Vijf tips tegen cyberpesten

Vijf tips tegen cyberpesten

Pesten komt heel vaak voor, en steeds vaker gebeurt het ook online. Daarom startte deze maandag de Week tegen Pesten, om erover te praten en er iets aan te doen. Dat laatste is soms helaas makkelijker gezegd dan gedaan, vooral als het om cyberpesten gaat.

Wat kun je nou het beste doen om een einde aan het pesten te maken? Ik sprak met Nicole Tillie, adviseur Jeugd bij de politie, en met Niels Baas, eigenaar van cyberpestendebaas.nl. Zij geven tips.

Tip 1: Ga eerst in gesprek voordat je iets anders doet
Zitten de pesters bij jou op school, dan is het volgens Nicole het beste om naar je mentor of leraar te stappen: “Kijk of er iemand is die de pesters ook kent en overleg daarmee over wat je het beste kunt doen.” Niels vertelt dat je beter eerst in gesprek kunt gaan vóór je iets anders doet: “Ga met de pesters in gesprek, een leraar kan je daarmee helpen. Probeer het eerst op te lossen in de groep. Lukt dat niet, kijk dan verder.”

Tip 2: Zet e-mailadressen, telefoonnummers en URL's in je screenshot
Nicole Tillie en Niels Baas benadrukken beiden dat bewijslast verzamelen erg belangrijk is. Nicole: ''Mails, berichten, gegevens, accountnamen, mogelijke telefoonnummers: alles kan later van pas komen als bewijs.” 

Dat we screenshots moeten maken, weten we denk ik allemaal wel. Toch zijn er een paar dingen die zeker in die screenshot moeten als dat mogelijk is. Niels: “Probeer e-mailadressen, telefoonnummers en URL's te vangen in je screenshot. Dat zijn belangrijke gegevens, dus sla die op.”

Tip 3: Houd een dagboek bij over de pesterijen
Mocht je aangifte doen van online bedreigingen of andere strafbare feiten, dan is het handig als de politie weet hoe de communicatie tussen jou en de pesters verlopen is, vertelt Nicole. Een tip van Niels is: houd een dagboek over de pesterijen bij. Niels: “Schrijf daarin elke dag op wat er gebeurd is en details daarvan. Als je dan iets niet meer weet, kun je het teruglezen of laten lezen door je mentor of door de politie. Zo krijgen zij een beter beeld van de situatie.”

Tip 4: Schaamtevolle foto's op Facebook? Meldknop!
Hebben pesters die ene foto van jou op Facebook gezet waarvan je ab-so-luut niet wilt dat je ouders die zien? Volgens Niels kun je met zulke gevallen naar meldknop.nl: “Op die website vind je organisaties die je bijvoorbeeld kunnen helpen met het laten verwijderen van foto's op Facebook.

Tip 5: Blijf het aangeven bij de schoolleiding
Erg vervelend: een schoolleiding die niets doet aan het online pesten door jouw klasgenoten. Nicole vertelt dat je toch moet blijven melden: “Blijf wijzen op het pesten en mocht dat niet helpen, betrek dan bijvoorbeeld je ouders hierbij en stap samen naar de schoolleiding. Als het steeds erger wordt, zal de schoolleiding ook in gaan zien dat het aangepakt moet worden. Sinds 1 augustus dit jaar staat in de wet dat scholen verplicht zijn om pesten aan te pakken. Je kunt ook de wijkagent inschakelen als extra hulp, mocht de schoolleiding niet overtuigd zijn.”

Meer tips en advies? Je kunt elke dinsdag- en donderdagavond met experts van de politie chatten op www.vraaghetdepolitie.nl.

Gepubliceerd op 22 september 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.