Zo bereid jij je voor op het geneeskunde-selectieproces van 2024

Zo bereid jij je voor op het geneeskunde-selectieproces van 2024

Door Klaas

De studie geneeskunde is altijd al een van de meest populaire studies geweest. Ook vorig jaar hebben ruim 10.000 jongeren zich weer ingeschreven voor de numerusfixusstudie, met de hoop om een felbegeerde plaats te bemachtigen. Wil jij weten hoe elke universiteit bepaalt wie wordt toegelaten?

In dit blog zetten wij voor elke universiteit waar je geneeskunde kan studeren, op een rijtje wat de selectiemethode is.

Algemeen

Hoewel iedere universiteit verschillende manieren van selecteren hanteert, zijn er ook een paar dingen die overal hetzelfde zijn. Zo moet je hoe dan ook de vakken biologie, Engels, natuurkunde, Nederlands, scheikunde en wiskunde A of B in je vakkenpakket hebben, en deze op vwo-examenniveau hebben afgerond. Let op: dit niveau hoef je niet voordat je je inschrijft voor de selectiemethode al te hebben afgerond, alleen als je echt begint met de studie.

Ook is er een aantal belangrijke deadlines. Voor 15 januari moet je je via Studielink hebben ingeschreven voor (de toelatingsprocedure van) geneeskunde. Als je dit hebt gedaan, krijg je, afhankelijk van welke universiteit je kiest, waarschijnlijk nog andere deadlines die je moet halen, om succesvol mee te kunnen doen met de selectie. Dit varieert zeer per universiteit, dus houd dit goed bij voor jezelf, en schrijf ze op in je (digitale) agenda.

Verder is elke selectie in 2024 decentraal. Dit houdt in dat een universiteit zelf mag beslissen hoe wordt bepaald wie wordt toegelaten tot de studie. Dit jaar doet elke universiteit dat sowieso nog onder meer aan de hand van een toets of iets wat daarop lijkt. Vanaf volgend jaar kunnen universiteiten ook weer overgaan op plaatsen toekennen op basis van een loting. Dat was voorheen wettelijk niet toegestaan. Dan is het willekeuriger of je wel of niet wordt toegelaten. Welke universiteiten dat gaan doen, is op dit moment nog niet duidelijk.

 1.   Universiteit van Amsterdam (UvA)

-    Toelatingspercentage: 38,9%

-    Aantal kansen om mee te doen met selectie: 1

Als je geneeskunde aan de UvA wil studeren, moet je twee toetsen maken. Voor de ene toets kan je van tevoren leren, de ander niet. Toets 1 bestaat uit een substantiële hoeveelheid biomedische leerstof die je tot je moet nemen. Tijdens de toets zelf zal je getoetst worden op je vaardigheid om hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden, logisch te redeneren, en wordt er gekeken naar je oog voor detail. Bij toets 2 wordt een beroep gedaan op je vermogen om vwo-basiskennis over natuurwetenschappelijke principes toe te passen in een medisch-biologische context. Je kan niet echt leren voor deze toets, maar het helpt wel om goed op de hoogte te blijven van medisch nieuws, aangezien hier veel vragen over komen in de toets.

2.   Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

-    Toelatingspercentage: 39,4%

-    Aantal kansen om mee te doen met selectie: 2

Om toegelaten te worden tot geneeskunde aan de VU, verschillen de kansen heel erg, aangezien er twee tracks zijn (A en B). Track A is voor kandidaten die in vwo-6 zitten, track B is voor mensen die al geslaagd zijn. Van alle kansrijke rangnummers wordt er 70 procent aan track A gegeven, en 30 procent aan track B. Je hebt dus sowieso een groot voordeel als je als 6-vwo'er meedoet aan deze selectie!

