Waarom je moet solliciteren voor de blogredactie

Waarom je moet solliciteren voor de blogredactie

Vraag aan een willekeurige scholier wat hij doet om zijn geld te verdienen en hij zal antwoorden: ik werk in de supermarkt/winkel/horeca. Bij deze doorsnee-bijbaantjes krijg je vaak te maken met ongunstige werktijden, alle rotklusjes of een irritante baas. Gelukkig heb ik een veel leukere bijbaan: ik ben blogger! Elke twee weken - of vaker - mag ik blogs schrijven die op Scholieren.com worden gepubliceerd. Een creatieve bijbaan, die nog veel meer voordelen biedt.

1. Werken wanneer ik maar wil

Elke twee weken staat er een deadline klaar waarop ik mijn geschreven blog moet inleveren. Het idee voor een blog moet eerst beknopt worden uitgelegd aan de hoofdredacteur Oscar. Als hij dit idee goedkeurt, mag ik het uitvoeren. Dit kan ik doen tijdens bijvoorbeeld een tussenuur, een vroeg uurtje in de ochtend of een halfuur voordat de deadline verstrijkt. Het maakt niet uit wanneer ik maar werk, als mijn blog maar af is voor de deadline. 

2. Redactievergaderingen

Ongeveer om de zes weken komen mijn collega's en ik bijeen voor onze redactievergaderingen in het Utrechtste Scholieren.com-kantoor. Onze redactie bestaat uit enthousiaste, ambitieuze scholieren die graag blogs of video's maken. Als deze mensen bij elkaar zijn ontstaat er een creatieve bubbel waarin de leukste  ideeën worden verzonnen. Bijvoorbeeld een bruggersbingo, een kritische brief aan de minister van Onderwijs of een filmpje waarin vervloekte schoolexamens worden verbrand

Daarnaast krijgen we elke bijeenkomst een gastles van iemand uit de media-sector. Dankzij deze vakmensen weet ik nu hoe ik een ijzersterke column schrijf of een diepgravend interview houd. Ook kijken we kritisch naar elkaars werk: we geven aan welke elementen in een tekst of video we leuk vinden, maar ook hoe het de volgende keer beter kan. Dankzij deze feedback schrijf ik met een veel scherpere pen dan eerst en trap ik niet meer in  dezelfde fouten. 

3. Leuke collega's

Ik heb met mijn mede-bloggers in ieder geval een gedeelde interesse: schrijven. Zo kan ik mijn frustaties over mijn geschrapte blogs, mislukte schrijfsels en schrijversirritaties aan anderen kwijt. Dit schept een band en biedt ook stof tot meer, want iedere blogger is anders. Ook is het leuk om met de videomakers te praten omdat zij ook hun eigen creatieve visies en frustraties hebben. Na de redactievergaderingen drink ik vaak met een paar collega's nog een drankje of spreek ik op een ander moment met iemand af. Zo liet trotse Amsterdammer Anouk me de niet-toeristische plekken in haar stad zien en verkende ik met Lisa de Maastunnel in Rotterdam. 

4. Ik ontwikkel mezelf 

Scholieren.com wilt niet alleen dat ik werk, maar ook dat ik mezelf ontwikkel. Dankzij de blogs heb ik veel geoefend met schrijven en dat zie ik ook in mijn teksten terug. Ook heeft de website me uitgedaagd ook blogs te schrijven over moeilijke onderwerpen. Voorbeelden daarvan zijn het feit dat ik online heb gepest, het racisme dat me dagelijks overkomt en een informatief blog over porno (wat ik vroeger nooit gedurfd zou hebben). Daarnaast heeft Scholieren.com me ook gave kansen geboden: ik interviewde Miss Montreal over haar middelbare schooltijd en ging samen met huisfotograaf Lisa op jacht  naar creatieve talenten tijdens de Kunstbende-finale. 

5. Kom jij ook bij ons?

Al met al is Scholieren.com een fantastische broedplaats waar de mooiste schrijfsels, vriendschappen en ervaringen ontstaan. Als je graag schrijft raad ik je daarom van harte aan ook te solliciteren als blogger. Mocht je nu denken dat je niet goed genoeg bent om bij ons te bloggen: zet jezelf over die gedachte heen. Verander je onzekerheid in creativiteit en haal alles uit de kast voor de sollicitatie (voorbeeld: ik zong een liedje over waarom ik graag wilde bloggen bij deze website). 

Misschien zien we je dan wel terug bij de volgende redactievergadering. 

Gepubliceerd op 4 januari 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.