderwerp. Als je er dan eenmaal meer over kunt vertellen is het ook leuker. Bovendien kun j, als je het slim aanpakt, van deze kennis gebruik maken in je vervolgopleiding. Kortom: als je een leuk onderwerp kiest én gaat voor een hoog cijfer (tip: probeer je te onderscheiden van wat velen al doen, bedenk iets nieuws, doe onderzoek) hoeft het profielwerkstuk echt niet saai te zijn. Neem het serieus, denk aan t cijfer (compensatie)

12 jaar geleden

Jorieke

Jorieke

@ Nienke Zo ben ik serieus aan mijn onderwerp gekomen. Eerst bedacht met welke leraar ik wilde samenwerken, hem ermee geconfronteerd en toen heeft hij - in overleg met mij - mijn onderwerp bedacht :)

11 jaar geleden

P.

P.

HAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAH LOLOLOLOLOLOLOLOLOL XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDXDXDXDXDXDDXDXDXDXDDXDXHAHAHAHAHHA:))))))) ;0;0;;0;0;0;00;;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;:):)::)::)::):):)::):)

8 jaar geleden

J.

J.

8 jaar geleden

F.

F.

Haha, wij kregen anders lullig via een mailtje te horen wie onze begeleider was. Niks kiezen. Niet dat ik mag klagen, ik had echt een van de tofste docenten!
Kies iets wat je interesseert, wat de schrijfster ook al zegt... Je gaat het haten, hoe leuk en interessant het onderwerp eigenlijk ook is. Uiteindelijk ben je heel trots op je resultaat!

En de mode van de 20e eeuw tot nu, als onderwerp... vind ik persoonlijk zo ontzettend afgezaagd! Bij ons op school deden vier groepjes hier hun pws over... Maarr goed ieder zijn ding! :)

11 jaar geleden

T.

T.

Ik zit in de brugklas en moet ook een soort pws maken, we moeten onderzoek doen. Weet iemand een leuk onderwerp. Graag iets waar een meisje van 13 jaar zich mee bezig houdt.

11 jaar geleden

D.

D.

Ik moest in de eerste en tweede klas ook iets als een PWS maken, ik heb toen gekozen voor Global Warming en Genetische manipulatie. Het klinkt misschien saai, maar aan het eerste onderwerp heb je echt veel, je komt het bij aardrijkskunde en biologie tegen en het tweede onderwerp is superhandig als je besluit om verder te gaan met biologie.



Ik zou dus voor iets kiezen waar je iets aan gaat hebben, straattaal is bijvoorbeeld hartstikke leuk, maar het is nooit echt van belang in de rest van je (middelbare) schoolcarrière.

11 jaar geleden

M.

M.

Thirza: moet t ook bij een vak horen?
bij nederlands zou je bijvoorbeeld het onderwerp straattaal kunnen doen en dan t verschil bij jongens en meisjes of voor biologie iets over make-up en proefdieren die daarbij gebruikt worden

11 jaar geleden

M.

M.

Haha, ik heb mijn beste vriend als partner en een superleuk onderwerp (vind ik dan) wat ook nog eens handig is voor mijn vervolgstudie. Wel is het een beeeeetje onhandig dat we allebei nogal mensen zijn van dingen op het laatste moment doen en "dat komt wel goed" dus ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat! (Oja en die stomme tachtig uur moeten ze afschaffen. Het gaat toch om de kwaliteit?)

11 jaar geleden

W.

W.

Pesten lijkt me super gaaf! Maar aan welk vak kan je dat koppelen?

10 jaar geleden

M.

M.

je heb verschillende soorten pesten. kleineren, treiteren, stalken, online pesten. het hangt er een beetje vanaf welk deel je neemt. er is sowieso veel over te vinden en een populair onderwerp dus word het moeilijker om er een PWS van te maken; "het was zo'n groot onderwerp dat ik niet wist wat ik er wel/niet in moest zetten".

10 jaar geleden

S.

S.

Je zou pesten kunnen combineren met maatschappijleer/ maatschappijwetenschappen. Bij ons mocht maatschappijleer en nog een aantal vakken niet alleen aan het PWS gekoppeld worden, maar je zou het eventueel ook kunnen vergelijken met andere tijd- Geschiedenis.

