Weinig variatie in het scheikunde-examen voor vwo'ers

Weinig variatie in het scheikunde-examen voor vwo'ers

Het is bijna weekend, maar eerst moesten 21.316 vwo-leerlingen hun scheikunde-skills laten zien. Hoe dat ging? Best wel redelijk, aldus onze correspondenten en docent. Maar iets meer variatie had wel gemogen.

“We moesten allemaal nieuwe onderwerpen leren dit jaar, maar daar zag je niets van terug”, vertelt Hannah Lips. “Toch vond ik de vragen wel echt van een hoog niveau.” Ook Donne Gerlich vond het een pittige toets. “Ik kwam niet in tijdnood, maar ik had wel echt elke minuut nodig”, vertelt ze. “En wat moesten we veel rekenen!” 

Voor Jitze Kiestra was het examen appeltje eitje. “Het ging wel lekker eigenlijk”, vertelt hij opgelucht. “Ik hoorde wel wat geklaag, maar over het algemeen was het een representatief examen." Donne: “Het examen lag inderdaad in lijn met de eerder examens in de examenbundel, maar het vele rekenen maakte het voor mij gewoon lastig.” 

'Erg eenzijdig' 
Scheikundedocent Ade Hoekstra heeft het examen tegelijk met zijn leerlingen gemaakt en is grotendeels tevreden. “Elke vraag afzonderlijk vond ik leuk, goed en duidelijk, maar alles bij elkaar vond ik het een erg eenzijdig examen”, vertelt hij. “De nieuwe onderwerpen kwamen niet terug, terwijl er wel heel veel vragen terugkwamen over energie. Dat vond ik jammer. Ik had graag meer vragen gezien over DNA, polymeren en accu’s.” 

Voor de leerlingen leverde dat volgens Hoekstra overigens geen problemen op. “Qua niveau was het een prima toets. Er moest veel gerekend worden, maar de vraagstelling was duidelijk en er werd niet veel aanspraak gemaakt op hun inzicht. Dus ondanks mijn teleurstelling over de variatie, kan ik met zekerheid zeggen dat het een examen van goed niveau was.” 

Onduidelijke tekenopdracht

Het LAKS heeft inmiddels als 2800 klachten binnen, terwijl de teller vorig jaar op 1800 bleef steken. "Ik denk dat het vooral komt door het feit dat dit jaar een nieuw examen werd gebruikt", vertelt klachtencoördinator Loran Hempenius. "Daar waren wel oefenexamens van beschikbaar, maar volgens de klagers leken die niet op het echte examen."

Daarnaast kreeg het LAKS veel klachten over vraag 9. "Je moest iets tekenen, maar het scheen onduidelijk te zijn wát je nou precies moet tekenen."

Sentimentmeter

[sentiment:128]

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Gepubliceerd op 13 mei 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.

Meld je aan!

REACTIES

D.

D.

Het examen (oud programma) was op een behoorlijk hoog niveau gemaakt, maar er ontstonden zelden variaties. Alle opgaven waren bijna hetzelfde. Als je dat onderdeel specifiek goed beheerst, dan ging het vrijwel goed. Maar voor degene die het redelijk of niet zo goed beheerst, zoals in mijn geval, houd ik mijn hart vast.

8 jaar geleden

N.

N.

Er wordt hier een algemeen oordeel gegeven over de moeilijkheidsgraad van het examen wat volgensmij voor de meerderheid niet klopt. Volgens jullie was het examen prima te doen en goed op niveau, maar ik ken helemaal niemand in mijn omgeving die het 'prima te doen' vond. Het scheikunde examen vwo wordt hier afgebeld als een prima toets terwijl deze juist alles behalve prima was. Misschien moeten er in het vervolg niet zo snel conclusies gevormd worden op grond van een klein aantal meningen.

8 jaar geleden

V.

V.

