Waarom Blue Monday geen Blue Monday is
Vandaag is het Blue Monday: ook wel de deprimerendste dag van het jaar. De media gaan los met lijstjes over hoe je deze depridag kan doorkomen. Ga de natuur in! Lach! Maak een wandeling! Plan een vakantie in! Maar doet zo'n Blue Monday eigenlijk niet meer kwaad dan goed?
Alle kranten, tijdschriften en socialmediakanalen spelen in op onze kwetsbaarheid. We gaan mee met de hype, met als resultaat dat we ons juist slechter gaan voelen. Ik ben van mening dat Blue Monday klinkklare onzin is. Ik zie deze dag liever verdwijnen.
Oorsprong
Als ik me meer ga verdiepen in de geschiedenis van Blue Monday, ben ik stomverbaasd. Waar ik dacht dat Blue Monday wetenschappelijk onderbouwd was, blijkt het tegendeel waar te zijn. De Britse reisorganisatie Sky Travel riep Blue Monday in het leven om meer reizen te verkopen. Zo wilde het reisbureau mensen stimuleren om een vakantie te boeken. 'Somber, omdat het de meeste deprimerende dag van het jaar is? Boek een leuke reis!' Blue Monday bestaat dus eigenlijk gewoon om meer geld te genereren.
Toch zit er wel een wetenschappelijke formule achter het fenomeen. Wetenschapper Clive Arnall bedacht een formule die zou moeten bewijzen dat er daadwerkelijk een dag is waarop de meeste mensen met depressieve gevoelens kampen. Alleen, wanneer men de formule gebruikt, komt er niet eens een dag uit. Sterker nog, Arnall liet zich betalen door Sky Travel om deze formule te maken. Tot zover het wetenschappelijk 'bewijs'.
Onderzoek
Marcus Huibers, hoogleraar klinische psychologie, deed een onderzoek onder zo'n veertienduizend mensen met depressieve klachten. Hieruit bleek dat de meeste depressieve gevoelens in de herfst en zomer voorkomen. Ook vertelt de hoogleraar dat het niet mogelijk is om één dag, zoals Blue Monday, aan te wijzen, omdat depressie van veel verschillende factoren afhangt.
Depressie is een serieus ziektebeeld dat helaas niet zomaar wordt opgelost door een wandeling, wat yoga of een leuke vakantie. De lijstjes in de media met dit soort tips ontkennen de ernst van depressies. Rondom mentale (on)gezondheid heerst al een hoop taboe en vooroordelen. Een verschijnsel als Blue Monday zal dit niet beter maken.
Hoop heisa
Het is heel begrijpelijk dat je bang bent om je rot te gaan voelen op Blue Monday. Er is nou eenmaal een hoop heisa in de media over deze dag. Ik hoop dat je je angst los kunt laten, door te denken over de achtergrond van deze dag. Mocht je je toch laten meeslepen: vandaag is ook maar een dag. Over vierentwintig uur is deze weer voorbij, gelukkig.
1 seconde geleden