'Veel mensen gaan er vanuit dat alle allochtonen slecht zijn'
In 2016 was discriminatie een veelbesproken onderwerp. De rapper Typhoon zette etnisch profileren op de politieke agenda, nadat hij werd aangehouden omdat hij in een ‘te dure auto zou rijden’. Sunny Bergman maakte de veelbesproken documentaire Wit is ook een kleur, waarmee ze wilde aantonen dat iedereen wel vooroordelen heeft over huidskleur. Er vonden aanslagen plaats en minderheden raakten steeds meer in opspraak.
Om te onderzoeken hoe Nederlandse jongeren discriminatie in de praktijk ervaren, vond ik dat het tijd was om het gesprek aan te gaan. Ditmaal interview ik Kinda (20) uit Utrecht. Zij is van Syrische afkomst.
Dit blog is onderdeel van een korte reeks die we maakten met het NIOD. Zij organiseren de internationale herdenkingsdag Holocaust Memorial Day. Op die dag staan we stil bij alle conflicten die in het verleden hebben plaatsgevonden, maar besteden we ook aandacht aan verdeeldheid en discriminatie in het heden.
“Ik ben op mijn vijfde naar Nederland gevlucht. Mijn vader was in Syrië journalist en schrijver, ook was hij betrokken bij een geheime politieke partij die tegenstander was van de vorige Syrische president. Hij heeft een tijd in de gevangenis gezeten en toen ik ongeveer vijf was, was er gevaar dat hij weer vervolgd zou worden. Daarom zijn we naar Nederland gevlucht."
Vluchtelingen zijn de laatste tijd een hot topic in de media. Hoe is het voor jou om hierover te lezen?
“Ik vind het heel jammer dat de discussie over vluchtelingen zo verdeeld is geworden. Nederland krijgt behoorlijk veel vluchtelingen en sommige mensen lijken hier gewoon bang van te worden. Bang voor vluchtelingen en voor moslims. Die mensen lijken niet in te zien dat deze mensen niet meer veilig kunnen leven in hun eigen land. Je zou toch verwachten dat Nederlanders hier begrip voor op kunnen brengen. Een deel van de Nederlanders doet dat gelukkig wel, maar helaas nog lang niet iedereen.”
In hoeverre denk je dat je Syrische achtergrond jouw identiteit bepaalt? Voel je je meer Syrisch of meer Nederlands, of vind je het juist vervelend als mensen vragen om daarin een keuze te maken?
“Mijn Syrische achtergrond hoort zeker bij mijn identiteit. Ik voel me niet meer Syrisch of meer Nederlands. Ik begrijp het wel als mensen ernaar vragen. Met mijn ouders spreek ik thuis nog steeds Arabisch, en ik voel me sneller verbonden met andere allochtonen die net als ik in Nederland wonen. Soms voel ik me niet echt thuis tussen Nederlanders, maar dat gevoel kan ik ook hebben als ik tussen Syriërs zit. Misschien voel ik me enerzijds een beetje van allebei, anderzijds kan ik me voelen alsof ik bij geen van beide groepen echt hoor.”
Krijg je weleens iets vervelends te horen over je achtergrond? Heb je het idee dat mensen anders over je gaan denken zodra ze meer over je afkomst weten?
“Vaak richt discriminatie zich niet tot mij persoonlijk. Soms maak ik het mee dat mensen in mijn omgeving een negatief oordeel over allochtonen hebben, en dat willen uitspreken. Vervolgens kijken ze mijn kant op en zeggen ze dat ik “anders ben” of “een goede allochtoon” ben. Naar mijn idee beledig je mij dan ook. Je gaat er vanuit dat alle allochtonen slecht zijn, daarmee heb je een vooroordeel over de hele groep. Allochtonen moeten zich op die manier eerst “positief bewijzen”, terwijl Nederlanders dat niet hoeven.”
Denk je dat er manieren zijn om Nederlanders genuanceerder te laten denken over vluchtelingen of meer begrip op te wekken?
“Het is belangrijk dat er op scholen gesproken wordt over vluchtelingen. Zo moeilijk is het niet te begrijpen dat er mensen naar Nederland vluchten. De wereld is een puinhoop en landen in oorlog zijn dat al helemaal. Ik weet zeker dat enorm veel Nederlanders ook zouden vluchten als hier een oorlog uitbrak.
Daarnaast vind ik wel dat er al aan veel goede oplossingen wordt gewerkt. VluchtenlingenWerk Nederland begeleidt veel asielzoekers bij hun asielprocedures. Je hebt ook organisaties die kledinginzamelingsacties houden of etentjes met vluchtelingen organiseren. Zo zorg je voor meer betrokkenheid en wederzijds begrip.”
Vrijdag 27 januari is het Holocaust Memorial Day. Wil je zelf een bijdrage leveren of de activiteiten bekijken die georganiseerd worden? Kijk dan op de website van het NIOD, waarmee deze blog in samenwerking is geschreven.
1 seconde geleden