Hoe blijf je vrienden ná je vriendenvakantie?

Hoe blijf je vrienden ná je vriendenvakantie?

Hoe zorg je ervoor dat je aan het einde van je vakantie nog steeds met elkaar bevriend bent? Voor jongens misschien 'n makkie, maar voor meisjes ligt dat vaak iets lastiger. Vooral als je met z'n negenen op vakantie gaat, zoals ik. 

Toen ik op 'tips voor vakantie met vrienden' googelde, kon ik niet veel nuttige tips vinden, behalve 'vergeet je goede humeur en je zonnebrandcrème niet'. Daar moest ik het maar mee doen. Om het zooitje enigszins in goede banen te leiden, heb ik daarom zelf een lijst opgesteld.

1. Introduceer een ‘beslisdag’

Elke vriendengroep bestaat uit verschillende types en karakters, al helemaal als je met een grote groep gaat. Er zullen types zijn die graag de touwtjes in handen hebben en types die het beslissen liever aan anderen overlaten. Dat kan botsen. Om te voorkomen dat een paar personen telkens beslissen voor de hele groep, is het een goed idee om elke persoon een dag 'te geven'. Die persoon beslist dan of je die dag gaat zonnen, mountainbiken, cocktails drinken, etc. Zo doet iedereen minimaal één dag iets wat-'ie leuk vindt.

2. Stel een duidelijk budget in

Je ene vriendin heeft een rijke papa en mama, een ander moet een zomer keihard werken om alles zelf te dokken. Daarom is 't wel handig om een gezamenlijk budget af te spreken, zodat iedereen evenveel kan inleggen. Er een beetje onder of boven zitten is geen ramp, maar dan heb je in ieder geval een richtlijn waardoor je geen honderden euro's verschil hebt. Beetje ongezellig als de een enorm veel drankjes kan bestellen, de duurste clubs binnenkomt en urenlang kan shoppen, terwijl de ander het net kan rooien met één biertje op 'n avond.

3. Singles versus taken?

Het is wel handig om je van tevoren af te vragen of er een goeie balans is tussen de singles en vrienden met een relatie. Als er bijvoorbeeld maar één vrijgezel of juist één lovebird in de groep is, kan dat best lastig worden. Een lonely lovebird eindigt dan eenzaam in een hoekje van de nachtclub om zijn of haar lover te sms-en, omdat de rest van je groep actief op zoek is naar een vakantieliefde. Een lonely vrijgezel zal juist niet zoveel zien van het uitgaansleven, omdat alle saaie bezette vrienden het liever 'wat rustiger aan doen' en cultureel verantwoord willen doen.

4. Neem soms ook ruimte voor jezelf

Als je dagenlang vierentwintig uur op elkaars lip zit, lopen irritaties al vrij snel op. En ook al denk je misschien wel dat 't erbij hoort, heel gezond is het niet. Je bent niet gelijk een autist als je je even afzondert van de groep. Je kunt prima in je eentje een wandeling maken, of rustig een boek lezen met muziek op. Zie jezelf als een soort batterij: soms moet je gewoon even opladen voordat je weer op volle kracht door kan. Daarna ben je weer fris en heb je hopelijk niet meer de neiging iemands hoofd in te slaan.

5. In case of an alcohol emergency..,

Bij een 'regulier' ongeluk, zoals een aanrijding of haaienbeet, is het logisch dat je ouders opgebeld worden. Maar wat te doen bij 'alcoholongelukken'? Alcoholvergiftiging kan heftig zijn, maar kan ook eindigen in 'gewoon' een gruwelijke kater. Sommigen hebben liever niet dat hun ouders gebeld worden, terwijl anderen dat juist wel fijn vinden. Handig dus om vooraf even te bespreken hoe iedereen er tegenaan kijkt. Voordat een van je vrienden opeens levenslang huisarrest krijgt..

Dus: begin met die beslisdag, bespreek je budget, kijk naar de balans tussen lovebirds en vrijgezellen, hang soms even de auti uit, en neem door wie wel en wie niet moet worden gebeld in case of an alcohol emergency. En vergeet uiteraard je goede humeur en zonnebrandcrème niet!

Deze blog werd oorspronkelijk gepubliceerd op 12 augustus 2013.

We zijn met vakantie, jij waarschijnlijk ook. Check ons in het nieuwe schooljaar!

Gepubliceerd op 13 augustus 2019
ADVERTENTIE
Studiekeuzestress? 5 gouden tips om voor áltijd te blijven twijfelen

Ben jij ook zo'n expert in het uitstellen van je studiekeuze? Met deze 5 tips blijf je gegarandeerd nog járenlang twijfelen. Want waarom zou je een beslissing nemen als je ook gewoon... niet kunt kiezen? 

Check het hier

REACTIES

M.

M.

handige tips bedankt

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.