Welke reis hebben Valentijnsrozen afgelegd?

Welke reis hebben Valentijnsrozen afgelegd?

Blogger Sandra heeft al een tijdje een crush op iemand. Een jongen die ze al even kent, maar of hij haar ook ziet zitten weet ze niet. Nu is het bijna Valentijnsdag, het perfecte moment om dit uit te zoeken en iets liefs te doen. Sandra wil geen stom appje met 'netflix & chill?' sturen, maar echte romantiek. Dus heeft ze speciaal voor hem een bos rode rozen gekocht. Terwijl ze naar zijn huis fiets, vraag ze zich af: waar komen al die Valentijnsrozen eigenlijk vandaan?

Geert Houwers, docent aan hogeschool Van Hall Larenstein, legt het aan haar uit. "Jouw rozen komen waarschijnlijk uit Afrika. Met name in Kenia en Ethiopië worden rozen gekweekt die bedoeld zijn voor de Europese markt. Na de oogst worden de rozen ter plekke gesorteerd op maat, kleur en kwaliteit. Vervolgens worden ze verpakt naar de wens van de ondernemer."

Hoe komen die rozen dan zonder te verwelken aan in Nederland? "Na het verpakken worden de bloemen gekoeld vervoerd bij een temperatuur van 1 of 2 graden. Meestal worden de rozen ’s nachts naar Europa gevlogen, waar ze worden uitgeladen. Steekproefsgewijs worden de rozen gecontroleerd, omdat het beperkt houdbare producten zijn. De hele vracht controleren zou drie dagen duren, dat is te lang."

"Daarna belanden de bloemen bij de uitpakkers, die de rozen klaargemaakt in emmertjes met water afleveren bij de supermarkt. Of de rozen worden in emmertjes met water naar de veiling gebracht. Eenmaal in de winkel blijven de rozen in de emmertjes met water, totdat ze worden gekocht door de consument”, besluit Geert.

Reis 

Mijn rozen hebben dus een hele reis afgelegd! Om deze route zo efficiënt mogelijk te maken, moeten er veel goede afspraken gemaakt worden tussen mensen en bedrijven van over de hele wereld. En dat leer je bij de opleiding Bedrijfskunde en Agribusiness, waar Geert docent is. Wat houdt die opleiding precies in?

"Bij Bedrijfskunde en Agribusiness leer je over de internationale handel. Net als bij andere bedrijfskunde-studies leer je over financiën, marketing en management. Het verschil is dat deze opleiding zich specifiek richt op de voedsel-, bloemen- en agrarische branche. Het gaat dan bijvoorbeeld over producten zoals rozen. Je komt te weten hoe de hele keten in elkaar zit van productie tot verkoop en je leert veel over nieuwe markten en nieuwe producten. Ook is er aandacht voor duurzaamheid", vertelt Geert.

Maar hoe zit dat dan bij rozen die helemaal uit Afrika komen? "Rozen kweken in Kenia en vervoeren met het vliegtuig is beter voor het milieu dan rozen kweken in Nederland. Natuurlijk is vliegen CO2-uitstotend, maar de kassen verwarmen in Nederland kost nog meer energie. In Kenia heb je daar geen last van, want daar is het zonnig", aldus Geert. 

Buitenland

Ik ben benieuwd of je dan als student ook vaak in het buitenland te vinden bent. "Dat hangt af van de richting die je volgt. Bedrijfskunde en Agribusiness in Velp is heel internationaal georiënteerd", vertelt Geert. "De studenten volgen 2,5 jaar een vast programma, met een snuffelstage van 10 weken, vrijwel altijd in het buitenland. Studenten belanden na hun studie ook meestal bij internationale en buitenlandse bedrijven en dan met name in de import/export richting."

Het is volgens Geert belangrijk dat je het leuk vindt om met mensen uit andere culturen samen te werken. "Je moet empathisch zijn en je aan de cultuur kunnen aanpassen. Zo is in China een contract pas het beginpunt van een onderhandeling, terwijl een contract in Nederland het eindpunt is." De opleiding in Leeuwarden is veel meer op de Nederlandse markt gericht. "Hier ben je ook bezig met de voedsel-, bloemen- en agrarische branche. Je leert over de bedrijfskundige uitgangspunten en het opzetten of overnemen van je eigen onderneming", aldus Geert.

Ik had niet kunnen vermoeden dat mijn bosje rozen helemaal uit Kenia kwam. En al helemaal niet hoeveel mensen en bedrijven erbij betrokken zijn voordat dat bosje bloemen in een emmer in de winkel staat. Als je net als ik verbaasd bent hierover, maar er graag meer over wilt leren, dan is Bedrijfskunde & Agribusiness misschien wel een studie voor jou. Volgens Geert zijn de Bedrijfskunde en Agribusiness studenten bovendien gewild op de arbeidsmarkt, want de specifieke productkennis geeft je een flinke voorsprong.

Wil jij graag het (internationale) bedrijfsleven in én heb je interesse in voeding, bloemen of agrarische producten? Dan moet je zeker even gaan kijken bij de open dag van Bedrijfskunde en Agribusiness op 8 februari 2020 in Leeuwarden of 15 februari 2020 Velp.

Gepubliceerd op 12 februari 2018

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.