Vakkenpakket kiezen: goed idee of niet?

Vakkenpakket kiezen: goed idee of niet?

Door Senna

Jep. Een vakkenpakket. Voor mij en voor velen al een belangrijke beslissing voor wat je later in het leven wil gaan doen. Ik weet precies wat ik later wil worden: actrice. Maar ja, nu dat vakkenpakket hè.

Ik heb er veel over nagedacht en de consequenties bekeken. En elke keer weer opnieuw die ene zin: “Daar ga ik later toch niks mee doen.”

Zo. Veel. Keuzes.

C&M, E&M, N&T en N&G. En daarbij heb je nog keuzevakken en heel veel andere opties. Ik heb elk profiel overwogen. En soms wilde ik dat ik meer tijd had. Waarom moeten we überhaupt een profiel kiezen? Ik kán niet kiezen. Ik vind geschiedenis en Frans leuk, maar ik wil later iets met natuurkunde doen. Lastig. Oh ja, en waarom heb ik wiskunde? Dat is het enige vak waar ik over het algemeen niks van snap. Later heb ik echt niet meer de stelling van Pythagoras nodig. Maar dat kan ik dan weer niet laten vallen op mijn niveau, ook al ga ik er later niks mee doen.

Je kiest een vakkenpakket om dieper in de vakken te duiken die je later nodig hebt voor het beroep dat je wil gaan uitoefenen. Sommigen weten nog lang niet wat ze willen worden. Ik heb dan ook veel nagedacht over het idee om helemaal niet aan profielkeuzes te doen.

Die gedachte wordt nog extra bevestigd als ik een filmpje zie van twee dames die denken dat de Tweede Wereldoorlog niet eens bestaat. Ik denk dat alle vakken houden goed is voor je algemene kennis. De talen om elkaar in de wereld beter te snappen. Geschiedenis om te weten hoe wij bijvoorbeeld nu in een democratie leven en om verschillende culturen te leren kennen. Biologie en aardrijkskunde voor het leven, de aarde. En zo kan ik voor elk vak wel wat positiefs en educatiefs opschrijven - al moet ik bij wiskunde flink nadenken.

Of juist wel?

Daartegenover heb ik ook de gedachte om al vanaf de tweede klas vakkenpakketten in te laten gaan. Dan gebruik je de brugklas om puur te wennen aan alle vakken. Wat vind ik wel en niet leuk of interessant? Wat ga ik hier later mee doen? En dan in de tweede alleen de vakken die ik interessant genoeg vind! Geeft me dat meer motivatie voor school? Word ik dan nog beter in die vakken?

Ik denk dat het goed is dat we vakkenpakketten moeten kiezen op school. Al lijkt het me heel lastig om een profiel te kiezen als je nog niet precies weet wat je wil gaan doen later. Wel zou ik het fijn vinden als er meer keuze was qua profielen. Bijvoorbeeld een profiel met natuurkunde, geschiedenis en Duits en Frans! Zo kan ik ook mijn perfecte profiel kiezen! Dát zou pas ideaal zijn.

Lees ook
Twijfels over je vervolgstudie? Geen zorgen!

Gepubliceerd op 6 oktober 2021
ADVERTENTIE
Verdien 25 euro Bol.com tegoed met dit onderzoek

Samen met Oxford doen wij weer onderzoek naar schoolspullen: waar heb jij dit jaar je schoolspullen gekocht en wat zijn je favoriete items? Vul de vragenlijst in en maak kans op 25 euro Bol.com tegoed. 

Doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.