Vwo Nederlands 'anders dan verwacht'
Bijna 40.000 vwo-scholieren trapten vandaag de examens af met het vernieuwde examen Nederlands. De reacties zijn nog wat twijfelachtig. "Ik denk dat het wel goed ging, maar bij de eerste vragen werd ik op het verkeerde been gezet", aldus scholier Oscar Pater.
Het eerste vernieuwde examen was wel vergelijkbaar met het voorbeeldexamen, maar toch week het op bepaalde punten af. "Er zaten geen vragen in over argumentatieschema's, die had ik wel verwacht", zegt docent Arnoud Kuijpers. "Ook vond ik een aantal vragen wat moeilijk geformuleerd."
Verder vond Kuijpers het een leuk examen. "Het examen bestond uit vier leuke teksten, waarvan de tweede over het 'digitaal panopticum' de lastigste was. Bij één van de vragen over die tekst werd ineens een nieuw tekstdoel geïntroduceerd, 'expressief'. Ik heb mijn leerlingen dat doel nooit geleerd." Ook vwo-scholier Lotte Kok was blij met de teksten. "Dit is de eerste keer dat ik een examen Nederlands maak waarbij de teksten me aanspreken."
Scholieren Willem Reumkens en Martijn Adriaanse zijn beduidend minder positief. "Ik vond het een vervelend examen", zegt Martijn. "De vraagstelling kwam niet overeen met het voorbeeldexamen." Willem stemt hier mee in: "Het voorbeeldexamen was beduidend makkelijker".
'De idee'
Er ontstond direct na het examen meteen wat commotie rondom een vermeende formuleerfout. In één tekst werd gesproken over 'de idee', terwijl het volgens veel scholieren 'het idee' moet zijn. "We hadden hier direct een discussie over in de Whatsapp-groep", vertelt Lotte. "Ik geloof dat het toch juist is, als het op een bepaalde manier gebruikt wordt", vult Oscar aan.
Bij de eindexamenklachtenlijn van het LAKS begint om 17:30u de klachtenregen los te barsten. "Het gaat hard met de klachten, zoals verwacht stromen ze inmiddels binnen. Opvallend zijn de klachten over tekst twee, die vonden veel scholieren te moeilijk", licht klachtencoördinator Benedicta Badu toe. Op dinsdagochtend staat de teller op 18.820 klachten.
Op Twitter werd er veel geklaagd over het examen. Ook Govert Schilling, schrijver van de tekst over de zuidpoolreis, mengde zich in de discussie. Hij verwonderde zich ook over de vragen die over zijn tekst gesteld werden, met name die over de rommelig/industrieel situatie.
deze tekst (uit weblog voor vk over mijn zuidpoolreis) was vanmiddag onderdeel van vwo-eindexamen nederlands: http://t.co/BvUhJzqXh5
— ★ govertschilling (@govertschilling) 11 mei 2015
krijg ik straks zeker de schuld als iemand gezakt is voor vwo-nederlands. lekker dan.
— ★ govertschilling (@govertschilling) 11 mei 2015
@govertschilling Meneer Schilling, ik zou als eindexamenkandidaat graag van u willen horen of de omgeving rommelig of industrieel was
— Armin Atabaki (@AFCArmin) 12 mei 2015
@AFCArmin ik had het woord rommelig in mijn stuk staan, dat is er door het cito uit gehaald. industrieel zou ik ook goed rekenen...
— ★ govertschilling (@govertschilling) 12 mei 2015
#eindexamen #Nederlands was echt een vaag rot examen.
— Liam (@EtherealStoic) May 11, 2015
Sentimentmeter
[sentiment:6]
Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2015.
1 seconde geleden
J.
J.
'Bij de eindexamenklachtenlijn van het LAKS zijn om 17:30u begint de klachtenregen los te barsten'. Way to go...
9 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Scherp! Mijn examen NL is al even geleden ;) In de haast mis gegaan!
9 jaar geleden
I.
I.
DE idee komt van Plato's theorieën!
9 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Leuk artiekeltje, Roos! Leuk geschreven
9 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Niks over vraag 29? Bij ons in de klas was er namelijk best wel een stuk onenigheid of dit B of D zou moeten zijn...
9 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Dit was niet eens een meerkeuzevraag o_o Ik denk dat je een andere bedoelt.
9 jaar geleden
S.
S.
Vraag 29 was een open vraag. @Synthetica is een beetje de weg kwijt, volgens mij.
9 jaar geleden
AntwoordenO.
O.
Ja, het examen was een afgang. Vol met interpretatiemogelijkheden.
9 jaar geleden
Antwoorden