Waarom jij je moet aansluiten bij de GSA

Waarom jij je moet aansluiten bij de GSA

Door Els

De Gender & Sexuality Alliance (GSA) is een commissie op vrijwel alle middelbare scholen die zich inzet voor LHBTI-personen in het onderwijs. Het is een leerlingeninitiatief, voor en door leerlingen dus. Ook ik heb me aangesloten.

Vier jaar geleden, toen ik in de brugklas zat, besloot ik me met een vriend aan te melden voor de GSA op onze school. Zelf ben ik in groep acht al 'uit de kast gekomen' als biseksueel, heb ik veel vrienden die queer (overkoepelende term voor LHBTI+-mensen) zijn en zag ik het wel zitten om een commissie te joinen. Voor mij was de keuze dus niet moeilijk.

GSA

Maandelijks zagen we elkaar bij meetings, maar echt actie ondernemen deden we niet. Wel vierde ik dat jaar mijn eerste Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag is een speciale dag in december waarop jongeren alle seksualiteiten en genderidentiteiten vieren en hun steun aan de LHBTI-gemeenschap laten zien door paars te dragen. Het was enorm gezellig die dag, en het motiveerde me om meer voor de community te doen. Behalve mijn vriend en ik, zaten er vrijwel alleen eindexamenleerlingen in de GSA. Toen het schooljaar voorbij was, stonden we er alleen voor.

Nu ben ik al drie jaar voorzitter van de GSA bij mij op school. We hebben met de groep (nu bestaande uit dertig leerlingen) enorm veel leuke dingen gedaan. Natuurlijk verliep niet alles meteen organisatorisch goed, maar we hebben een gezellige en gestructureerde GSA. Onze GSA is er om wat extra steun te geven aan degenen die dat nodig hebben en om te praten over onze (soms negatieve) ervaringen op school en daarbuiten. Ook organiseren we veel evenementen. We vieren Paarse Vrijdag, geven voorlichtingen aan brugklassen en houden gezellige uitjes voor leden van de GSA. Daarnaast gaan we dit jaar voor het eerst trainingen geven aan docenten over inclusief lesgeven. 

Droom

Eens in de maand houden we een meeting onder schooltijd. Ik leid de vergadering en de secretaris maakt de notulen. Ook hebben we twee docenten die voor ons als GSA-begeleiders dienen, voor contact met het schoolbestuur. Tijdens meetings zijn we deels taken aan het verdelen voor opkomende evenementen en deels praten we over hoe het is om queer te zijn, waarmee we te kampen hebben en hoe we deze problemen kunnen tegengaan. Niet elk GSA-lid is even actief, en dat is helemaal oké. Ieder lid draagt iets moois bij aan wat wij doen en waar wij voor staan. 

Ik ben van plan om tot mijn eindexamen nog lid van de GSA te blijven. Het is zo'n fijne en comfortabele plek, ik ben bevriend met iedereen in de groep. Ik vind het enorm leuk om leerlingen te stimuleren om hun ervaringen te delen en naar elkaar te luisteren. Zowel queer als niet-queer leerlingen zijn welkom om hun steun te betuigen en te helpen met mijn droom te vervullen: een school creëren waar niemand gediscrimineerd wordt en iedereen zich thuis voelt.

Gepubliceerd op 20 april 2023

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.