Weinig kansberekening in het havo wiskunde A-examen

Weinig kansberekening in het havo wiskunde A-examen

Maandagmiddag maakten 41.136 havisten het wiskunde A-examen. Een examen dat weinig kansberekeningen bevatte, en daarom voor sommige leerlingen een meevaller was. Maar de laatste vraag bleek toch erg lastig.


Havo-scholier Job Verberne heeft gemixte gevoelens over het examen. "Aan de ene kant was het goed te doen, aan de andere kant zaten er een paar moeilijke opgaven in. Zo vond ik opgave twintig, over hoeveel procent radioactieve straling afneemt, best pittig."

Het viel Job verder op dat er vrij weinig kansrekening in het examen zat. "Je moest juist veel formules omschrijven." Al met al had hij nog wel voldoende tijd voor zijn toets. "Ik had uiteindelijk nog vijftien minuten over, dus dat gaf me wel een goed gevoel. Klasgenoten die ik sprak denken er hetzelfde over: lastig, maar wel een voldoende hoor."

Onbekende macht

Ook scholiere Lindi de Pater weet niet echt wat ze over het examen moet denken. "Sommige vragen oogden redelijk makkelijk, maar je kreeg er veel punten voor. Dan ga je wel twijfelen. Andere vragen waren weer erg pittig. Zo ging de laatste vraag over het trekken van een wortel over een onbekende macht. Dat hebben we niet veel geoefend, omdat het niet echt in eerdere toetsen zat."

Lindi noemt het examen 'anders dan andere examens'. "Er zat redelijk weinig kansberekening in, de onderwerpen waren anders dan ik gewend ben. Soms dacht ik: 'Krijgen we hier nou vier punten voor?'" Toch is ze niet heel pessimistisch over de toets: "Ik wist wel ongeveer wat ik moest doen bij elke vraag, en daar ben ik dan op doorgegaan. Alleen de laatste vraag wist ik echt helemaal niet."

Radioactief afval

Voor Anne Lueb was het examen geen probleem. "Het ging super goed, ik ben heel tevreden. Ik vond het examen makkelijker dan de oefenexamens van de vorige jaren. Ik kon overal eigenlijk wel een antwoord invullen." De laatste opggave vond ook Anne lastig. "Daar heb ik ongeveer een uur over gedaan. Het ging over de opslag van radioactief afval, maar ik kon niet genoeg info uit de gegevens halen. Ik heb van alles geprobeerd, en uiteindelijk maar wat ingevuld."

Anne beaamt dat er relatief weinig kansbereking in dit wiskunde A-examen zat. "Eigenlijk alleen de eerste opgave. Verder moest je veel werken met formules en grafieken. Dat vond ik wel fijn, want ik vind kansberekening lastiger. Daarom ging het ook zo goed."

Makkelijk

Wiskundedocent Hester Verpaalen vond wiskunde A 'prima te doen'. "Alles wat je verwachtte zat er wel in: kansberekening, normale verdeling, lineaire formules. Ik denk dat het makkelijker was dan de examens uit voorgaande jaren, en ook relatief makkelijker dan wiskunde B vanmiddag."

Bij het LAKS zijn inmiddels 469 klachten binnengekomen. Dat is niet erg veel, gezien het grote aantal kandidaten dat wiskunde A maakt. "Veel klachten gingen over vraag 20 en 21, die 'erg raar' en onduidelijk zou zijn", aldus klachtencoördinator Loran Hempenius.

Sentimentmeter

[sentiment:275]

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van subjectieve reacties. Beschouw ze als een leuk inkijkje in de reacties van mede-kandidaten, en word vooral niet bang als ons bericht iets anders zegt dan jouw gevoel.​ Lees hier meer over hoe onze examenberichten tot stand komen. 

Gepubliceerd op 23 mei 2016

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.