Waarom scholen later moeten beginnen
Ik wrijf de slaap uit mijn ogen en doe mijn best om te luisteren naar de uitleg over algebraïsch rekenen. Met een hangend hoofd probeer ik wat opdrachten te maken. Niet veel later loop ik onvoldaan de wiskundeles uit. Wat heb ik ook alweer geleerd?
De scholen in Nederland beginnen vroeg, voor de meeste pubers té vroeg. Waarom beginnen de scholen niet wat later? Er zijn genoeg redenen waarom dat een goed idee is.
Puberbrein
Wanneer je in de puberteit zit, maak je heel wat veranderingen door. Jouw lichaam ook. Zodra je in de puberteit komt, zal het hormoon melatonine steeds later afgegeven worden. Melatonine is een slaaphormoon dat aangemaakt wordt door de hersenen. Doordat dit bij tieners steeds later gebeurt, krijgt jouw biologische klok ook pas later een seintje met: "Hey, het is tijd om onder de dekens te kruipen." Hierdoor blijven veel tieners later op en krijgen ze te weinig slaap. Ze moeten er tenslotte om half zeven gewoon weer uit!
Schoolprestaties
Op het Greijandes College in Enschede worden latere schooltijden in de praktijk al toegepast. De leerlingen ervaren dit als heel positief en zouden niet terug willen naar de oude schooltijden. "Je kan langer je concentratie erbij houden dan als je net uit je bed komt gestrompeld", zegt een van de leerlingen in een interview met Hart van Nederland. Dat je op een later tijdstip je concentratie er beter bij kan houden, wordt bevestigd door de Universiteit van Nevada. Je studeert het beste tussen elf uur ‘s ochtends en half tien ‘s avonds, blijkt uit hun onderzoek. De meeste scholen starten hun dag echter al een paar uur vóór deze perfecte studietijd, en verwachten dat jij dan al super actief aan je werkstuk over de Tweede Wereldoorlog bezig bent.
En nu het winter is, wordt het allemaal nog lastiger. In de winter komt de zon pas laat op en is het nog donker als jij de eerste paar pagina’s van je werkstuk hebt getypt. In de zomer is dit anders, het is dan al rond een uur of zes licht. Als je dan in de ochtend je gordijnen open doet, schijnt er lekker veel licht naar binnen. Licht zorgt ervoor dat onze biologische klok zich reset en dat we dus in ons ritme blijven. Als we in het donker wakker worden, maakt het lichaam nog steeds melatonine aan, waardoor we slaperig blijven. Hierdoor kom je in de winter nog half in slaap op school aan en komen de Franse woordjes over als een wirwar aan letters. Bovendien is het ook veel veiliger voor de leerlingen die naar school moeten fietsen als het nog donker is. Een uurtje later school zou dus in de winter al helemaal een groot voordeel hebben.
Later uit?
Maar als er zoveel voordelen zijn, waarom houden de meeste scholen dan nog steeds zo stevig vast aan die vroege schooltijden? Als de school een uurtje later begint, betekent dat ook dat je een uur later uit bent. Dat zou gevolgen hebben voor bijbaantjes, hobby’s en andere buitenschoolse bezigheden. Maar kan het ook anders? Jazeker, we zouden de lesdagen kunnen verkorten.
Uit een overzicht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waarin ze het aantal lesuren en de efficiëntie van de lessen naast elkaar hebben gezet, blijkt dat een minder aantal lesuren zelfs efficiënter is. Zo zijn de lesdagen in bijvoorbeeld Zuid-Korea, Estland en Japan korter, maar zijn de schoolresultaten hoger. Ze hebben dan wel weer meer huiswerk, maar dit kunnen leerlingen indelen op tijdstippen die hen uitkomen. Kortere lesdagen zouden we in het Nederlands onderwijs ook kunnen toepassen.
Betere slaap, betere cijfers en veiliger op de fiets naar school. Dat zou toch wel een hele goede upgrade voor het Nederlands onderwijs zijn. Dus beste Nederlandse scholen, wat houd jullie nog tegen? Laat de schoolpoort toch een uurtje langer op slot!
1 seconde geleden