Waarom elke school mediawijsheid zou moeten behandelen

Waarom elke school mediawijsheid zou moeten behandelen

Door Wu-Ji

Laten we eerlijk zijn: niemand overleeft het nu zonder internet. Je hebt het nodig als je een treinreis inplant of als je huiswerk maakt op je computer. Iedereen gebruikt het, maar weet iedereen wel hoe je verstandig met digitale media omgaat? Zie jij bijvoorbeeld het verschil tussen een echt nieuwsartikel en fake news?

Ik in ieder geval niet altijd. En ik ben niet de enige: uit een recent onderzoek blijkt dat 41 procent van de jongeren het verschil niet ziet tussen echte en neppe berichten over gezondheid. Het wordt daarom tijd dat school mediawijsheid behandelt!

Mediawijsheid

Maar wat is mediawijsheid eigenlijk? Mediawijsheid is simpel gezegd het verstandig omgaan met digitale media zoals nieuwswebsites en Instagram. Uit een rapport van Microsoft blijkt dat 88 procent van de jongeren toe is aan betere mediawijsheid in het onderwijs. Dit is belangrijk voor scholieren omdat het ze de vaardigheden geeft die ze nodig hebben om technologie zoals computers en internet goed te gebruiken. Bij mediawijsheid leer je bijvoorbeeld over privacy en nepnieuws. Jongeren gebruiken internet erg vaak, waardoor deze zaken regelmatig voorkomen in hun dagelijks leven. Het is daarom van extra belang dat jongeren op de middelbare school les krijgen over mediawijsheid.

Dit zal scholieren ook helpen om kritische denkers te worden. Het moedigt hen aan om digitale media op een verantwoorde en veilige manier te gebruiken. Dit is nodig als je bijvoorbeeld een verslag gaat schrijven. Het zou zonde zijn als je een lager cijfer zou halen voor je profielwerkstuk omdat je de verkeerde feiten hebt gebruikt. Als school nou hierover lesgeeft, zouden dit soort minder fijne situaties makkelijk voorkomen kunnen worden.

Pesten

Met mediawijsheidlessen worden ook meteen de problemen met pesten aangepakt. Ongeveer 8 procent van de Nederlandse jongeren krijgt te maken met cyberpesten. Wat mij betreft is dit 8 procent teveel. Met mediawijsheid leer je hoe je voor jezelf en/of anderen opkomt bij online pesten. Als de overheid mediawijsheid toevoegt aan het curriculum, weet ik zeker dat dat percentage naar beneden zal gaan.

Daarnaast kun je mediawijsheid vergelijken met online zelfverdediging, aangezien je leert hoe je jezelf online kunt beschermen. Er liggen op het grote internet wat gevaren op de loer, zonder dat je het doorhebt. Wist je dat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 2,5 miljoen Nederlanders in 2021 slachtoffer waren van online criminaliteit? Er zijn dus veel oplichters, hackers en viezerikken actief bezig online. Om geen slachtoffer te worden van deze nare mensen, is het van belang dat je weet hoe je jezelf online beschermt. Zoiets kun je leren bij het vak mediawijsheid. Je komt dan meer te weten over wat je moet doen als je gehackt bent, hoe je oplichters herkent en hoe je een sterk wachtwoord kiest. Mediawijsheid helpt je om veel nare situaties te voorkomen.

Veilig digitaal leven

Wat mij betreft zijn Nederlandse jongeren beter af wanneer mediawijsheid wordt behandeld op school. We zullen dan beter beschermd zijn tegen alle online 'ziektes', zoals oplichters, pesters en hackers. Laten we er daarom voor zorgen dat mediawijsheid een onderdeel wordt van het schoolcurriculum. Alleen zo bereiden we alle Nederlandse jongeren goed voor op een veilig digitaal leven.

Dit wil je ook lezen:
Gepubliceerd op 9 februari 2023

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.