Ik ben het eens met Naomi. De conclusie die wordt gegeven in dit artikel is gebaseerd op maar een klein aantal meningen, waarbij de conclusie voor het grootste gedeelte wordt gevormd uit de mening van de genoemde scheikundedocent. Deze scheikundedocent stelt dat het examen op een goed niveau was. Wat niet wordt vermeld is dat deze scheikundedocent misschien al tig jaren (bij wijze van spreken) ervaring heeft met een grote hoeveelheid scheikundige onderwerpen. Deze docent is een stuk verder ontwikkeld in vergelijking met de gemiddelde leerling, als het gaat om scheikunde. Tuurlijk vindt deze docent het dan te doen. Het zou misschien nog vreemder zijn als hij dat niet zou vinden.

Verder wordt nog de conclusie getrokken dat het examen prima te doen was. Dit allemaal gebaseerd op de uitspraak van Jitze dat het "appeltje eitje" was. Wie zegt dat Jitze niet toevallig een hoogbegaafde jongen is die gemiddeld een negen staat voor scheikunde? Je kunt daar moeilijk een conclusie uit trekken, en dat weet ik heel goed. Wat wel zeker is, is dat een groot aandeel VWO'ers hélemaal niet met gemak een acht of negen scoort voor scheikunde. Deze leerlingen moeten wel hard hun best doen, om uiteindelijk te eindigen met een schaal vijfje of zesje. Dit gaat misschien zelfs over de meerderheid van de leerlingen op het VWO.

Als ik rondvraag, of de verhalen meepik van klasgenoten of andere examenkandidaten die hun mening hebben gegeven op social media, valt het me op dat er amper wordt gesteld dat het examen "te doen" was of dat het "redelijk" was. Sterker nog, mensen vallen bijna van hun stoel van verbazing als er in een krantenartikel wordt gesteld dat het te doen was. Ik hoor vrijwel alleen maar verhalen om me heen dat het examen te lang was, dat er wel erg weinig variatie in zat (een hoop berekeningsopdrachten gingen over energie), dat de vragen te vaag werden geformuleerd (soms was het erg onduidelijk wat nou precies de bedoeling was, zoals het tekenen van de energieniveaus) en dat het zeer lastig was. Als ik vergelijk met voorgaande de examens valt het op dat dit examen vrij weinig redoxreacties en zuur-base(reacties) bevat. Ook moeten wel erg veel berekeningen worden uitgevoerd over energie. Deze berekeningsvragen vergen veel tijd en energie. Echter, als je niet weet waar je moet beginnen, dan mis je een hoop punten.

Wat ook een punt van kritiek is, is dat de teksten soms erg verwarrend waren. Ze waren lang en er zat een hoop in wat je toch niet nodig had voor de opdrachten. Ook dit is weer tijdrovend, en het brengt alleen maar verwarring. Zeker in een heet lokaal, waarbij de tijd lekker doortikt, heb je helemaal geen concentratie om een tekst zó aandachtig te lezen dat je alles begreep. Ik moest soms twee keer overleden voordat ik begreep wat er nou precies moest worden gedaan (dit ging bv. zo bij de tekst vóór de opgave over het blokjesschema).

8 jaar geleden

D.

D.

Ik ben het helemaal met de andere mensen die reageren eens. Ik vond het examen scheikunde extreeem moeilijk. Ik heb tijdens het oefenen verschillende pilot examens gemaakt waar ik gewoon een zeven op heb gehaald. Maar als ik voor dit examen een 4,5 heb ben ik al extreem opgelucht. Ik weet zeker dat als ik slaag of zak ik sowieso scheikunde ga herkansen, omdat de toets niet representatief was voor mijn verdere prestaties. De hele toets was namelijk Chinees en bevatte eenzijdige dingen, voornamelijk energie gedoe.

8 jaar geleden

D.

D.

Interessante website.Aan examens ben ik nog niet .De data krijgen wij in de loop van de week.Eéntje staat al vast.Engels op tien juni.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.