Vijf studiekeuzetips van Scholieren.com-baas Jon Geerars
Er zijn honderden studies en er wordt van je verwacht dat je er eentje kiest. Een ongelofelijke rotklus die je eigenlijk niet alleen aan kan. Omdat tips van je moeder, je mentor en die vervelende gozer die je op de open dag van UvA ontvangt, nogal voor de hand liggen, vissen wij naar tips in andere vijvers. Vandaag krijg je vijf tips van Scholieren.com oprichter en eigenaar Jon Geerars.
Als je deze artikelen leest dan ben je waarschijnlijk er nog niet over uit wat je wil gaan ‘doen met je lefuh’. Dat komt mooi uit, want mensen wiens pad al uitgestippeld is zijn eigenlijk maar saai. Ik was ook zo’n twijfelaar, ik wist (en weet) vooral wat ik niet wil. Daarom deze Top tips voor twijfelende tieners.
1. Forza draaikonten!
Allereerst. Er is niks mis met twijfelen! Geloof ik. Hmm, nu ik het zo vastberaden zeg begin ik wel te twijfelen. Misschien is er wel iets mis met twijfelen? Nou ja, in ieder geval. Ieder mens twijfelt. Het zou raar zijn als je alles altijd zeker wist. Zo iemand noem je een sociopaat. Zelfs de meest vastberaden persoon die je je kunt voorstellen (de eigenaar van een hele gedisciplineerde hond? de kapitein van een grote boot? de president van een groot land?) heeft wel eens een moment dat hij bij zichzelf denkt “weet je, ik doe eigenlijk ook maar wat”.
Het wordt problematisch als twijfelende mensen de verkeerde keuzes maken op het verkeerde moment (een chauffeur van een grote vrachtwagen die met 90 kilometer per uur op je afkomt?).
2. Hoera voor ouder worden!
Het voordeel van ouder worden is dat je meer ervaren wordt, met alles. Dat gaat vanzelf, daar hoef je niets voor te doen. Het voordeel van meer ervaring hebben is niet dat je nooit meer twijfelt, wel dat je zelfkennis opdoet (en het je beter lukt om te doen alsof je heel vastberaden bent).
3. Buiten je comfortzone-cliché
Er zijn trucjes om snel meer zelfkennis op te doen. Dat heet met een vaag woord ‘buiten je comfortzone stappen’, maar dat zegt niks. Een comfortzone kun je niet aanraken. Wat wel? Voer eens een lang gesprek met iemand die jou goed kent. Of voer eens een lang gesprek met iemand die je helemaal niet kent. Ga eens alleen op vakantie. Liefst naar een land waar je de taal niet spreekt. Of, als je dat niet kunt betalen, waar ze in een raar dialect spreken. Praat eens de hele dag in het Duits. Spijbel een dagje. Doe een keer gebakken uitjes op je brood als je echt eens uit de band wil springen. De lijst is eindeloos.
4. Keuzes maken en dingen moeten
Maar goed, zelfs met alle zelfkennis van de wereld kun je niet eeuwig blijven twijfelen. Uiteindelijk ‘moet’ je iets. Keuzes maken. Overigens (spoiler alert), je zult altijd dingen ‘moeten’, daar kun je niet onderuit. Ik heb het geprobeerd, werkte niet.
Terug naar keuzes maken: als je jong bent zullen je ouders dat vooral voor je doen. Naar welke basisschool je gaat, wat voor kleren je draagt, naar welke middelbare school je gaat, misschien hebben ze je geholpen voor een bepaald profiel te kiezen. Op een gegeven moment willen de meeste ouders graag ook wat tijd voor zichzelf, dus zul je uit huis moeten, op eigen benen staan. Het is belangrijker dat je iets kiest waar je zelf achterstaat, dan dat je de keuze overlaat aan anderen, of helemaal niets kiest. En: foute keuzes bestaan niet.
5. Genoeg wc-papier
Als laatste, als je staat voor een studiekeuze denk je na over waar je vrienden heen gaan, of je wel zal aarden in een nieuwe stad, en: of je wel een baan gaat vinden. Maar (spoiler nummer twee) als volwassene blijken die dingen helemaal niet belangrijk te zijn geweest. Uiteindelijk is het belangrijk dat de hond drie keer per dag uitgelaten wordt en dat je genoeg wc-papier in huis hebt. En wat betreft een baan: uiteindelijk vinden de meeste mensen er wel eentje. We leven in een tijd waarin de kans dat je werk vindt veel groter is dan de kans dat je geen werk vindt. Dus wat zeur je nou.
1 seconde geleden