Zo blijf jij gemotiveerd voor school

Zo blijf jij gemotiveerd voor school

Door Lotte

Het gedrag van middelbare scholieren is dit jaar ongewoon. Ze zijn onrustiger, brutaler en aanzienlijk lastiger aan het werk te krijgen dan in de jaren voor de coronacrisis. Hoe zorg je ervoor dat ze weer in normale hum raken?

Dat kun je het beste aan de scholieren zélf vragen, en dat doen we in deze reeks. Vandaag in deel 4, het slot: hoe raak je weer gemotiveerd? 

Motivatie in de pandemie

Vanaf het moment dat je met de middelbare school begint, krijg je er mee te maken: de ene keer heb je meer motivatie om je huiswerk te doen dan de andere. Toch ik merk dat sinds de pandemie veel scholieren moeite hebben met het vinden vinden van motivatie.  Het wordt steeds lastiger om echt met school bezig te gaan. Maar waar ligt dit aan? En hoe kun je ervoor zorgen dat je wel gemotiveerd blijft?

Wat is motivatie?

Motivatie begint in je brein. Om iets specifieker te zijn: bij je prefrontale cortex. Dit is het voorste deel van je brein, dichtbij de kern die je emoties reguleert. Jouw emoties hebben veel te maken met jouw motivatie. Doordat elk brein anders is, gaan we allemaal anders met motivatie om. Er zijn volgens assertief.nl vier verschillende types als het gaat om motivatie:

1. De perfectionist heeft niet zoveel moeite met motivatie: jij wil het perfecte resultaat. Het hoogst mogelijke cijfer. Dit zorgt ervoor dat je motivatie zo groot wordt, dat het dreigt over te gaan in agressieve emoties - denk aan frustratie en irritatie. Je vindt dat het steeds niet goed genoeg is. Dit zorgt ervoor dat je moeite hebt om taken af te ronden.

2. De softie heeft te maken met onzekerheid: bang dat de taak te moeilijk of teveel is. Dit zorgt voor stress en angstgevoelens van angst, waardoor je de motivatie als het ware afremt en moeite hebt met het beginnen aan een taak.  

3. De uitsteller komt het meest voor. Iemand die zijn of haar taken blijft uitstellen, voelt niet de noodzaak om te beginnen en gaat allemaal andere (nutteloze) dingen doen. Gedachtes als ‘ik doe het morgen wel’ zijn voor de uitsteller niet onbekend.

4. De aanpakker komt helaas wat minder vaak voor. Dit typetje heeft de perfecte dosis motivatie: genoeg om zichzelf te pushen, maar niet te veel, waardoor het kan overgaan in negatieve emoties. De uitsteller pakt zichzelf aan, maakt al het huiswerk op tijd af en weet wat er gedaan moet worden. De aanpakker stelt niet uit, maar doet wat er gedaan moet worden. 

Hoe nu verder?

Om optimaal gebruik te maken van onze motivatie, moeten we dus steeds meer op de aanpakker gaan lijken. Maar hoe doe je dat? Dit verschilt per type. Een perfectionist moet zichzelf af en toe even een schouderklopje geven. Hoewel je dit misschien als extreem ongemakkelijk ervaart, is het belangrijk om vriendelijk tegen jezelf te zijn. Weet dat het oké is om fouten te maken. Niemand is perfect.

Als softie moet je eigenlijk meteen aan de slag gaan, zodat je jezelf niet kan tegenhouden of onzeker kan maken. Zeg tegen jezelf dat je voor vijftien minuten met wiskunde aan de slag gaat. Dit maakt het makkelijker om jezelf er daadwerkelijk toe te zetten. Meestal zit je na die vijftien minuten in de juiste flow en ga je automatisch verder.

Een uitsteller kan zichzelf het beste motiveren door zichzelf een beloning te geven als een taak is afgerond. Bijvoorbeeld: ‘als ik nu mijn aardrijkskundehuiswerk maak, mag ik straks die ene YouTube-video kijken.’

Zelfreflectie  

Ga bij jezelf na in welk type jij je het meest herkent. Denk de volgende keer dat je geen motivatie hebt, hier dan even aan terug: waarom wil ik iets niet doen? Wat zorgt ervoor dat ik iets niet ga doen? Vervolgens kan je dan veel doelgerichter het probleem aanpakken en toch beginnen - of misschien wat eerder stoppen als je een perfectionist bent.

Als ik naar mezelf kijk, zie ik alle types wel terug. Maar de softie springt er toch het meest uit. Ik betrap mezelf vaak op negatieve gedachten rondom een taak, waardoor het eraan beginnen moeilijker wordt. Als ik dan uiteindelijk tóch begin, denk ik vaak: waarom keek ik hier zo tegenop? Het valt echt heel erg mee! Dan beloof ik mezelf dat ik de volgende keer wél meteen zal beginnen, maar meestal stel ik dingen door gebrek aan vertrouwen toch weer uit. Nu ik dit patroon heb ontdekt, probeer ik - ondanks dat ik het moeilijk of misschien wel eng vind - toch te beginnen. Ook al is het eerst maar voor tien minuutjes. Meestal raak ik dan in een state of flow en maak ik mijn taak af.

Het is natuurlijk heel normaal om af en toe niet gemotiveerd te zijn. Maar weet dat het anders kan. En mocht je nou echt niet aan het werk te krijgen zijn, ga dan maar wat blogs op Scholieren.com lezen. Ook heel productief en leerzaam, toch?

Lees hier alle delen van onze motivatiereeks:

Deel 1: Leerlingen motiveren kun je leren
Deel 2: Motivatie gedaald door pandemie: 'Ik heb het echt geprobeerd'
Deel 3: Met deze vijf tips kom je terug in je schoolroutine
Deel 4: Zo blijf jij gemotiveerd voor school

Lees ook
Met deze vijf tips kom je terug in je schoolroutine

Gepubliceerd op 3 februari 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.