Er is een aantal concrete stappen die iedereen moet zetten om toegelaten te worden. Zo moet je een portfolio inleveren waarin jij vertelt waarom je geneeskunde wil studeren, je CV toelicht, en je vwo-5-cijfers bijvoegt. Verder moet je nog een toets maken die jouw competentie om woordanalogieën, cijferreeksen, taalproblemen en rekenproblemen op te lossen, test. Ook is er een toets die je sociale inzicht test. Op de site van de VU staat een link met voorbeeldvragen, zodat je een beter beeld krijgt van de exacte vraagstelling.

3.   Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

-    Toelatingspercentage: 39,4%

-    Aantal kansen om mee te doen met selectie: 2

In Rotterdam beslaat de selectie de volgende onderdelen: de E-module, een voorbereidingsopdracht, het portfolio, de vwo-5-eindcijfers en de selectiedag. De E-module geeft jou als aspirant-arts een idee van wat het daadwerkelijk inhoudt om arts te zijn. Zo wil de opleiding ervoor zorgen dat jij zeker weet dat de studie bij je past. Verder bestaat de voorbereidingsopdracht uit een opdracht die je thuis moet maken en online inlevert. Het portfolio bevat informatie over jouw vooropleiding, dus of je in vwo-6 zit, al studeert, et cetera.

Daarnaast wordt er gevraagd naar jouw onderscheidende kwaliteiten, dus de dingen die jij reeds hebt ondernomen, die je kunnen helpen in je werk als arts. Als laatste moet je voor het motivatiegedeelte toelichten waarom je geneeskunde wil studeren (in Rotterdam) en een aantal vragen beantwoorden. Voor de vwo-5-cijfers lever je, shocker, je vwo-5-overgangscijfers in. En last but not least, is er nog een selectiedag. Op deze dag maak je een toets die ingaat op hoe je zou reageren in bepaalde situaties, en een toets die jouw vermogen om op een wetenschappelijke manier te denken test. Dit wordt gedaan met een soort begrijpendlezentoets, waarin je op basis van een gegeven artikel vragen moet beantwoorden.

4.   Universiteit Leiden (UL)

-    Toelatingspercentage: 49,7%

-    Aantal kansen om mee te doen met selectie: 2

De selectiemethode van Leiden berust op het motto 'we kijken naar wat je kan (je potentie) en niet naar wat je al gedaan hebt.' Leiden kan dus voor de jongere die niet wil worden beoordeeld op extracurriculaire activiteiten, motivatiebrieven en aanbevelingsbrieven, een aantrekkelijke optie zijn. Wat betreft de selectie, werkt Leiden met rondes. Alle kandidaten beginnen in ronde 1. De 500 beste kandidaten van ronde 1 stromen vervolgens door naar ronde 2. De mensen die ronde 2 het beste maken, worden toegelaten.

De eerste ronde bestaat uit een capaciteitentest en een persoonlijkheidstest. Hier wordt gekeken of je over de juiste vaardigheden en eigenschappen beschikt om succesvol geneeskunde te studeren. De tweede ronde is een onderwijsdag. Deze dag zal beginnen met een drietal hoorcolleges, waarna je studiestof ontvangt die je zelfstandig in groepjes uitwerkt. Vervolgens maak je aan het eind van de dag een toets van de bestudeerde stof. De mensen die deze het beste maken, worden uiteindelijk definitief toegelaten tot de studie.

5.   Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

-    Toelatingspercentage: 39,8%

-    Aantal kansen om mee te doen met selectie: 1

De selectie voor geneeskunde in Groningen is redelijk straightforward. Je maakt twee toetsen, een cognitieve en non-cognitieve, die even zwaar meetellen in de ranking. De kennistoets duurt 90 minuten, en de non-cognitieve toets 60 minuten. Bij de non-cognitieve toets wordt er gekeken in hoeverre jij de juiste mindset hebt om geneeskunde te studeren in Groningen, en uiteindelijk arts te worden. Voor de kennistoets krijg je 16 januari online leermateriaal toegestuurd, dat je dient te bestuderen als voorbereiding. In een notendop omvat dit leermateriaal stof die gaat over samenwerking, communicatie, maatschappelijk handelen, leiderschap, professionaliteit, wetenschappelijk denken en medische deskundigheid. De kandidaten die deze twee toetsen het best maken, worden toegelaten.

