Trend: studie in België
Als je goedkoop en makkelijk wilt studeren, moet je naar België gaan. Steeds meer Nederlands beseffen dat: vijf jaar geleden studeerden er 3500 Hollanders, nu al 4600 - and counting.
Dat maakte de Nuffic gisteren bekend, de organisatie die alles van buitenlandstudies weet.
Oké, maar waarom moet je na je eindexamen naar onze zuiderburen verkassen? Wij belden de Nuffic en checkten de voordelen.
1. Goedkoper
Misschien wel de belangrijkste reden voor ons als gierige Hollanders: studeren is daar véél goedkoper, horen we aan de telefoon. In Nederland betaal je 1700 euro per jaar, in België slechts 580 euro.
Bovendien kun je in Nederland te maken krijgen met langstudeerboetes (jaarlijks 3000 euro extra als je niet snel genoeg je diploma haalt) en peperdure tweede studies (nóg een bachelor? Duizenden euri's extra). In België mag je zo lang en zo veel studeren als je wilt, zonder hoge rekeningen.
Je studiefinanciering mag je als Nederlandse student trouwens gewoon meenemen naar België.
2. Minder strenge toelatingseisen
De trendsetters van deze rage waren jongeren die arts of dierenarts wilden worden. Ze kwamen in Nederland niet door de loting of selectie van Geneeskunde of Diergeneeskunde heen, maar ontdekten dat het in Vlaanderen een stuk makkelijker is om toegelaten te worden.
Dirk Haaksma, woordvoerder van de Nuffic: "in Vlaanderen heb je alleen toelatingsexamens voor Geneeskunde en Tandheelkunde, maar geen maximum aantal studenten. Blijk je goed genoeg, dan mag je er studeren. Bij alle andere studies is ook geen loting of numerus fixus: iedereen met een vwo-diploma wordt overal toegelaten." En de kwaliteit van het onderwijs is er gewoon hetzelfde.
3. Relaxt een kamer vinden
In bijvoorbeeld Amsterdam of Utrecht moet je maandenlang zoeken voordat je eindelijk een kamer vindt. Met een beetje pech krijg je een soort schimmelige bezemkast met uitklapbed, waar je 400 euro per maand voor neertelt omdat je niks anders kunt vinden.
Amai, dan Vlaanderen: daar ga je niet 'op kamers' maar 'op kot'. En da's een walhalla vergeleken met die Hollandse bezemkast. Voorbeeldje: voor een kot van 30 vierkante meter in het centrum van Antwerpen met eigen badkamer en eigen keuken betaal je slechts 280 euro per maand...
4. Buitenland light
België klinkt nou niet bepaald exotisch. Maar veel Nederlanders gaan ook niet naar het buitenland omdat het zo spannend en zonnig is, maar alleen omdat het praktischer is. Bovenstaande redenen dus.
Haaksma: "Nederlanders zijn heel honkvast en blijven liever hier. Voor internationale ervaring hoef je het ook niet te doen, want ook op Nederlandse opleidingen ontmoet je internationale studenten, lees je anderstalige literatuur, enzovoorts. Als je dan tóch naar het buitenland wilt, dan het liefst zo dichtbij mogelijk."
Groot-Brittannië is ook trouwens ook nog populair, maar dat zal volgens de Nuffic wel minder worden. Studeren wordt daar namelijk steeds duurder. Al is er voor onze blogger Jorinde geen enkele reden om niet te gaan.
Invasie van Hollanders
De Nuffic denkt dat er de komende jaren nog veel meer Nederlandse studenten naar Vlaamse hogescholen en uni's zullen gaan. Omdat je als masterstudent geen studiefinancering meer krijgt (tijdens je bachelor nog wel gewoon), zullen studenten nog meer op hun centen gaan letten. En dan wordt goedkoop België ineens wel heul aantrekkelijk...
Na je eindexamen naar België: zou het voor jou een optie zijn? En omgekeerd: Vlamingen, denken jullie er wel eens over na om naar Nederland te komen? Vertel het ons in de reacties!
1 seconde geleden
M.
M.
lijkt me wel echt een goed idee! ga ik zeker overwegen!
12 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
Vind dat er een veel te rooskleurig beeld wordt geschetst. Nederlandse studenten zakken heel vaak voor de vakken in de belgische richtingen, gewoon omdat het niveau zoveel hoger ligt. Er is dan ook een grote drop-out.
Over het toelatingsexamen: wat een onzin! Het is ontzettend moeilijk om hiervoor te slagen als vwo student. Zelfs van de vlamingen met de hoogste richting, slaagt lang niet iedereen.
12 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
En waar staat trouwens het duurdere internet, het duurdere GSM verkeer, het duurdere eten?
12 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
We hebben 't alleen over de voordelen volgens het Nuffic, de redenen waarom Nederlandse studenten naar het buitenland zouden gaan. Als we een heel genuanceerd beeld zouden moeten schetsen, zouden we er een veel langer, uitgebreider artikel aan moeten wijden met interviews met ervaringsdeskundigen. Daar hebben we in dit geval bewust niet voor gekozen.
Maarre... misschien ben jij zo'n ervaringsdeskundige? Dan zouden we er zomaar nóg een artikel aan kunnen wijden, bijvoorbeeld.
12 jaar geleden
S.
S.
Klein tipje: ga niet naar de tul-opleidingen van de UHasselt, daar laten ze Nederlanders gewoon het volle Nederlandse collegegeld betalen zonder dat van tevoren duidelijk aan te geven!
12 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
"In België mag je zo lang en zo veel studeren als je wilt"
Keep on dreaming, guys!
Hier bestaat ook zoiets als studiepunten en die zijn bijlange niet onbeperkt!
12 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Het betreft hier de kosten he. "zonder hoge rekeningen," staat achter de komma. Geen langstudeerboete of dure tweede studies, wordt hiermee bedoeld.
12 jaar geleden
N.
N.
Maar heb je er dan wel wat aan in Nederland? -.-
12 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Goedkoop: ja, Makkelijk: Nee
Dat is grote onzin. Het onderwijs niveau (naast kwaliteit) ligt veel hoger dan in Nederland.
12 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
is er zo iets als een MBO in belgie volgen?
11 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Hoi hoi weet jij misschien al een antwoord op jouw vraag? wij zijn daar namelijk ook naar op zoek
11 jaar geleden