Vier dingen die docenten niet willen dat je weet over je grafische rekenmachine

Vier dingen die docenten niet willen dat je weet over je grafische rekenmachine

Door Stach

Toen ik twee jaar geleden mijn grafische rekenmachine kreeg, had ik geen idee wat ik ermee moest doen. In de zomervakantie experimenteerde ik wat, en – schrik niet – in het uur dat ik met mijn GR prutste, lukte het me alleen om 1+1 uit te rekenen. In de maanden erna las ik de handleiding van 623 pagina's. Ik raad het niemand aan. Daarom hier vier 'geheime' tips die jouw wiskundetoets een stuk makkelijker gaan maken.

Een grafische rekenmachine is toegestaan op het vwo en havo bij wiskunde-examens. Ik heb zelf een Casio fx-CG50, maar omdat ik de TI-gebruikers niet wil vergeten, staan bij iedere tip ook instructies voor een TI.

Automatisch zoomen

Ben jij ook veel tijd kwijt met het mooi in beeld krijgen van je geplotte grafiek? Geen nood, zoomen in een grafiekvenster kan je grafische rekenmachine automatisch voor je regelen.

Casio: in het plot > [ZOOM] (F2) > [AUTO] (F5)

TI: in je window-instellingen > [ZOOM] > [ZoomFit] (0)

Vergelijkingen oplossen kan veel makkelijker

Grote kans dat jouw wiskundeboek je de volgende methode voor het oplossen van vergelijkingen aanleert: maak een plot, zorg dat het snijpunt in beeld staat en druk dan op 'intersect'. Ik vind dat persoonlijk een beetje omslachtig, want op de volgende manier kan het ook:

Casio: Run-Matrix > [OPTN] > [CALC] (F4) > [SolveN] (F5)

Vervolgens kun je gewoon je vergelijking intypen. Je kunt de 'x' boven de breukentoets gebruiken als onbekende en met [SHIFT] + [.] krijg je een =-teken. Na drukken op [EXE] (zoals je normaal ook doet) krijg je tot tien oplossingen op je beeldscherm. Tenzij je ingewikkelde goniometrische functies invoert, is dat meestal wel genoeg.

Voor de TI's is iets soortgelijks beschikbaar. Deze kun je oproepen via [MATH] > B:Oplosser.

En ook de ABC-formule zit gewoon in je rekenmachine

Wiskundedocenten zijn niet dom. Toen mijn docente erachter kwam dat ik de SolveN-functie had ontdekt en aardig aan het misbruiken was, kwam er opeens boven iedere toets 'bereken exact, tenzij anders vermeld' te staan. Met andere woorden: gebruik je rekenmachine niet en doe het lekker met pen en papier. Gelukkig zit de ABC-formule ook in je GR verstopt.

Casio: Equation > F2 Polynomial (als je voor F1 kiest, kun je stelsels van vergelijkingen oplossen. Ook leuk natuurlijk) > een 'degree' naar keuze. Degree staat hier voor de hoogste macht van een x. Een parabool is bijvoorbeeld ax^2 + bx + c. De hoogste macht is daar 2. Je kiest dan dus voor degree 2. Vul in het volgende scherm de waardes voor a, b en c in en druk op Solve (F1). Voilà, de antwoorden staan direct op je scherm.

TI: dezelfde soort functie is aanwezig en bereikbaar via [MATH] > B:Oplosser.

Spiekbriefjes

In een artikel over grafische rekenmachines mag een instructie om spiekbriefjes te maken eigenlijk niet ontbreken. Ik lach me altijd dood om leerlingen die letter voor letter, op het toetsenbordje van hun GR, het complete wiskundeboek aan het overtypen zijn. Dat kan namelijk veel makkelijker.

Casio: koppel je rekenmachine aan je computer of laptop met een USB-kabel. Kies bij 'connection mode' voor 'USB flash'. Je GR verschijnt als een USB-stick op je beeldscherm. Ga de map @MainMem binnen en creëer hier een nieuwe map: PROGRAM. Hierin kun je .txt-bestanden zetten met whatever je maar wil. Rekenmachine veilig uitwerpen en klaar is Kees!

TI: voor de TI moet je iets meer moeite doen, maar in dit filmpje wordt het proces helder uitgelegd.

Dit waren ze dan: vier toffe trucjes voor je grafische rekenmachine. Het ziet er misschien allemaal heel ingewikkeld en technisch uit, maar geloof me, het wordt logisch en begrijpelijk als je ze toepast op echte wiskundesommen. Succes!

Gepubliceerd op 15 september 2020
ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.

Meld je aan!

REACTIES

Jonathan

Jonathan

HUTSSSSSSSSS XD

4 jaar geleden

Damian

Damian

Ik heb een super handige rekenmachine gevonden online: https://www.onlinerekenmachine.com/

1 jaar geleden

Sara

Sara

Tip voor toets, bij mij moet mijn gr in exmamenstand tijdens een toets. Ik doe het 11,5 uur van te voren in examenstand zodat het tijdens de toets weer af examenstand gaat

1 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.