Uitgeloot worden voor haar droomstudie bleek voor Jenny een zegen
In haar eindexamenjaar bezochten klasgenoten van Jenny de ene open dag na de andere. Voor haar was dat niet nodig. "Wat ik ging studeren stond als een paal boven water. Ik zou dierenarts worden." Helaas werd Jenny twee keer uitgeloot en kwam vervolgens bij de hbo-opleiding Dier- en Veehouderij van hogeschool Van Hall Larenstein terecht. Achteraf is Jenny heel blij dat het zo gelopen is. "Ik weet zeker dat ik de goede weg ben ingeslagen."
"Zolang ik me kan herinneren was het mijn droom om dierenarts te worden en ik had dan ook al mijn zinnen gezet op de studie Diergeneeskunde aan de universiteit", vertelt Jenny. "In mijn ogen was dit de enige studie die me kon opleiden tot iets wat ik later daadwerkelijk leuk zou vinden om als werk te doen. Helaas is de selectieprocedure van Diergeneeskunde erg streng en werd ik twee keer uitgeloot. Noodgedwongen moest ik mijn droom bijstellen en een alternatief vinden."
Jenny dook in de wereld van dierenstudies en kwam al gauw uit bij de hbo-opleiding Dier- en Veehouderij van hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. "In eerste instantie dacht ik dat deze studie niks voor mij zou zijn. Toch gaf ik me op voor een meeloopdag. Gedurende de dag kreeg ik hoop dat er ook voor mij andere mogelijkheden waren dan Diergeneeskunde. Ik ging om en schreef me in."
Alternatief bleek goede keuze
Inmiddels zit Jenny in het derde jaar van Equine Sports and Business, een Engelstalige opleiding binnen Dier- en Veehouderij die zich richt op de internationale paardensector. Haar sprankje hoop is inmiddels uitgegroeid tot rotsvast vertrouwen. "Eigenlijk heb ik nooit meer gedacht aan dierenarts worden. Ik heb tot nu toe al zoveel inzicht gekregen in de sector en kijk zo breed naar mijn baankansen. Door de vele contacten die je legt met bedrijven via projecten en stages voel ik me heel erg goed voorbereid om straks het bedrijfsleven in te gaan. Studenten en docenten werken nauw samen, waardoor het studieprogramma heel persoonlijk is. De studie is breed, maar juist ook specifiek op bepaalde vlakken, waardoor je ruim de kans krijgt om jezelf te ontwikkelen en om door te groeien zoals jij dat wilt."
Het allerleukste aan de opleiding vindt Jenny het contact met dieren, vooral met de paarden. "Ze vertellen de waarheid en ik vind ze veel gemakkelijker in de omgang dan mensen. De dieren geven me een gevoel van verbinding en rust. Ik ben nog steeds aan het zoeken wat de perfecte plek voor mij zal zijn binnen deze sector, maar ik weet honderd procent zeker dat ik de goede weg ben ingeslagen. Ik mag blijven leren, bijsturen en vertrouwen."
Tip van Jenny
Jenny’s tip voor scholieren die zich ook fixeren op één opleiding: "Sta open voor ideeën die je normaal niet bij jezelf vindt passen en vertrouw op hoe de dingen lopen. Als je interesse hebt in de paarden- en veesector dan is deze opleiding misschien ook een gat in de markt voor jou. En mocht jij – onverhoopt – ook uitgeloot worden voor diergeneeskunde, weet dan dat er ook meerdere leuke, diverse en interessante wegen zijn die naar jóuw dromen leiden!"
Over de opleiding
Jenny studeert dus bij de hbo-opleiding Dier- en Veehouderij. Dit is een brede, gevarieerde opleiding die in grote lijnen op te delen is in twee richtingen: de groene kant (duurzaamheid, biologie, voeding, dierenwelzijn en fokkerij) en de bedrijfskundige kant (marketing, business, event management, sales en communicatie).
Wil je meer weten van de opleiding Dier- en Veehouderij? Kijk dan eens op de site van Van Hall Larenstein of kom naar de open dag op 8 februari 2020 in Leeuwarden of op 15 februari 2020 in Velp.
Gepubliceerd op 1 augustus 2019
1 seconde geleden
H.
H.
Huts
4 jaar geleden
Antwoorden