Wie bepaalt wat jij moet leren?

Wie bepaalt wat jij moet leren?

Het eerste deel van het schooljaar zit erop en de lesstof die je moet kennen, zit er waarschijnlijk nog niet volledig in. Uiteindelijk moet je het allemaal wel uit je hoofd kennen, maar wie bepaalt dat eigenlijk?

In de klas heb je je dat vast wel eens afgevraagd. Nou, ik heb het antwoord daarop.

Leren, leren, leren

De overheid heeft wettelijke verplichtingen opgesteld die ervoor zorgen dat het onderwijs in Nederland gezamenlijk op hetzelfde, acceptabele niveau is. Dit gaat echter niet alleen over wat je moet leren, maar bijvoorbeeld ook vanaf welke leeftijd je naar school moet en naar welke scholen je mag gaan. De overheid heeft voor elk vak kerndoelen vastgesteld waarin in een paar zinnen grofweg wordt verteld wat scholieren moeten kennen of kunnen. Als je bijvoorbeeld naar de kerndoelen bij Nederlands kijkt, dan zie je staan dat leerlingen zich bijvoorbeeld mondeling en schriftelijk in het Nederlands moeten kunnen uitdrukken. Hier kan je per vak zien wat de kerndoelen ervoor zijn.

Onderling discussiëren partijen ook over het onderwijs. Vaak gaat het dan om dingen die gevoelig kunnen liggen bij mensen, zoals geloof en seksuele vorming. De SGP vindt bijvoorbeeld dat seksuele vorming iets is dat thuis moet worden besproken en de CU vindt dat er vrijheid moet zijn voor alle godsdiensten. In dit NOS-artikel lees je meer over hoe onder andere de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs denkt over de 'Lentekriebelweek' op scholen.

Verplichte kernvakken

Goed, terug naar de eerder genoemde kerndoelen. Die schetsen een grof beeld van wat er moet worden geleerd, maar bepalen nog steeds niet wat jij moet leren. Jouw school kiest welke vakken ze aanbieden (naast de verplichte vakken) en welke leermethodes ze willen. De uitgever van jouw schoolboeken is degene die het meeste invloed heeft op wat jij moet leren, aangezien zij jouw boeken ontwikkelen - die uiteraard ook aan een aantal eisen moeten voldoen.

Uitgevers zoals ThiemeMeulenhoff kijken altijd eerst naar wat er al is en veranderen bestaande boeken als dat nodig is. "We kijken samen met docenten en auteurs hoe we ons het beste aan de kerndoelen en exameneisen kunnen houden. We maken de kerndoelen specifieker voor onszelf, we kijken welke dingen wel werken in de praktijk en welke dingen niet en vervolgens gaan we aan de slag met schrijven", aldus ThiemeMeulenhoff tegenover Scholieren.com. 

Jouw invloed

Maar ook jij als leerling en jouw docenten hebben invloed op wat jij moet leren. Uitgevers luisteren vaak naar wat leraren te zeggen hebben over wat er in de boeken staat. Misschien is iedereen het er wel over eens dat je meer zou moeten leren over bijvoorbeeld Oud-Nederlands. Om de vijf jaar worden de meeste boeken helemaal opnieuw bekeken en aangepast. Ook wanneer er bijvoorbeeld iets in staat wat beledigend kan zijn of als er een fout staat in een boek, kunnen jij en je medescholieren hierover klagen. Denk maar aan vernederende beschrijvingen of simpelweg een fout vermeld antwoord.

Kortom, iedereen heeft in zekere mate invloed op wat jij moet leren. En nu weet je hoe je zelf invloed kunt uitoefenen.

Gepubliceerd op 27 oktober 2023

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.