Zes dingen die jij kunt doen voor het milieu
"Je loopt wel mee met de klimaatmars, maar zelf doe je ook niets aan klimaatverandering", zei een zeurende, oude vrouw op Twitter tegen me toen ik een tijdje geleden terugkwam van het Malieveld. Dat had ze afgeleid van het feit dat ik veel met het vliegtuig reis en me schuldig maak aan excessief online shoppen. Ze had een punt, en sindsdien ben ik me gaan afvragen wat ík kan doen voor het milieu. Hoewel ik nog steeds niet alles perfect doe, heb ik een paar tips verzameld om toch een steentje bij te dragen.
1. Realiseer je dat je daadwerkelijk verschil kan maken
Mijn eerste en belangrijkste punt: je kan, als individu, wél verschil maken. Kijk maar naar Greta Thunberg, de 16-jarige Zweedse klimaatactiviste die een paar maanden terug wereldnieuws werd. Nadat zij besloot om niet naar school te gaan om aandacht te vragen voor het milieu, zijn er 15% minder vluchten geboekt in Zweden. "Veel mensen denken dat het niet mogelijk is om een verschil te maken", vertelde ze in een interview met Scholieren.com. "Maar als kleine Zweedse meisjes wereldnieuws kunnen worden door een paar lessen te missen, dan is alles mogelijk." Daarbij is het vaak zo dat als jij open bent over de dingen die je doet voor het milieu, dit anderen kan aansteken. Toen ik bijvoorbeeld vegetarisch ging eten, deden veel vrienden na een tijdje met me mee.
Het is voor bedrijven vaak niet winstgevend om groener te produceren. Daarom moeten we niet op hen wachten en zélf aan de slag gaan.
2. Kleine dingen kunnen veel energie kosten
De kleine dingen maken uit. Er zijn veel dagelijkse dingen die je onbewust doet, maar die met een kleine aanpassing beter zijn voor het milieu. Denk aan de achtergrond op je telefoon: een zwarte achtergrond gebruikt veel minder energie dan een witte. Je merkt het waarschijnlijk niet eens als je het verwisselt, maar het is écht beter voor het milieu. Haal je oplader uit het stopcontact als je telefoon er niet aan hangt en zet je laptop uit, in plaats van op stand-by.
3. Stay hydrated
Drink water uit de kraan in plaats van uit flesjes! Als er te veel kalk in je kraanwater zit, kun je altijd een waterfilter kopen. Of kies voor een herbruikbare fles. Dat is een stuk beter voor het milieu omdat je geen plastic gebruikt. Het duurt namelijk zo’n 400 tot 1000 jaar voordat plastic verteert. En dat is gevaarlijk, want de plastic soep in de oceaan heeft slechte effecten op zowel dieren als mensen. Zo komt dat plastic uiteindelijk in ons eten terecht en zorgt het ervoor dat zeeschildpadden en andere vissen stikken.
4. Laat je ouders je minder vaak brengen
Fiets meer, ga minder met de auto. Met de energie die het kost om een auto te maken, zou je vijf jaar kunnen rijden. Daarnaast komt er fijnstof vrij bij het rijden van een auto: zowel van de banden, die rubber achterlaten, als van de benzine. Om de CO²-uitstoot van alle auto’s per jaar te compenseren, zouden we per jaar een bos ter grootte van Brazilië moeten planten. Auto’s zijn dus heel slecht voor het milieu.
5. Lunches op school
Als je weet dat je tóch naar de supermarkt gaat voor croissantjes en energydrink, neem dan geen lunch mee. Het is zonde om het weg te gooien. En als je dan toch lunch meeneemt, doe het dan niet in plastic zakjes, maar in een (herbruikbare) broodtrommel! Dat ziet er misschien een beetje 2014 uit, maar dan blijft je eten beter bewaard en verspil je minder plastic.
6. Vlees eten
Speaking of lunch: vlees is slecht voor het milieu. Koeien stoten methaan uit, één van de meest schadelijke broeikasgassen. En hoe meer vlees er geproduceerd wordt, hoe meer koeien er gefokt worden. (Het is helaas niet zo dat als je meer vlees eet, er minder koeien over zijn). Ook varkensvlees kan slecht zijn voor het milieu, net als bepaalde vissoorten als zalm en garnalen. Het kan dus geen kwaad om hummus of kaas op je brood te doen, in plaats van ham of kipfilet. Een pond vlees kost meer water dan zes maanden douchen!
Vegetarisch eten te zwaar? Kijk dan in ieder geval op het label van je eten waar het vandaan komt. Voedsel dat van ver gekomen is (denk aan koffie uit Brazilië of Azië), is hier met het vliegtuig heen vervoerd. Dat is heel slecht voor het milieu. Het is beter om lokale bedrijven te steunen door zo veel mogelijk eten te kopen dat in de EU geproduceerd is.
Zo zie je maar dat je met een paar kleine aanpassingen een milieu- en klimaatbewuster leven kunt leiden. Succes!
We zijn met vakantie, jij waarschijnlijk ook. Check ons in het nieuwe schooljaar!
1 seconde geleden