Waarom (online) proefstuderen een goed idee is

Waarom (online) proefstuderen een goed idee is

Je loopt op je eerste collegedag de zaal binnen. De hoogleraar begint met zijn verhaal. Jouw verbazing stijgt met de minuut. Was dit de studie waar je je voor had ingeschreven in april? Zit je per ongeluk in het verkeerde lokaal? Ben je per ongeluk van leven gewisseld?

Het gebeurt helaas nog vaak. Je kiest een studie en komt er op de eerste dag (of week, maand, blok) achter dat het totaal niet is wat je ervan had verwacht. Geen wereldramp, maar toch, deze teleurstelling en verspilling van tijd wil je voorkomen. En dat kan, bijvoorbeeld door in je keuzeproces te gaan proefstuderen. Dat kan gewoon online bij Wageningen University. In dit blog leggen we je uit waarom dat een goed idee is. 

Nu al overtuigd dat je online wil proefstuderen? Meld je hier aan voor de nieuwe colleges die starten vanaf 1 oktober! 

1. Ontdekken of verdiepen

Er zijn grofweg twee redenen om een online proefstudie te volgen:
Één. Je bent net begonnen met je studiekeuze en je bent nieuwsgierig naar hoe het is om te studeren. Met online proefstuderen kun je anoniem en op een heel laagdrempelige manier een beetje proeven van een paar studies. Het is gratis en je kunt altijd stoppen.

Twee. Je bent al naar een open dag of meeloopdag geweest, maar wil je nu verder verdiepen in een paar studies. Door een online proefstudie te volgen, krijg je een goed beeld van wat een studie inhoudt. 

Quote van een deelnemer Mariëlle: "Het Online Proefstuderen vond ik een erg goede manier om erachter te komen of de studie bij mij zou passen. Het was overzichtelijk, je kreeg de stof verdeeld in vier lessen en elke les was uitdagend. De feedback die je kreeg van studenten was leerzaam, en je kon echt merken dat diezelfde studenten tijd in de feedback hebben gestoken. Ik heb in deze vier lessen veel geleerd en ik heb een uitstekend beeld van de studie gekregen."

2. Vragen stellen aan studenten

Als je een online proefstudie volgt, dan word je begeleid door echte studenten van die opleiding. Zij geven je feedback op de opdrachten en zijn beschikbaar voor vragen. Niet alleen over de proefstudie, maar ook over studeren en het studentenleven. Maak vooral gebruik hiervan!

Quote van een deelnemer Sterre: "Mijn ervaring met het proefstuderen was erg positief! Ik vond het echt een goede manier om meer te weten te komen over de studie, er werden interessante dingen verteld en de opdrachten waren leuk en echt niet te moeilijk of tijdrovend."

3. Je hoeft de deur niet uit

We zeiden het al, online proefstuderen is laagdrempelig. Je kunt het namelijk gewoon vanuit je slaapkamer doen. Je hoeft alleen maar je computer aan te zetten en alles speelt zich online af. Je skipt dus die lange treinreis naar de uni, maar ontdekt wél wat een studie inhoudt.

Quote van een deelnemer: "De wekelijkse reminders en e-mails waren erg handig en motiverend, de stof was afwisselend wat het erg leuk maakte!"

4. Proefstuderen als LOB-activiteit

Voor de meeste scholieren is het verplicht om in de bovenbouw een bepaald aantal uren te besteden aan LOB-activiteiten, ofwel activiteiten in het kader van je studiekeuze. Het volgen van een online proefstudie kun je vaak ook prima inzetten als LOB-uren. Het komt overeen met een meeloopdag of proefstudeerdag. 

Quote van een deelnemer: "Ik ben blij dat ik de online proefstudie heb gemaakt, want nu weet ik zeker dat deze studie niets voor mij is."

Samengevat

Online proefstuderen is:

  • Dé manier om te ontdekken wat een studie inhoudt
  • Gratis en vrijblijvend
  • Online, dus vanuit je bed te doen
  • Persoonlijk, je kunt direct vragen stellen

Overtuigd dat proefstuderen een goed idee is? Meld je dan hier aan voor online proefstuderen bij Wageningen University of lees meer over online proefstuderen. Vanaf 1 oktober kun je weer starten met de nieuwe colleges!

Een voorproefje: hoe kun jij zelf bijdragen aan een wetenschappelijk onderzoek? 

Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst op 29 januari 2019. 

 

Gepubliceerd op 16 september 2019

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.