Zij/haar, die/hen: hoog tijd om onze schoolboeken te updaten

Zij/haar, die/hen: hoog tijd om onze schoolboeken te updaten

Ik keek laatst de serie Geslacht van Raven van Dorst. Het was niet alleen grappig, maar ook heel interessant. Er werden allemaal woorden gebruikt waarvan ik me ging afvragen waarom we die niet op school leren.

In de serie legt Raven veel uit over het verschil tussen man en vrouw. Ik heb veel van de serie geleerd, want de termen die werden gebruikt, zoals intersekse en derde sekse, leren we niet op school. Dat vind ik best jammer, want ik merk in mijn omgeving en op tv dat mensen hier steeds meer mee bezig zijn. Zelfs in de politiek speelt het. 

Het biologieboek vergeet wat

Geïnspireerd door Raven vroeg ik aan vrienden van verschillende niveaus of zij bekend waren met de term 'hermafrodiet', tegenwoordig ook wel 'intersekse' genoemd. Als je intersekse bent, word je geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Bij de geboorte wordt gekozen welk geslacht de baby is, maar mentaal kunnen intersekse kinderen zich dus niet helemaal thuisvoelen in het geslacht dat hen gegeven is. 

Veel mavo-leerlingen waren nog niet bekend met dit fenomeen, mede doordat het nooit op school is behandeld. Ook bij havo kwam het niet aan bod in de biologieboeken. Alleen in het biologieboek van vwo was er een klein subparagraafje over te vinden. 

Hokjesdenken

Ongeveer 1 op 200 mensen in Nederland wordt geboren als intersekse, schatte het Sociaal en Cultureel Planbureau in 2016. Omdat er weinig over wordt gesproken, worden intersekse personen vaak nog niet als normaal gezien.

Gelukkig denkt onze samenleving steeds minder in hokjes en komt er ook steeds meer aandacht voor de acceptatie van deze mensen. Het lijkt mij logisch dat wij, scholieren, dus ook leren over intersekse op school en over de termen die daarbij horen. 

Waar is de uitleg in onze lesboeken?

Het word steeds normaler om she/her, he/him, they/them in je insta-bio te zetten. Hiermee geef je aan met welke voornaamwoorden je graag wilt worden aangesproken. Tijdens Nederlands wordt er vanaf de brugklas al aandacht besteed aan de voornaamwoorden, maar de nieuwe voornaamwoorden 'die/hen' worden in onze schoolboeken nog niet behandeld. Nederlands boeken mogen, net als biologieboeken, in mijn ogen dus best wat moderner worden. 

Non-binair

Raven van Dorst heeft laten weten nu als non-binair door het leven te gaan. Als ik eerlijk ben, vind ik het best lastig om altijd goed te weten hoe de voornaamwoorden nou precies werken voor mensen die zichzelf identificeren als non-binair. Hoe gebruik ik 'die/diens' of 'hen/hun' in een Nederlandse zin?  

We zijn er eigenlijk nog te weinig in geschoold om ook non-binaire mensen aan te kunnen spreken op de gewenste manier. Hierdoor is het ook lastiger voor sommige mensen om non-binaire mensen te snappen, omdat het nieuw is. 

Moderne samenleving

In onze samenleving vindt steeds meer emancipatie plaats op allerlei vlakken. Superfijn, want daardoor komt er ook meer acceptatie en normalisering. We gaan steeds minder in hokjes denken en ik zelf ook. Ik identificeer mezelf als zij/haar. Lekker makkelijk, maar eigenlijk zouden we over alle voornaamwoorden 'lekker makkelijk' moeten kunnen zeggen. 

De serie van Raven heeft me aan het denken gezet over al deze onderwerpen. Ik hoop dat in de toekomst scholieren dit gewoon op school leren, in plaats van door de media. Dan kunnen we er ook open gesprekken over voeren en wordt het hopelijk steeds normaler dat niet iedereen zich identificeert als óf man, óf vrouw.  

Serie bingen

Ik heb van deze mega-grappige, leerzame serie geleerd dat de definities van man en vrouw veel breder zijn dan ik dacht. Ik raad de serie zeker aan. Ik heb het met plezier binnen twee dagen uitgekeken. Hopelijk worden onze lesboeken aangepast! Ze mogen best wat met de tijd mee gaan.  

Gepubliceerd op 1 juni 2021

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.