Waarom er op scholen meer aandacht moet komen voor mentale gezondheid

Waarom er op scholen meer aandacht moet komen voor mentale gezondheid

Op school leren we hoe we gedichten moeten ontleden, hoe we de pH-waarde kunnen berekenen en wat we met de cosinus moeten. Het thema mentale gezondheid wordt echter niet behandeld. Dat terwijl veel mensen, vooral jongeren, met mentale klachten kampen. Wat mij betreft moeten scholen daarom meer aandacht besteden aan het mentale welzijn van leerlingen.

Bijna één op de vijf Nederlandse jongeren heeft een psychische aandoening: als een leerling er niet zelf mee zit, is er wel iemand in zijn of haar omgeving die ermee worstelt.

Trek aan de bel

'Vraag om hulp' wordt er gezegd als je worstelt met bijvoorbeeld somberheid, angst of stress. Maar hoe kunnen jongeren aan de bel trekken als ze niet eens weten wat deze gevoelens inhouden? Of als ze zich niet realiseren dat bepaalde gedachtes of gedragingen mogelijk schadelijk zijn?

Er zouden wat mij betreft lessen moeten komen over mentale gezondheid, waarin jongeren leren over bijvoorbeeld psychische problemen en de signalen ervan. Ruim acht op de tien jongeren vinden dat het standaard in het lespakket van middelbare scholen zou moeten komen. Dit blijkt uit een onderzoek onder 2.100 jonge mensen tussen de 16 en 35 jaar. Als jongeren meer kennis zouden hebben over mentale gezondheid, dan kunnen ze eerder klachten opmerken en om hulp vragen. Of hulp bieden als het om een ander gaat.

De rol van docenten

Maar als ze de stap durven te zetten om erover te praten, waar kunnen ze dan terecht? Docenten weten niet altijd hoe ze leerlingen kunnen helpen die met psychische problemen bij hen komen.

Scholen kunnen daarom investeren in trainingen voor docenten, voornamelijk mentoren, waarin zij meekrijgen hoe ze leerlingen kunnen bijstaan als ze ergens mee zitten. Er zijn genoeg dingen die leraren moeten weten over mentale gezondheid

Weg met dat taboe

Er ligt een enorm taboe op psychische gezondheidsproblemen. Hierdoor kan het lastig zijn om om hulp te vragen, als je die nodig hebt. Natuurlijk is het lastig, vrijwel onmogelijk, om al deze taboes te doorbreken. Maar meer leren over psychische problemen, om anderen of misschien jezelf beter te begrijpen, kan helpen.

Dat er meer aandacht moet komen voor mentale gezondheid, is dus wel duidelijk. En vooral omdat het speelt onder jongeren, kunnen scholen hieraan bijdragen.

We leren op school hoe we moeten presteren. Maar leerlingen die goed in hun vel zitten, doen dat toch echt beter. Het zou daarom fijn zijn als we naast die rijmschema’s ook leren hoe wij zelf in elkaar zitten.

Lees ook
Dit moeten leraren weten over mentale gezondheid

Gepubliceerd op 20 mei 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.