Wat is het broeikaseffect?
Het broeikaseffect; iedereen heeft er wel eens van gehoord en de halve wereld bedenkt er oplossingen voor. Maar wat is het? En wat maakt het zo gevaarlijk?
In dit blog bespreekt Pascal het broeikaseffect en de gevolgen hiervan. Over twee weken vertelt hij wat wij hiertegen kunnen doen.
Wat is het?
Eigenlijk is het niet het broeikaseffect zelf dat gevaarlijk is voor de mens, maar het versterkte broeikaseffect. Het broeikaseffect houdt in dat warmte vastgehouden wordt in de atmosfeer, door broeikasgassen zoals CO2 (koolstofdioxide) en CH4 (methaan). Zonder het vasthouden van deze warmte zou het hier op aarde gemiddeld 30°C kouder zijn. De aarde wordt dus van nature op temperatuur gehouden door het broeikaseffect.
Het versterkte broeikaseffect daarentegen wordt veroorzaakt door de mens. Wereldwijd sturen wij iedere dag namelijk nabij de 120 MILJARD kilo CO2 de lucht in, waardoor nog meer warmte in de lucht wordt vastgehouden. En een warmere lucht brengt een heleboel gevolgen met zich mee.
Stijgende zeespiegel
Neem als voorbeeld water. Dit zet uit als het warmer wordt. Hierdoor worden de oceanen voller, maar niet dieper, dus de zeespiegel stijgt. Afgelopen eeuw steeg de zeespiegel al met 20 cm, en de zeespiegelstijging voor deze eeuw wordt geschat tussen 18 tot 59 centimeter. Deze stijging zal hoogstwaarschijnlijk het einde worden voor eilanden als Tivoli, maar ook voor een groot deel van de Malediven is het einde in zicht.
Daarnaast verschuiven de klimaatzones. Overal ter wereld wordt het warmer, waardoor dieren als ijsberen met uitsterven worden bedreigd. Nederland wordt voornamelijk overspoeld met nog meer muggen, wespen en andere subtropische diersoorten. Jippie!
Spiegelend poolijs
Het versterkte broeikaseffect heeft ontzettend veel meer gevolgen voor het leven op aarde. Het versterkt zichzelf van alle kanten, waardoor de aarde sneller opwarmt dan je misschien zou denken. Neem als voorbeeld het poolijs. Poolijs is wit (dùuh), en wit heeft als eigenschap dat het licht weerkaatst. Overal waar poolijs ligt, wordt zonlicht dus terug de ruimte in gestuurd. Als dit poolijs smelt en water wordt, dan krijgt het oppervlak de kleur van donkerblauw oceaanwater. Deze kleur neemt veel meer warmte in zich op, waardoor de oceanen nog sneller opwarmen.
Zuur
Een ander effect van het versterkt broeikaseffect is zijn de extremen die steeds meer voor zullen komen in ons klimaat. Want naast dat het warmer wordt, zal het in de zomer minder gaan regenen, en in de winter juist veel meer. Daarbij komt dat de neerslagintensiteit -meer en hardere neerslag in één bui- toe zal nemen. Hetzelfde geldt voor zure regen, wat wordt veroorzaakt door het wegverkeer, mest en fabrieken. Zure regen is één van de oorzaken dat nu al anderhalf miljard hectare landbouwgrond verzilt is. Tot zover werd deze grond beschouwd als 'onbruikbaar', maar daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen. Meer daarover vertel ik over twee weken.
Pascal Nieuwenhuis
Pascal (16) zit in vier havo en komt uit Odenholtpade, een dorp in Friesland. Hij heeft zich voorgenomen om alle fobieën uit z’n hoofd te leren (probeer het maar eens) en praat daarnaast graag over alles wat hij nu weer gelezen heeft op internet. Maar belangrijker nog: hij schrijft er ook graag over.
Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.
1 seconde geleden