6.   Maastricht University (UM)

-    Toelatingspercentage: 45,1%

-    Aantal kansen om mee te doen met selectie: 2

Maastricht werkt, net zoals vele andere universiteiten, met meerdere rondes. In dit geval twee. Ronde 1 bestaat uit het inleveren van een portfolio. In dit portfolio moet een ingevulde vragenlijst worden toegevoegd die onder meer gaat over jouw onderscheidende kwaliteiten. Andere onderdelen van dit portfolio zijn je cijferlijst met de (PT) eindcijfers van vwo-5 en een huiswerkopdracht. De huiswerkopdracht heeft betrekking op de inhoud en vorm van de bachelor geneeskunde in Maastricht. Dit portfolio wordt vervolgens op allerlei punten beoordeeld en de personen met de hoogste score gaan door naar ronde twee.

Ronde 2 is een toets van circa achttien vragen, waarin een aantal kerncompetenties bij de kandidaat worden gepeild. Deze kerncompetenties sluiten aan op het Raamplan Artsopleiding, en zijn volgens de Universiteit van Maastricht belangrijk om te hebben als je succesvol de studie geneeskunde wil afronden. Daarnaast zal de inhoud van de huiswerkopdracht die eerder is gemaakt, ook terugkomen in de toets. 

7.   Radboud Universiteit Nijmegen (RU)

-    Toelatingspercentage: 34,0%

-    Aantal kansen om mee te doen met selectie: 1

Ben jij een gigantische bèta? Dan past de selectiemethode van de Radboud Universiteit goed bij jou. Om toegelaten te worden tot de studie geneeskunde, moet je namelijk een BNS-toets (Biologie, Natuurkunde, Scheikunde) maken die jouw kennis over deze vakken op de proef stelt. In principe hoef je niet echt aanvullend, bovenop de stof die je leert voor je examens, leerstof te bestuderen voor deze toets. Alleen de vraagstelling is wellicht iets anders, met een wat 'medischere' twist. Naast de BNS-toets, moet je ook nog een huiswerkopdracht maken en je motivatie voor de studie aan de Radboud toelichten. Ook wordt nog gekeken naar jouw affiniteit met de opgenomen rollen van een arts, conform het Raamplan artsopleiding (2020), en met de eindtermen van de opleiding, zoals weergegeven in de Onderwijs- en Examenregeling geneeskunde.

8.   Universiteit Utrecht (UU)

-    Toelatingspercentage: 23,6%

-    Aantal kansen om mee te doen met selectie: 2

In Utrecht draait het allemaal om de kennis- en inzichttoets; een toets die jouw kennis van een aantal medische onderwerpen op de proef stelt. Maak je deze toets goed, dan is de kans op een gunstig rangnummer groot. Naast de kennis- en inzichttoets, moet je in Utrecht ook een non-cognitieve toets maken. Deze toets stelt vragen over hoe jij zou reageren in bepaalde situaties die je kan tegenkomen als geneeskundestudent. Deze toets weegt wel mee, maar veel minder dan de kennis- en inzichttoets. Verder moet je ook nog een motivatiebrief schrijven, maar die kan je gewoon thuis schrijven, en is dus geen onderdeel van de officiële toetsdag. Ook moet je je vwo-5-cijfers inleveren, maar deze cijfers tellen niet zwaar mee.

Vragenlijst

Wil jij na het lezen van al deze selectiemethodes alles nog eens goed voor jezelf op een rijtje zetten? Vul dan deze vragenlijst in van decentraleselectiehulp.nl, en je krijgt een compleet overzicht van welke manier van selecteren het beste bij jou past.

Dit wil je ook lezen:
Gepubliceerd op 18 december 2023

REACTIES

Yulia

Yulia

Betekent dit dat er bij de selectie van Leiden dit jaar geen BMAT is?

1 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.