Ver reizen? Zo gaan wij naar school!
Wakker worden, eten, reizen naar school, school, reizen naar huis, sporten, eten, huiswerk en slapen. Een routine die geldt voor bijna 950.000 middelbare scholieren in Nederland. Tien procent hiervan reist zelfs verder dan vijftien kilometer naar school. Hoe doen deze leerlingen dat?
Om dit uit te zoeken, sprak ik drie leerlingen die op verschillende manieren naar school gaan en verder dan vijftien kilometer moeten reizen.
Fleur (17 jaar oud, vwo-6, op de fiets)
"Eerst woonde ik in de binnenstad, toen hoefde ik maar een paar minuten te fietsen. In de derde klas verhuisde ik naar een gat in Friesland en nu moet ik 21 kilometer fietsen naar de dichtstbijzijnde school", vertelt Fleur. Ze vindt het ontzettend vervelend om zo ver te moeten fietsen. "Als ik om kwart over acht op school moet zijn, moet ik om zes uur al uit mijn bed. Ik wil dan om zeven uur op de fiets zitten. Doe ik dat niet, dan kom ik te laat, moet ik nablijven en ben ik nog later thuis." En al vertrekt ze op tijd van huis, dan nog loopt ze kans te laat te komen door openstaande bruggen, verkeer of koeien op de weg. "Het blijft Friesland, ik heb echt wel eens moeten wachten op vee op de weg. School heeft daar geen begrip voor; volgens hen moet ik rekening houden met alle factoren. Maar ik kan echt niet eerder weg. Dan moet ik nóg eerder opstaan."
Het openbaar vervoer is helaas geen optie voor Fleur, omdat er geen handige buslijn vanuit haar dorp rijdt. Gelukkig kunnen haar ouders haar soms naar school brengen. "Ik zou graag op de scooter willen gaan, maar aangezien dit toch mijn laatste schooljaar is, ga ik niet meer voor een scooterrijbewijs. Dat is ook best duur. Het fietsen heeft niet alleen maar nadelen, ik haal elke dag wel een goede frisse neus, krijg lichaamsbeweging en ik ben wakker als ik op school aankom. Ik kan niet met iemand samen fietsen, dus ik luister altijd een podcast of muziek. Dan kom ik wel helemaal tot rust."
In haar kluisje ligt wel altijd een extra broek. Soms regent het namelijk zo erg, dat haar schoenen vol met water zitten en haar broek doorweekt raakt. "De regen is vreselijk, ik kan dan ook heel erg boos worden op mensen die zeuren dat ze door de regen moesten, terwijl ze maar tien minuten hoeven te fietsen." De kou is volgens haar misschien wel nog erger. "Hoe warm je handschoenen ook zijn, het eerste kwartier op school kan ik niet schrijven in de winter."
Eloïse (17 jaar oud, havo-5, met de trein)
Eloïse moet elke dag dik een uur met de trein heen en een dik uur terug. Ze reist van Zwolle, waar ze woont, naar Groningen, waar haar school staat. Eenmaal in Groningen moet ze ook nog een kwartiertje fietsen met haar stationsfiets. "De school sprak mij erg aan, ik ga er graag naartoe en ik heb het er naar mijn zin. Ondanks dat ik zo'n stuk moet reizen", verklaart ze. Op ongeveer de helft van de reis kan Eloïse samen met een vriendin reizen die uit Assen komt. "Samen reizen maakt het een stuk leuker, vooral als het verder niet zo druk is. Soms is het zo druk, vooral in de spits, dat ik niet kan zitten. Dan is een uur lang staan ook echt wel zwaar en saai."
Zomer of winter, het is altijd aangenaam in de trein qua temperatuur. "Ik kan leuke kleding aan, ook in de winter. Aangezien ik niet door de kou heen hoef, kan ik ook wat 'frissere' kleding aan, terwijl mijn klasgenoten helemaal zijn ingepakt." Eloïse heeft door het vele reizen minder tijd voor school, sport en andere zaken. "Ik probeer zo veel mogelijk in de trein te doen, als ik kan zitten en geen WiFi nodig heb. Als ik wat moet typen of schrijven, dan lukt dat best makkelijk. Thuis heb ik er namelijk niet altijd tijd voor. 16.00 uur vrij is voor mij 17.30 uur thuis, jammer genoeg. Toch zou ik voor geen goud naar een andere school willen gaan. Ik heb het veel te veel naar mijn zin!"
Julia (17 jaar oud, havo-5, op de scooter)
"Gelijk toen ik 15,5 werd, nam ik lessen en haalde ik mijn scooterrijbewijs. Eindelijk zestien, dacht ik, nu kan ik wat langer in mijn bed blijven liggen", begint Julia. 21 kilometer naar school, op de normale fiets deed ze daar eerst een uur en 20 minuten over. "Mijn scooter gaat 45 kilometer per uur, dat gaat een stuk sneller dan op de fiets. Ik ben overal eerder en kwam in het begin zelfs vaak te vroeg, waar ik eerder te laat kwam. Ik heb geen bezwete rug meer, alleen mijn haar is warrig na het dragen van mijn helm."
In de zomerzon is het helemaal heerlijk, volgens Julia. In je korte broek met slippertjes kun je overal heen waar je wil, zonder te veel moeite. Alleen in de winter is het niet ideaal. "In de winter kreeg ik het op de fiets lekker warm. Nu heb ik een soort dekentje voor over mijn benen. Dat helpt iets, maar de kou gaat er nog wel doorheen. Ook heb ik een groot windscherm, dat goed beschermt tegen de wind, kou en regen."
Toch mist Julia het fietsen soms wel. "Als ik op sommige dagen samen kon fietsen, was het fietsen prima te doen. En zo niet, dan kon ik oortjes in met muziek of een leuke podcast. Nu heb je wel helmen met een radio er in verwerkt, maar ik heb al een prima helm." Toch zou ze niet zo snel weer op de fiets stappen, behalve voor kleine stukjes of naar een feestje met vrienden bijvoorbeeld. "Dan is een scooter tóch fijner."
1 seconde geleden