Vriendschap (3): 'Wat is vriendschap eigenlijk?'

Vriendschap (3): 'Wat is vriendschap eigenlijk?'

Door Ivo

Sinds ik afscheid heb genomen van mijn oude vrienden en op zoek ging naar andere vrienden, ben ik meer gaan nadenken over de betekenis van vriendschap. Wat is vriendschap eigenlijk en hoe zorg je dat je vriendschappen in stand blijven? Ik besloot het te vragen aan een heuse vriendschapsexpert. Mag ik je voorstellen aan Lydia Laninga-Wijnen, een 29-jarige onderzoekster naar vriendschap op de Universiteit Utrecht. 

Dit blog is onderdeel van een driedelige serie over vrienden. Lees vooral ook de andere twee blogs!

Lydia doet onderzoek naar vriendschap onder jongeren tussen de 12 en 16 jaar oud. Toen ik haar opbelde legde ik uit dat ik me, sinds ik merkte dat mijn vrienden en ik uit elkaar groeiden, sterker ben gaan afvragen wat vriendschap eigenlijk is. Lydia omschrijft vriendschap als 'een situatie waarbij je je zorgen neer kan leggen bij anderen en er sprake is van wederzijds vertrouwen en respect'.

Maar wat speelt er eigenlijk mee bij het ontstaan van een vriendschap? Lydia vertelt mij: "Het gaat er vooral om dat je dezelfde interesses hebt en dat je op één lijn zit. Hierbij kunnen schoolcijfers een rol spelen, of jij en je vrienden graag dezelfde dingen ondernemen en of je hetzelfde over dingen denkt." Ze voegt toe dat uit haar onderzoek blijkt dat jongeren tijdens de puberteit vooral op elkaar lijken in dingen die 'cool' of belangrijk gevonden worden in hun klas. "Dat kan komen doordat ze elkaar uitkiezen als vriend op basis van die dingen, maar ook doordat ze elkaar over een langere tijd beïnvloeden."

Social media

Ik vroeg me ook af of vriendschappen erg veranderd zijn in de tijd van social media. Lydia vertelt dat er uit onderzoek van haar collega's naar voren komt dat het twee kanten heeft. "Aan de ene kant wordt het door social media soms makkelijker om vrienden te zoeken en het is een goede manier om je huidige contacten te onderhouden. Mensen die je normaal minder spreekt, kun je vaker spreken en zien wat er in hun leven speelt."

Er is echter ook een keerzijde volgens Lydia. "Als je sociaal niet zo sterk bent en je social media wilt gebruiken om dit een beetje te compenseren, dan kunnen social media juist voor eenzaamheid zorgen."

Hoe houd je een vriendschap in stand?

Maar hoe zorg je er nou voor dat die vriendschappen in stand blijven? "Het helpt als vrienden dichtbij wonen, als je vrienden van vrienden hebt en dus de hele groep verweven is en als je gezamenlijke dingen deelt zoals hobby's. Ook is het goed om regelmatig samen dingen te ondernemen en interesse in elkaar te blijven tonen."

Wat als het wel fout gaat

Maar wat als het wel fout gaat? Lydia vertelt: "Het is een natuurlijk proces dat je mensen uit het oog verliest, zeker wanneer je een nieuwe levensfase ingaat. Meestal eindigen vriendschappen door verwatering. Uit een onderzoek naar vriendschappen onder jongvolwassenen blijkt zelfs dat in de meeste gevallen na 7 jaar 50 procent van je vrienden is vervangen door andere mensen. Het is dus niet gek dat je af en toe van vrienden wisselt." Toch is het volgens Lydia niet zo dat deze vriendschappen voor altijd ten dode zijn opgeschreven. "Meestal zie je dat het bij verwatering makkelijker is om de vriendschap later weer op te pakken, dan wanneer je bijvoorbeeld door ruzie niet meer met elkaar omgaat." 

Na dit interview kwam ik tot de conclusie dat het best normaal is als je ineens liever bij andere mensen wilt zijn. Het is belangrijk dat je jezelf blijft en dat je vrienden zoekt die bij jou passen, zonder zelf te hoeven veranderen.

 

Gepubliceerd op 21 februari 2019

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.