Wel of geen stufi?

Wel of geen stufi?

Door Wayne

Krijg ik nou wel of geen studiefinanciering na de zomervakantie? Als het wetsvoorstel voor een leenstelsel straks wordt aangenomen, moet je helaas aankloppen voor een lening. Maar bijna een kwart van de jongeren is hier überhaupt niet eens van op de hoogte. 

Dat blijkt uit een rapport van het LAKS samen met JOB en FNV Jong. In januari van dit jaar is er een enquête gehouden onder 1365 jongeren, waarvan er 851 scholier zijn. Daaruit blijkt dat jongeren niet echt goed op de hoogte zijn van het leenstelsel en wat er gaat veranderen.

De meest opvallende punten uit het rapport:

- 83 procent van de jongeren weet niet wat hun studieschuld zal worden. Driekwart van de jongeren onderschat deze studieschuld. De gemiddelde studieschuld kan al gauw 28.000 euro worden, maar daar lijken velen zich niet echt van bewust.

- 37% van de scholieren heeft eigenlijk geen flauw benul hoe het zit met de rente over je studieschuld. Die staat in principe vijf jaar vast, maar na die vijf jaar wordt de rente bijgesteld, in het ergste geval naar boven. Met andere woorden: de rente staat dus niet vast. Je hebt trouwens maximaal 35 jaar de tijd om je studieschuld af te betalen. Maar liefst 71 procent van de ondervraagde jongeren wist dat niet.

- Ruim acht op de tien jongeren geeft in het onderzoek aan een bijbaan te moeten nemen om de lening te bekostigen tijdens de studie. Maar al dat werken gaat natuurlijk ten koste van de studietijd. Het hele rapport kan je hier lezen.

Slechte voorlichting

De voorlichting over het leenstelsel ligt ver onder de maat. Annelotte Lutterman van het LAKS laat in een reactie weten dat ze vindt dat minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap haar werk niet goed doet. De voorlichting over het leenstelsel is volgens Annelotte onvoldoende, zeker als er gekeken wordt naar de resultaten uit het rapport.

Wat zou er dan moeten gebeuren om de jongeren wel goed voor te lichten? Annelotte: "Ik vind dat ze de hulp van scholen moeten inschakelen! De scholen kunnen het scholieren goed en persoonlijk uitleggen. Net zoals ze scholieren al helpen met studies en profielen kiezen moeten ze ons ook helpen met de manier hoe wij de onze studie moeten betalen."

Gepubliceerd op 14 januari 2015

REACTIES

R.

R.

Goed dat hier over geschreven wordt, maar ik lees in geen enkel bericht, waar dan ook, wat er dan nu concreet verandert voor studenten. Dat moeten we nu alsnog zelf uitzoeken! Ik zou zeggen, schrijf dat eens op ;)

9 jaar geleden

Chris

Chris

Ha Roxanne, de afgelopen maanden hebben we hier op Scholieren.com heel veel over het leenstelsel geschreven. Maar ik kan me goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hier vind je veel concrete en nuttige info: http://www.scholieren.com/blog/5021/wat-verandert-er-voor-de-student-van-de-toekomst

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.