9 jaar geleden

S.

S.

Een onderwerp waar veel over te vinden is kan juist handig zijn. Nog een tip, maak een planning en zorg dat je aan het eind tijd over hebt om te laten controleren, vaak kun je het door een leraar op school, of je profielwerkstukbegeleider, na laten kijken en tips krijgen om het nog te verbeteren. Dit moet je natuurlijk niet vlak voor de deadline doen dus zorg dat je het al eerder af hebt zodat je nog feedback kunt krijgen. Ook kun je het anders nog kritisch na kunnen laten kijken door medeleerlingen of familieleden, al zullen die er waarschijnlijk minder snel veel kritiek op geven.

9 jaar geleden

M.

M.

hoi ,
Voor school moeten wij een onderzoek (soort van pws) maken, we gaan dan negen weken een onderwerp onderzoeken. Het is de bedoeling dat we een interview met een 'expert' en eventueel een enquête houden. Ik vroeg me af of er iemand een leuk, goed te onderzoeken, interessant onderwerp weet.

9 jaar geleden

M.

M.

aangezien dit al mijn negende onderzoek is, heb ik een aantal 'truckjes':
1) verdeel het onderzoek op in hoofdstukken, niet in deelvragen.
2) Regel via de universiteit een interview
3) Maak eventueel een enquête via: https://www.enquetesmaken.nl/. Op deze site kun je (indien je school aangemeld staat) een enquête maken en deze via de mail van de school verspreiden. Het gaat als volgt:
- je maakt je enquête -> als deze klaar is dan krijg je een link en als je die in typt dan verschijnt je enquête online.
- als je die link doorstuurt naar de communicatie medewerker (of een ander persoon op jouw school die de brieven door stuurt) dan kan deze (indien jou school een algemene database heeft waar alle mailadressen instaan) deze link naar alle mensen op school doorsturen. Een respons van 500/1000/1500 mensen doet het altijd goed ;)
hopelijk hebben jullie er iets aan, en zo niet jammer ;)

9 jaar geleden

M.

M.

Tip: Wil je jouw profielwerkstuk als écht boek inleveren. Kijk dan eens op www.scriptiemaken.nl. Zij maken een boek van jouw profielwerkstuk of verslag.

8 jaar geleden

A.

A.

Wat is als je y als x= -4

7 jaar geleden

T.

T.

Het is al een tijdje geleden dat ik een profielwerkstuk geschreven heb. Maar wat ik nog wel onthouden heb, is dat er over mijn onderwerp wel erg weinig te vinden was op internet. Dit was erg vervelend. Hierdoor heb ik veel tijd besteed aan het zoeken van informatie. Dit werkte dus erg demotiverend voor mij. Ik ben het er wel mee eens dat je het onderwerp wel zelf interessant moet vinden en niet alleen maar moet kiezen omdat er te veel informatie over te vinden is. Maar het is wel verstandig om van te voren te bekijken of er überhaupt wel iets te vinden is over het onderwerp. Anders wordt het een net zo'n moeizaam project als dat van mij. En ik kan je vertellen dat dit geen pretje is. Een onderwerp waar veel over te vinden is en wat ook nog voor jezelf interessant is, is bijvoorbeeld gezondheid. Je kan dan een project over sporten doen, gezonde gerechten en afvalmedicijnen. Op de website van Praktijkumai http://www.praktijkumai.nl/ is bijvoorbeeld al veel te lezen over dit onderwerp. Zo heb je nog veel meer websites die hierover informatie geven. Google gewoon even op 'gezond leven' en je vindt genoeg!

7 jaar geleden

P.

P.

veel agressief taalgebruik gvd kinderen kijken mee hoor tssssssssss

7 jaar geleden

N.

N.

Dit pws is gwn serieus zwart joekel

7 jaar geleden

J.

J.

ik moet schijten

6 jaar geleden

J.

J.

heej, ik ben jolderin!!

6 jaar geleden

Y.

Y.

JULLIE MOEDERS had hier niks aan

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.