Vier redenen waarom uitstelgedrag tóch goed voor je is
"Ik doe het later wel, het verslag hoeft pas over een maand ingeleverd te worden." En dan begin je pas een dag vóór de deadline en probeer je het hele verslag in een paar uurtjes af te schrijven. Keihard uitstelgedrag. Docenten en ouders zeggen vaak dat dat slecht is, het zou onproductief en lui zijn.
Terwijl uitstelgedrag ook hartstikke goed voor je kan zijn, kwam ik achter.
1. Uitstellen vermindert stress
Uitstelgedrag is een manier om je stress te verminderen. Wanneer je voor een moeilijke taak staat, is de gedachte om aan de slag te gaan overweldigend en raak je angstig. Maar door de taak een paar uurtjes of dagen uit te stellen, krijg je de tijd om je gedachten te ordenen en je geest leeg te maken. Hierdoor kijk je met een positievere blik tegen het werk aan. Dit zorgt ervoor dat je veel lekkerder in je vel kan werken zonder stress.
2. Uitstellen vergroot creativiteit
Uitstellen helpt ook bij het vergroten van je creativiteit. Als we uitstellen, krijgen we de tijd om ons werk vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. In plaats van ons ergens voor te haasten, kunnen we de tijd nemen om verschillende opties te onderzoeken en creatievere oplossingen te bedenken. Dit kan vooral handig zijn als je een opdracht maakt met een creatieve verwerking.
Ik moest laatst bijvoorbeeld in een half uur samen met een klasgenoot een speech van drie minuten lang schrijven. We waren ruim twintig minuten gewoon aan het kletsen, niet erg productief. Ineens kwamen we met een lumineus idee in de laatste vijf minuten. We werkte het haastig uit en het resultaat was meer dan prima. Uitstellen geeft je dus tijd om de creatiefste ideeën uit je hoofd te halen!
3. Productiever door uitstellen
Daarnaast word je productiever door uitstellen. Dit is ook wetenschappelijk bewezen met de wet van Parkinson. Uitstellers moeten een lange opdracht afmaken in korte tijd. Volgens de wet dwingt uitstelgedrag je om prioriteiten te stellen, waardoor je geen tijd verspilt aan onbelangrijke dingen. De belangrijkste taken krijgen dan de aandacht die ze verdienen.
Als je bijvoorbeeld twee weken de tijd hebt om een betoog te schrijven voor Nederlands, kost het je twee weken om het voor elkaar te krijgen. Als je jezelf drie dagen geeft voor dezelfde taak, lukt het je om het in drie dagen af te ronden. Deadlines in de verre toekomst leiden vaak tot uitstelgedrag en te veel tijd besteden aan onbelangrijke zaken.
4. Makkelijke manier voor een moeilijke opdracht
Wat ik zelf het geweldigst vind aan uitstellen, is dat je een makkelijke manier gaat vinden voor een moeilijke opdracht. Als je in tijdnood zit door het uitstellen, denk je niet alleen na over wát je moet doen, maar ook over hoe je het zo snel mogelijk af krijgt. Ik moest bijvoorbeeld ooit in een groepje voor het vak bedrijfseconomie een ondernemingsplan opstellen. We kregen er drie maanden de tijd voor en we mochten er in de les aan werken.
Twee maanden lang deden we nauwelijks iets in de les en een paar weken voor de deadline moesten we bijna alles nog schrijven: ons groepje was dus uitstekend in uitstellen. Maar dat is helemaal niet erg! We wisten dat we tijd tekort hadden en konden niet alles schrijven zonder de benodigde voorkennis. In plaats van alles zelf uit te vogelen, hebben we veel "inspiratie opgedaan" uit de voorbeeldexemplaren die ons docent aan ons liet zien. Zo wisten we tóch nog een net ondernemingsplan op tijd in te leveren en we kregen er zelfs een dikke negen voor!
Superkrachtig wapen
Kortom, uitstelgedrag is erg gunstig. Het helpt om stress te beheersen, creativiteit te vergroten en productiever en efficiënter te zijn. Het is natuurlijk wel belangrijk om te onthouden dat je met mate je werk uitstelt. Misbruik het niet als excuus om je taken niet af te ronden! Als je weet hoe je verstandig uitstelt, beheers je een superkrachtige wapen. Ik wens je veel plezier met uitstellen!
1 seconde geleden