Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Zestien jaar en succesvol dj

Zestien jaar en succesvol dj

Door 7Days

Zijn naam wordt in één adem genoemd met die van Martin Garrix (19) en Oliver Heldens (20): dj Curbi. De zestienjarige Toby Curwen Bingly (vandaar Cur-Bi) uit het Britse Essex tekende in december een contract bij het grote platenlabel Spinnin’ Records, draaide al op Ibiza en staat deze week op het Amsterdam Dance Event. "Wees anders, ga niet op in de massa!" 

Door 7Days/Carolien Plasschaert

Spoel eens terug naar deze week, een jaar geleden. Wat deed je toen?

"Toen keek ik in mijn slaapkamer naar livestreams van het Amsterdam Dance Event, stikjaloers dat ik er niet bij was. Dat ik hier nu zit tussen alle grote namen is echt crazy."

Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

"Het begon allemaal met een mailtje dat ik stuurde naar dj Oliver Heldens, die ik enorm bewonder. Ik had een track gemaakt, Discharge, en ik was heel benieuwd wat hij ervan vond. Tot mijn schrik schreef hij meteen een mailtje terug: ik was de link vergeten toe te voegen. Oeps. Even later zag ik dat-'ie het nummer ook echt downloadde, ik was óp van de zenuwen. Die zenuwen werden alleen maar erger toen ik later nog een bericht kreeg. Weer van hem, vlak voordat ik naar school moest. Hij vond mijn track vet!"

En toen?

"Toen ging het snel. Ook zijn label Spinnin’ was geïnteresseerd en in december tekende ik mijn contract. Mijn moeder kon het eerst niet geloven, omdat ik altijd veel grapjes maak. Ikzelf eigenlijk ook niet, haha."

En dat terwijl je pas twee jaar serieus bezig bent met muziek maken.

"Eigenlijk maak ik al sinds mijn zevende muziek. Toen kreeg ik een drumstel voor mijn verjaardag. Ik heb mezelf geleerd hoe ik erop moest spelen. Ik maakte vooral rockmuziek, dat kende ik nu eenmaal, ook al houd ik daar helemaal niet van. Ik vond het leuk, maar ik wilde meer. Op mijn twaalfde ontdekte ik dancemuziek. In het begin was het vooral een beetje rommelen op de computer maar ik merkte al snel hoe gaaf het is en hoeveel je er mee kunt. Kijk, met een gitaar kun je wel variëren, maar het is en blijft een gitaar. Elektronische muziek is grenzeloos, dat vind ik er zo vet aan. Je kunt er al je gevoel in kwijt. Ik stopte met gamen en hangen en ging volop muziek maken."

Ga je op een andere manier te werk, nu je weet dat je nummers door heel veel mensen gehoord worden?

"Nee, daar sta ik nooit bij stil. Als ik muziek maak, denk ik aan niks. Ik werk nog steeds op mijn slaapkamer. En mijn moeder roept nog elke dag dat mijn muziek zachter moet omdat ze er gek van wordt, haha."

Heb je een tip voor andere zestienjarigen die dit lezen en denken: dat wil ik ook?

"Oké, nu klink ik misschien als een oude opa, maar het gaat om vier woorden: doorzettingsvermogen, overtuiging, uniek zijn en passie. Dat laatste spreekt voor zich. Je moet intens van iets houden, wil je er dag in, dag uit met plezier mee bezig kunnen zijn. Verder moet je jezelf doelen stellen én je daaraan houden. Je moet anders zijn zodat je niet opgaat in de massa. Probeer eens iets nieuws uit, onderscheid jezelf van de rest. Lukt het niet, dan probeer je het later gewoon opnieuw. En houd vol!"

Zit je ondertussen nog op school?

Zucht: "Ja. Gelukkig zijn ze heel aardig en mag ik op en neer voor grote dingen als het Amsterdam Dance Event. Over twee jaar ben ik klaar, dan stort ik me vol op mijn muziek. Ik hoef niet rijk of beroemd te worden, ik wil gewoon muziek maken en optreden. Ik had nooit gedacht dat het zo ontzettend vet was om mensen te zien dansen op mijn muziek!"

Dit artikel komt uit jongerenkrant 7Days, die elke vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: een selectie van het nieuws uit 7Days en wordt doorgeplaatst op Scholieren.com en onze boekenrubriekverschijnt in de krant. Meer weten over onze samenwerking? Klikkerdeklik.

Gepubliceerd op 19 oktober 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.