Wij stoppen ermee!

Wij stoppen ermee!

Door Lena

Misschien dan geen bloed, zweet en tranen. Maar wel: deadlines, redactie en gastlessen. De afgelopen tijd hebben bloggers Dina, Klaas, Benjamin en ik – Lena – vrijwel elke twee weken een artikel geschreven voor de website. Inmiddels hebben we eindexamen gedaan, wat het einde van onze blogcarriére inluidt. Hoog tijd voor een terugblik!

Zo'n anderhalf jaar geleden zat ik zenuwachtig aan mijn bureau. Ik had Jorieke, de hoofdredacteur van Scholieren.com, een sollicitatiebrief gestuurd en was daarna uitgenodigd voor een gesprek. Blogs schrijven, dat leek me wel wat. Wist ik veel dat dit werk ervoor zou zorgen dat ik een carrière in de journalistiek serieus begon te overwegen. 

In den beginne 

In den beginne was er een verlossend belletje. Vanaf nu zou ik niet alleen meer boekverslagen lezen op Scholieren, maar ik ging er werken. Doorgewinterde bloggers Dina (19) en Klaas (18) waren op dat moment al een jaar bezig. Dina vertelt dat ze Scholieren.com kende van de examenvloggers. Zelf schreef ze destijds al voor de schoolkrant, dus solliciteren als blogger leek haar wel wat. "Ik had mijn cv in een vriendenboekjevorm gezet en werd uitgenodigd voor een online sollicitatiegesprek. And the rest was history."

Haar allereerste blog was een échte Dinablog, namelijk een handleiding voor het eten van een tompouce. Klaas' eerste blog was daarentegen een stuk serieuzer. "Mijn eerste blog ging over groepsdruk. Ik was ziek en werkte vanuit een hotelkamer omdat ik op wintersport was. Uiteindelijk heeft mijn moeder me nog een beetje geholpen, haha."

Interviews

Bij het werken bij Scholieren.com word je uitgedaagd om allerlei verschillende genres uit te proberen: opiniestukken, reportages, maar ook interviews. Dit betekent dat je regelmatig uit je comfortzone moet stappen. Hierdoor kwam ik erachter dat ik interviewen eigenlijk verrassend vermakelijk vind. Het is een manier om allerlei jongeren te spreken en hierdoor belangrijke onderwerpen aan het licht te brengen. Zo kijk ik met bescheiden trots terug op mijn interview met Lieve over eenzaamheid en op mijn interview met Kenysha en Lindsey over ZIKOS-afdelingen. Ook waren de reportages bij Mees en Agora Underground fantastisch om te maken. 

Dat neemt niet weg dat ik nog regelmatig met trillende handen mijn interviewkandidaat bel, als de dood dat ik niet kan notuleren of per ongeluk mijn audio-opname verwijder. Het is en blijft een behoorlijke verantwoordelijkheid. Ook Benjamin (17) moest wennen aan zijn kersverse interviewrol. "Ik heb degene die ik interviewde uiteindelijk zo'n tien keer teruggebeld met extra vragen", vertelt hij. "En heb het onwijs vaak moeten herschrijven. Dat was best wel zuur." Maar oefening baart kunst: "Je ontwikkelt je gewoon heel erg. Ik merkte dat interviewen na verloop van tijd een stuk soepeler verliep."

Inmiddels vindt Benjamin interviewen "het vetste ooit" en gooit hij hoge ogen met zijn artikelen over onderwijs. Naar mijn mening is zijn hoogtepunt de briefwisseling met Dijkgraaf. Ja, die ene minister. Laat dat maar even op je inwerken. 

Feedback

Elke twee maanden hebben we een redactievergadering op het kantoor van Scholieren. Vaak komen er gastdocenten langs die iets vertellen over hun vakgebied. Dit is dé manier om te proeven van allerlei facetten uit de journalistiek: van essays tot interviews en werken op een nieuwsredactie. Tijdens de laatste vergadering kregen we een rondleiding op de redactie van de NOS. Inclusief alle ins-and-outs over hoe zo'n journaal eigenlijk in elkaar steekt en waar redacteuren hun nieuws vandaan toveren. Maar het meest leerzaam is misschien wel de feedback die we elkaar geven. Wat gaat er goed? En wat kan er beter? 

Tja, de uitdaging is vervolgens om dit ook toe te passen in de praktijk. Gelukkig hoeven we dat allemaal niet alleen uit te vogelen. Daar bestaat onze enige echte redder-in-nood voor. Jorieke geeft uitgebreide feedback op onze blogpitches en artikelen. "De redactie was echt top", vertelt Klaas. "Jorieke is heel duidelijk, scherp en kritisch. Ook toont ze echt interesse in wat er in je omgaat en wat je bezighoudt." Herkenbaar voor Dina: "Ze is echt een queen van jewelste, iemand die echt om je geeft. Zeker als beginnend schrijver is dat heel belangrijk."

En nu?

De laatste redactievergadering is geweest, resterende pitches worden van onze lijstjes geschrapt. Aangezien we dit jaar eindexamen hebben gedaan, is onze missie bij Scholieren.com volbracht. Benjamin en ik stromen door naar Studenten.com om ons werk daar voort te zetten. Dina wil eerst even rustig beginnen met haar studie politicologie en Klaas heeft al zijn hersencapaciteiten nodig voor zijn eerste jaar geneeskunde (mocht je het je afvragen na zijn geneeskundeblog: hij is dus door de selectie heen gekomen!)

Of we het werk aanraden? Ik denk dat mijn mening daarover inmiddels wel duidelijk is. Maar ik ben niet de enige: "Het is ontzettend leerzaam en je hebt zelf controle over waar je werkt", zo vindt Klaas. Een nadeel volgens hem is dat de deadlines best wel strikt zijn, en dus aardig wat planvaardigheden vergen. Benjamin adviseert om bij het solliciteren na te gaan of het werk je een beetje ligt. "Een beetje inspiratie en aanleg voor schrijven is wel handig."

Schrijven is iets wat je je hele leven nodig hebt, waar je later ook terechtkomt. Het werk bij Scholieren is een mooie manier om die vaardigheid te ontwikkelen. Twijfel je toch nog? Ook daar is een oplossing voor, namelijk Dina's alles-en-iedereen-overtuigende-argementen: "Scholieren is de gezondste werkomgeving die het kapitalisme kent. En je krijgt gratis chips bij de redactievergaderingen." Zo. Nu jij weer. 

Maar even serieus. Zie je wel een uitdaging in het overtreffen van de allercoolste blogredactie aller tijden? Kijk dan eens naar deze vacature. We bijten niet!

Gepubliceerd op 6 augustus 2024

REACTIES

Jorieke

Jorieke

Ik ga jullie missen <3

4 maanden geleden

Dina

Dina

<3 <3

4 maanden geleden

Lena

Lena

4 maanden geleden

Sensi

Sensi

Wauw wat een mooi verhaal

4 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.